söndag 1 december 2013

Advent i Kalmar


Igår förmiddag åkte maken och jag genom att grått Småland. Vi lämnade av hunden hos hans extrahusse och körde sedan österut mot Kalmar som var dagens mål. Det var lite blött på vägen och himlen var grå, men ju längre österut vi kom desto finare blev det. Till slut tittade till och med solen fram. Vägen är ganska tråkig, särskilt på gränsen mellan Kronoberg och Kalmar län. Där är det flera kilometer långa raksträckor.


På andra sidan gränsen hittade vi en plats att fika på. Vi hade med oss kaffe och mitt hembakade saffransbröd och några mackor. Det var kallt om fingrarna och öronen så vi avslutade snabbt och åkte vidare.


Därför var vi ganska tidigt framme vid Scandic Hotell Väst i Kalmar, men vi fick tillgång till vårt rum i alla fall och kunde checka in. De höll på att renovera delar av hotellet så tyvärr fanns ingen bastu eller pool. Vi fick klara oss med det varma vattnet i duschen och det var hett.


Hotellet låg vid E22:an nära ett industriområde. Jag tänkte ge mig ut på en runda för att leta upp en cache som alla lovordar. Jag fick med mig maken fast han muttrade lite först. Han hade ju inget annat för sig så han kunde lika gärna följa med.


Cachen heter Kalmar after office hour 1. Vi hittade enkelt platsen som koordinaterna ledde oss till. Jag ska inte avslöja för mycket om gömman, men den var riktigt bra, en supercache. Särskilt finalen.


Den tog oss runt till några platser i området. En lördag eftermiddag var perfekt att försöka sig på denna gömma. Det var inte mycket aktiviteter på gång då. Vardagar skulle det nog vara problem med alla som jobbar där.


Till slut hade vi hittat runt och gömman avslöjade sitt innehåll för oss. Vi samarbetade ganska bra. Jag stod mest för tankearbetet och skötte GPS:en medan maken tog hand om de tekniska bitarna. Han var ganska skeptisk från början, men när vi hittade loggboken kunde han också dra på smilbanden. Jag tror han var ganska imponerad av konstruktionen. Det var till och med så att han nästa morgon övervägde om han skulle åka tillbaka för att kolla en sak igen. Han frågade mig om jag hade kvar siffrorna och det hade jag. Men sen avstod han ändå.


På väg tillbaka till hotellet loggade vi ytterligare en burk. Det var ett TB-hotell på hotell. Det fanns inga resenärer i det men loggboken blev signerad. Sen vilade vi oss lite på hotellrummet innan vi gjorde oss i ordning för en kväll på stan.


Lite mat behöver man och vi hade kollat in på nätet vad det fanns för ställen i stan. Sen parkerade vi vid domkyrkan och promenerade runt tills vi hittade något som verkade vettigt. Det råkade bli en irländsk pub med god stämning. Irländsk musik med fioler och flöjter ljöd i högtalarna. Lite senare skulle det bli liveunderhållning, men vi stannade inte så länge.


Vi betällde fish n´chips och fick in en mycket god torsk med pommes. Till det fick vi en grön ärtröra och en majonässås. Det smakade bra och vi blev riktigt mätta.


Sen gick vi lite andra gator tillbaka till bilen. Hela stan var upplyst av alla ljusslingor i träden, på byggnaderna och till och med i fontänerna. I träden hängde också istappar där ljuset liksom rann neråt med ett blått sken. Det var väldigt effektfullt. Så småningom hittade vi bilen och återvände till hotellet.


Nästa morgon kom ju det bästa med hotellvistelsen, frukosten. Det fanns allt som brukar kunna ingå i en god hotellfrukost och vi lät oss väl smaka. Sen betalade vi och checkade ut. Efter ett besök på Biltema för att inhandla nya torkarblad, stannade vi till strax innan Ölandsbron. Jag hade sett på kartan att där fanns en challengecache som jag uppfyllde villkoren för. För att få logga den challengecache måste man ha loggat minst fem olika typer av cacher på ett enda dygn. Det gjorde vi med råge den dagen vi var på FAD 2013 i Hölö.


