torsdag 1 maj 2014

Cirkus vid skolan


Varje år, när vi kommer till skolan på Valborgsmässoaftons morgon, har en cirkus flyttat in på fotbollsplanen nedanför skolan. Så var det i år också. Under dagen kan vi se hur de reser tälten och förbereder för kvällens föreställning.


Eleverna ville förstås gärna närma sig djuren som betade på gräsmattorna. Det var spännande med hästarna, hundarna, kamelerna, getterna och lamadjuren. De fick stränga order om att inte gå längre än vad vi hade bestämt. Inte fick de klappa djuren, som de så gärna ville. Förr hade vi ibland husdjursdagar då eleverna tog med sig sina husdjur till en utställning på gräsmattan. Det får vi inte längre göra på grund av allergier. Så hur kan cirkusen få vara här, undrar eleverna. Bra fråga, säger vi. Det är väl inte samma förvaltning som bestämt och ibland lever vi nog i olika världar.


Ännu jobbigare blev det för våra elever, när förskolebarnen kom med sin personal och de fick klappa djuren. Ojojoj, vad orättvist. Så det fick bli en lektion i tålamod den här dagen. Många elever skulle gå på föreställningen på kvällen så de hade något att se fram emot. På engelskalektionen i fyran passade vi på att samla cirkusord. Det gäller att fånga tillfället i flykten.


På NO-lektionerna har vi ju jobbat med elektricitet. Som ett slutuppdrag har alla fyror fått bygga ett elektriskt pussel. Många av dem börjar bli klara. De har valt olika ämnen efter intresse. Det har funkat bra även om jag sprungit som en skållad råtta ibland för att hinna hjälpa alla. Sista lektionen var i alla fll lugn. å var det engelska i sexan och de skriver en kapitelbok "The Magic Door". Alla har kommit igång och en del är snart klara. Det är kul att läsa deras berättelser. Idén till boken fick jag från Josef Sahlins blogg, men jag har översatt instruktionerna till engelska och förenklat lite här och där.


Nu blommar det så fint överallt. i måndags kväll hade vi tjejträff i Värnamo. Vi satt på altanen och åt god mat och pratade. I värdinnans trädgård fanns så många intressanta växter. Varje gång vi kommer dit finns det nya spännande saker att upptäcka. Jag satt så att jag hela tiden såg ett blommande magnoliaträd.


Hemma på kullen har gullvivorna avlöst blåsipporna. Det är roligt att se dem. Jag blir glad varje vår när de dyker upp mellan stenarna.


Det finns olika sorters förgätmigej. Det här tror jag är en kaukasisk, som lyser intensivt blått intill husgrunden och under rhododendronbuskarna.


Liljekonvaljerna är också på gång. Jag har plockat några, men om några dagar kommer det säkert att dofta över hela kullen. Det vill jag inte missa. Allt går ju så fort nu. Jag hoppas verkligen att de inte blommat över medan jag är i Norge. Men det gör de inte. Det är ju lite kyligare nu och då stannar utvecklingen av lite. Jag åker till Oslo imorgon tillsammans med Katrin. Det får jag berätta mer om sedan.


Idag var det annars en spännande dag, men det ska jag berätta om i ett annat inlägg. Ikväll gick jag en lång med hunden upp till skogen. Där blommar blåbärsriset. Nu får det inte bli frostnätter för vi vill ha blåbär att plocka i sommar. Mina krukor med dahliorna och fuchsiorna har fått flytta in. Nätterna är för kalla för dem, men på dagen kan de precis som vi flytta ut, om vi orkar kånka de tunga krukorna. Det är det jag kallar vårcirkusen här hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar