torsdag 26 december 2013

Julcaching i Finnveden


Julfirandet har ju inte enbart innehållit mat och gemenskap. Lite geocaching har jag också hunnit med. Jag har fortsatt att försöka fylla alla tomma dagar i kalendern. Över julhelgen hade jag många dagar i rad, som var vita i kalendern. Det här inlägget handlar mest om geocaching. Så vill du inte läsa om det, kan du hoppa över hela inlägget.

Inte ens julafton kunde jag hoppa över. trots ett späckat program hann jag logga den sista gömman i Prostskogen. Den hade jag sparat för ett sådant här tillfälle. Det var riktigt blött i markerna nu, men det fanns stigar fram till gömman. Den här gången slapp jag kliva runt på mossen.


Juldagen tog jag en tur norrut till Duveled. Det ligger mellan Skillingaryd och Vaggeryd. Här fanns två cacher från TC12, eventet som hölls förra hösten. Jag har åkt förbi här många gånger, men det har inte blivit av att jag tagit mig hit. Platsen ligger lite vid sidan av motorvägen.


Här går en pilgrimsled som man kan vandra på, så det är lätt att gå till gömmorna. Den första gömman fanns bredvid stigen och berättade om Klockekullen. Den skulle ha varit en offerlund. Här fanns många kullar och ett väldigt vackert landskap.


Kullarna var lite speciella rent geologiskt sett. Jag hittade en skylt som berättade om berggrunden på platsen. Det var intressant att få veta mera om vårt småländska landskap.


Jag fortsatte leden framåt mot nästa gömma. Stormarna hade knäckt en del träd och något hade hamnat över stigen, men det gick ju lätt att ta sig runt.


Vid nästa gömma fanns ett litet vattenfall som porlade nerför slänten. Ovanför fanns en damm förstod jag. Jag klättrade uppför den hala slänten.


Där hittade jag Lucias hår hängande på en taggtråd. Gömman hette Lucia i Duveled, och berättade om en kvinna som på 1600-talet anklagades för häxeri. Hon verkade ha klarat sig i alla fall från att brännas på bål.


Det kanske var i den här dammen hon utsattes för häxprovet. Det var i alla fall en vacker plats. Jag hittade gömman ganska enkelt och kunde logga även denna.


Sen återvände jag samma väg till bilen. En del av kullarna hade gott om fina enbuskar som tydligen gillade jordmånen här. Jag åkte hem och fortsatte julfirandet med familjen.


Idag var det Annandag Jul och 1000sjöar hade utlovat en ny gömma en här dagen. det skrev han i alla fall i en tråd på vår Facebookgrupp Geocaching Finnveden. Katrin och jag startade den för ett tag sedan. När gömman kom, höll jag på att missa den av olika anledningar. Som tur var fanns det inga hugade FTF-jägare i farten. Namnet var Motionera! Annandag Jul. Sporta! och den låg vid orienteringsklubbens stuga i Bredaryd.


Så här skrev jag i min logg:
{*FTF*} @ 12:30
God fortsättning på julen! Det var inte många motionärer trots all julmat. Bara en som gav sig ut medan jag var på plats. Höll på att missa släppet helt. Det berodde på flera olika faktorer:
1. Mobilen låg i jackfickan ute i hallen efter morgonens hundpromenad.
2. Jag befann mig nog i köket och höll på att fixa några nya gömmor.
3. Sonen satt vid datorn i arbetsrummet. När han flyttade på sig, kunde jag komma intill. Då upptäckte jag den nya gömman bara en halvmil hemifrån. Det blev en snabb laddning av koo till GPS och en snabb färd västerut.

Parkerade geobilen vid klubbstugan och närmade mig GZ. Vädret var inte precis gynnsamt för satellitnavigering. Hade som bäst 8 meters noggrannhet och nollan hamnade lite här och där mest på omöjliga platser. Men med hjälp av hinten hittade jag till slut den fina burkens gömställe. Där låg den torrt och fint. Om det inte kommer en ny syndaflod, kommer den att klara sig bra där. När jag öppnade loggboken, kunde jag konstatera att jag trots försening var först på plats. Tackar för det goda FTF-priset! Tackar för gömman, dagens logg i kalendern och månadens FTF!


Nu är väl julen egentligen slut. Mellandagarna tar vid. På söndag ordnar vi ett mellandagsevent vid prostsjön i Värnamo. Så idag har jag pysslat lite med några gömman som jag hoppas kan släppas i samband med eventet. Därför kan jag inte berätta mera om dagens aktiviteter. Jo, jag kan berätta att jag hann hem till gudstjänsten i missionskyrkan ikväll. Det var vår värdgrupp som tjänstgjorde, men halva gänget var sjuka. det gick bra ändå. Jag får väl önska alla ett gott slut på det gamla året nu när man inte längre kan säga god fortsättning på julen.

2 kommentarer:

  1. Hade tänkt åka till Duveled,när jag och Grimsåskillarna var i Skillingaryd/Vaggeryd. Men vägen dit tcktes så krånglig, så vi hamnade på andra vägar ... och gömmor finns det ju överallt i traakterna. Får väl blir gummistövlar på söndag... har ju många gömmor kvar i Prostkogen... men de är inte så lätta ... så de kanske får bli kvar. Ställer oss på kö för att hitta någon av dina nya istället.

    SvaraRadera
  2. Duveled känner jag igen! Vi FTFade de gömmorna under eventet! Riktigt fin plats!!!
    bojip

    SvaraRadera