Det fanns en parkeringsplats och jag hade bara 50 m till gömman därifrån vi parkerade. GPS:en nollade mitt på grusplanen men när jag såg mig om skymtade jag något misstänkt och där var den. Det var den enda gömman jag loggade den här dagen, men det räckte ju. Vi hade fler punkter på programmet.


Vi missade julmarknaden på Åminne bruk. Den är så tidigt och då var vi i Malmö. Därför hade jag planerat in ett besök på julmarknaden på Kalmar slott. Vi hittade fram till slottet och fick parkera en bit ifrån. Det verkade vara många besökare.

Vi betalade inträdet på 70 kr och sen gick vi över vallgraven in i slottet. Det fanns mycket att titta på och handla men det var inte trångt alls som det brukar vara på Åminne. Här fanns gott om plats. Man märkte inte av någon trängsel.


Först kikade vi in lite i utställningslokalerna. Här hade de dukat julbord som de såg ut för flera hundra år sedan. Så här spisade Johan III och hans gäster.


Hantverkarna hade sina lokaler och man kunde gå runt i flera olika rum och titta på allt spännande. Jag fastnade mest för de vackra kläderna i filtad ull.De såg både varma och sköna ut. Priset var väl inte lika skönt men inte hutlöst i alla fall.


Det fanns många olika sorters hantverk mest från Småland, Öland och Blekinge men även från andra delar av Sverige. Smidesljusstakarna var riktigt läckra tyckte jag.


Eftersom jag själv stickar en hel del just nu, letade jag gärna upp de som sålde stickade varor. Den låååånga halsduken gillade jag. Den ska jag nog härma på mitt sätt.


Det var inte så många som sålde garner. Här kunde man köpa flerfärgade garner och mönstersatser. Men jag köpte en härva mjukt garn av en annan hantverkare. Hon hade själv fött upp angoragetterna och klippt dem. Sedan skickade hon den supermjuka ullen till England för spinning. Det fanns inga spinnerier i Sverige som kunde spinna angoraull. När garnet kom tillbaka, färgade hon det själv i flera färger. Vi får väl se vad sjag ska sticka av det. Det kanske blir en superlätt och mjuk sjal liknande dem hon hade gjort.


Efter hantverkarna var det dags för matbodarna. Där kunde man hitta allt möjligt gott av julbordets läckerheter. Maken hittade det han ville få tag på, gammaldags svagdricka. Vi köpte inte med oss något annat, men vi smakade på en del. Där fanns honung, ostkaka, saffranspannkaka, lutfisk, sill, korvar, ost, bröd, nötter och godis. Vi blev rätt nöjda efter det men innan vi åkte hem fikade vi i caféet. Där tog vi en saffranssemla med vaniljkräm och grädde.


Sen var vi nöjda och snirklade oss ut ur staden. Vi påbörjade den långa vägen hem igen. Jag slumrade mest hela tiden medan maken körde och snart var vi tillbaka här i västra Småland. Hunden hämtades och när vi kom hem skulle både katterna och pannan matas. Katterna fick mat och pannan fylldes med ved. Efter ett tag kom värmen i huset igen. Det blir gärna lite utkylt när man brukar elda med ved och ingen är hemma och gör det. Det blev en lyckad helg i Kalmar. Det var min julklapp till maken så en har han redan fått. Nu ska jag bara komma på vad pojkarna ska få.

1 kommentar:

  1. Låter som en riktigt härlig weekend. Roligt att bara komma bort från allt som man känner att man måste .... om man nu känner att man måste förstås... vilken jag faktiskt tror att du är för klok för att göra. Hoppas att det blir julmarknad i Apladalen på söndag.... att vi åker dit alltså. Beror på vädret/väglaget. Förstår att det var en mycket större marknad i Kalmar, Apladalen är ju sig ganska likt år från år... men miljön är så FIN! Anna-lena

    SvaraRadera