onsdag 25 december 2013

Julafton hos oss


Traditioner är svåra att ändra på. Så vi fortsatte även i år med våra traditioner kring jul. Fram till elva är det lugnt i huset. Sen fikar vi ihop och tittar på när Åbo utlyser julefred ända till tjugondagknut. Maken hämtade svärfar och sen doppar vi i grytan tillsammans. Ja, alla utom jag, som inte gillar att doppa. Ibland tar jag en lite brödbit. men det finns så mycket annat gott på julbordet. Ägghalvor, amerikasill, vitlökssill, sillsallad, skinka med hemgjord senap i två varianter, janzons frestelse, prinskorv, köttbullar, julkorv, rödkål räcker så gott till för mig.


Det är tur att det finns lite för alla att välja bland. En del kanske tycker att det saknas vissa rätter på vårt julbord, men vi sprider ut en dl över resten av juldagarna. Lutfisk äter vi nån dag. Gröten får vi ta en annan gång. Man orkar ju inte med så mycket på en gång.


Efter maten tar vi det lite lugnt en stund innan vi delar ut julklapparna. Vi har inte så mycket att dela ut, men några klappar var blir det i alla fall. Jag fick te med hallon- och lakritssmak, en bok och ett par gelsockar. Svärfar åkte sen vidare till resten av makens släkt och vi packade ihop för att åka till min släkt.


Vi åkte till mitt föräldrahem i Kolvarp. Där firade tillsammans med mina syskon och min mamma. Hon fick komma hem från sjukhuset dagen innan. Det var bra en av mina bröder och hans familj som saknades. De firade på annat håll i år. Mamma fick en skål med vita blommor från oss.


Alla var förstås glada att mamma blivit piggare och kunnat komma hem. Vi var tjugo personer som mest. Släkten växer ju.Som vanligt läste vi julevangeliet, när alla var på plats. Sen sjöng vi några julsånger ur minnet. I år var vi flera som hade rossliga halsar så det blev lite skralare med sången.

Tre systrar


Alla familjer bidrar med lite av varje till julbordet så det blir fullt på mammas köksbord. Vi får hämta mat och slå oss ner där det finns plats.


De varma rätterna fick inte plats. De fick vi hämta vid spisen. Eftersom inte alla gillar ansjovis brukar det finnas både en janzon och en carlsson. Den sistnämnda innehåller bacon i stället för ansjovis. Alla blev nog mätta i alla fall.


I år var paketleken tillbaka. Alla bidrog med en julklapp och alla fick med sig en hem. Det blev lite byten innan leken tog slut.


Julgröten brukar jag inte alltid orka med. I år var vi dessutom lite småförkylda så vi blev ganska trötta. Vi tackade för oss åkte hem till vårt eget innan det blev alltför sent. Dåsade i bilen hem. Man blir trött av julmat och trött av förkylning. Av båda blir man väl dubbeltrött.

1 kommentar:

  1. Trött borde man bli av en sådan aktiv dag! Kul att de ville dela med dej utav den.

    SvaraRadera