onsdag 21 maj 2014

Fina fiskedagen


Varje år brukar vi på mellanstadiet ha en fiskedag. Idag var den dagen för i år. Klasserna cyklade iväg från skolan och körde en extra runda för motionens skull, men jag skulle köra bil så jag kunde ta det riktigt lugnt. Vår vaktmästare kör ut maten från skolans kök och alla väskor och fiskespön åt eleverna. Jag trodde han hade lämpat av allt och kört tillbaka, när jag svängde upp på den smala vägen som går ner till Rannäsasjön. Det hade han inte så vi möttes i skogen och jag fick backa lite. Sen svängde jag in till kanten så han kunde passera och då kunde jag fortsätta ner till vändplanen vid sjön.


Sjön låg blank som en spegel och det var soligt och vackert på morgonen. Jag gick några vändor med saker som vi behövde framme vid vindskyddet där vi brukar husera den här dagen. Sen tog jag en vända i skogen för att kolla in min geocachegömma som heter Vindskyddet. Det var torr och fin men så ligger den ganska skyddad mot väder och vind. Det är inte så många som loggar den för den ligger lite avskilt. Det är inte alla som hittar vägen ner till sjön.


Efter ett tag kom hela gänget. De hade ställt sina cyklar uppe vid vägen på gårdsplanen vid Holtsagård. De mest fiskeintresserade var snabbt framme och hämtade sina fiskespön och metmaskar. Sen spred de ut sig längs stranden. En del av dem såg man knappt på hela dagen.


I år fanns det en nybyggd brygga som många ville vara på, men det fick bara vara fyra personer där åt gången. Så de fick turas om lite. Medan eleverna försökte fånga fisk, kunde vi ta fikapaus. Kaffetermosarna kom snabbt fram ur ryggsäckarna.


Så mycket fisk brukar det inte bli, men några abborrar och mörtar fångades. Det är ju alltid spännande. Egentligen var det väl för fint och soligt väder. Fisken nappar bättre vid mulna och regniga dagar, men vi föredrar solen förstås.


Vi lärare är inte så bra på att fiska, men detta är en dag då papporna följer med. De tar ledigt från jobbet för att hjälpa till med fiskeutrustningen. Ibland blir det ganska många trassliga metrevar att reda ut.


Rannäsasjön är ingen badsjö precis. Bottnen är stenig och dyig, men det hindrade inte entusiasterna från att hoppa i sjön och svalka av sig.


Sen var det dags att tända elden. Skolan stod för korv med bröd och dricka, men vi fick grilla den själva vid vindskyddet. Det brukar vara min uppgift att fixa elden. Jag har ju vanan inne efter över 50 år som scout. Ved hade jag med mig och snart brann det på eldstaden.


Stekpannorna placerades på elden och så kunde vi börja steka korven. Ludvig och jag skötte om det medan våra andra kollegor serverade resten. Alla fick äta så mycket de ville och den här gången blev det korv över. Många har med sig eget fika också.


Alla gillar förstås inte att fiska och vi tvingar ingen. En del har med sig en bok att läsa eller spelar kort med kompisarna. Andra spelar brännboll på ängen fast den sluttar rätt bra. Några sitter bara och pratar och har det mysigt med kompisarna. Det finns nästan alltid några som har svårt att sysselsätta sig och frågar många gånger när vi ska åka tillbaka till skolan, men i år var de ovanligt få. Jag tror de hade det trevligt i skogen vid sjön. Det är ett av syftena med den här dagen. Alltför många barn kommer aldrig ut så här i naturen. Vi vill ge dem en naturupplevelse men också skapa en gemenskap när vi alla är tillsammans på det här sättet.


Många pappor var med i år, ett par mammor och en farmor. Utan dem skulle den här dagen inte gå lika smidigt att genomföra. En del föräldrar viker den här dagen varje år för att de tycker den är så rolig. Det tycker vi är roligt. Vid tvåtiden var det dags att packa ihop, städa området och cykla tillbaka till skolan. Nu cyklade de raka vägen. När de blivit avprickade på listan, fick de cykla hem. En stund senare kunde jag också åka hem och ta en lång skogspromenad med hunden innan jag åt lite nyponsoppa med vaniljglass.


Sen blev det en tur in till stan. Jag tog svängen förbi Apladalen för att logga en gömma som Virrepinnen lagt ut där för ett tag sedan. Där var det svalt och skönt under träden.


Gömman heter Apladalen 2 och finns i närheten av de gamla husen. Jag hittade burken snabbt. Den innehöll en labyrint som man måste ta sig runt för att få tag på loggremsan. Sådana har jag loggat förut och de brukar kräva lite tålamod och lite fingerfärdighet eller en magnet. Tyvärr saknade visst någon dessa egenskaper och hade förstört labyrinten genom att bända loss hela sidan med locket. Det var inte roligt att se. Det blev visserligen lättare för mig att logga, men inte lika kul.Efter loggning gick jag en liten runda i Apladalen och tog några foton. Det är vackert där, en riktig liten oas mitt i stan. Tusenskönorna blommade i tusental.


Genom Apladalen slingrar sig Kröcklebäcken. Vid kanten av meandrarna växer det ormbunkar som nu hunnit bli riktigt stora. En del gamla murkna trädstammar hade sågats ned.


Jag fortsatte sedan till Blomsterlandet för att inhandla lite blommor till min egen trädgård. Det har inte blivit av tidigare, men det är ju inte försent än. Imorgon ska jag försöka göra i ordning på verandan. Det brukar jag göra tidigt för där är skönt att sitta, men i år har det bara inte blivit av. Dags att ta sig i kragen.


Innan jag åkte hem, gjorde jag en visit hos Katrin och Fredrik som svettades i värmen lika mycket som jag. De bjöd på god tranbärsdricka. Vi har lite problem med sömnen allihopa just nu, tror jag. Jag sover lite bättre nu, men fortfarande har jag svårt att somna på kvällarna. Värmen gör det inte lättare.


Nu är det väl dags att försöka varva ner lite så att jag kan sova i natt. Imorgon är en annan dag och då blir det vanlig skoldag igen med lektioner och konferenser. Igår blev jag äntligen klar med sammanställningen av resultaten på det nationella provet i engelska för sexorna. Det var en tung börda som lättade från axlarna. Vi blev också klara med rättningen av matteprovet så nu kan vi kanske slappna av lite. Betygen har jag också satt. Nu ska jag bara kommunicera dem till eleverna. Det blir roligt för de flesta har höjt sitt betyg och resultatet är riktigt bra. Den här fina fiskedagen får också ett gott betyg. Den var riktigt bra.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig dag. Dessutom tur med vädret. Ska ta mig/oss till Rannässjön någon vacker dag och leta upp dina gömmor. Nu gps är nu på väg från Tyskland och nytt mindre SIM-kort är också på väg, så att jag kan använda en telefon som inte blivit använd....Har också satt de flesta betygen. Ska bara ha ett koll-prov i religion. Man kanske inte ska göra så... men kan man ha NP, så kan jag väl ha ett avcheckande prov utifrån kunskapskraven i religion. Skolan är svår nu.... ibland ska ju eleverna veta precis vad de ska kunna... men på NP, där kan allt komma. Inte många dagar kvar... antar att du också har avslutning den 13 juni.

    SvaraRadera