söndag 27 november 2016

Första Advent


Äntligen fick vi tända det första ljuset i adventsljusstaken. Saffransbrödet var ju klart sedan ett par veckor och pepparkakorna var inhandlade så vi kunde fika samtidigt som vi tittade på skidor på TV. Det blev ingen tyvärr adventsgudstjänst för mig idag. Jag vågade inte gå för det brukar vara mycket folk. Det var tråkigt att missa adventssångerna och budskapet om att herren kommer. Men det blev ett annat traditionellt besök senare.


Under den gångna veckan har jag försökt städa lite och göra fint inför Advent åtminstone i vårt stora rum. Jag får fortfarande vara lite försiktig med städningen, men man vill ju ha det lite fint den här helgen. Jag bytte gardiner och duk på stora bordet. Några julstjärnor och en liten hyacint införskaffades. Riktigt klar blev jag ju inte, men det finns ju fler dagar. Jag får ta lite i taget.


Igår hjälptes maken och jag åt att göra fint på verandan. Han fick bära bort saker och skräp medan jag plockade och sopade. En vissen krysantemum kasserades och ersattes av en julros. Lite mossa hämtade jag på en sten uppe på kullen. Sen slängde vi alla gamla ljusslingor som hängt under taket på verandan. Vi köpte en ny ljusslinga tidigare i veckan. Den har ledlampor som ser ut som gamla glödlampor. Det blev ljust och fint när vi satte i kontakten.


Solen sken på förmiddagen idag och maken tog med hunden på en promenad ned till sjön. Det var lite långt för mig att gå. Jag tog en egen promenad på hundrundan utan hund. Hunden och jag har ju gått ett par gånger varje dag. Ibland följde  katten också med.

Det blåste lite motvind men i skogen läade det bättre. Solskenet silades mellan trädstammarna och jag lyckades gå ända bort till krysset. En etapp längre än tidigare. Det kändes bra att kunna utöka promenerandet. Under tiden hade maken satt igång att fixa mat. Idag blev det kåldolmar.


På eftermiddagen var det dags för en annan adventstradition, julmarknad i hembygdsparken. Maken tog cykeln dit, men jag åkte bil. Det var lite kyligt men vädret var bättre än andra år. Ibland har det både regnat och snöat. Det fanns lite eldkorgar att värma sig vid.


Missionskyrkans hundralotteri brukar dra många deltagare. Det är nämligen vinst på varje lott, men de kostar lite mer.


Inne i en av stugorna sålde vi hemmagjorda saker. Det fanns lingonsylt, äppelmos, geléer, marmelader, honung, godispåsar, granola, örtsalt, kakor , lussebullar och frallor. Dessutom kunde man köpa grillbriketter. Själv bidrog jag med några sockar och mössor.


Det var många som tittade in och handlade. I de andra stugorna och bodarna hade andra föreningar lotterier och försäljning. Även några skolklasser sålde hemmagjorda kakor och godis. Efter ett par timmar troppade publiken av och vi kunde packa ihop. Jag trodde inte att jag skulle orka vara med hela tiden, men det gick bra.


Vi fick med oss lite hem vi också. Grilla kan man göra året om så en påse briketter hamnade på verandan där den lilla grillen står. precis innan vi plockade ihop allt som var kvar, kom grannen på att hon glömt en sak hemma. Hon skulle sälja påsar med ägg, men de stod kvar hemma på hennes veranda. Jag köpte rubbet och hämtade dem på hemvägen. Lussebullarna har vi smakat på till teet som vi värmde oss med när vi kom hem, men krusbärsmarmeladen, lingonsylten och granolan sparade vi för senare bruk.

Det gamla åttakantiga bordet har traditionsenligt fått en adventsduk. Det var min svärmor som broderat den till oss. Varje år lägger jag på den vid första Advent. De fyra hörnen har olika motiv. Jag vänder på den allt eftersom så att det aktuella syns. Nästa motiv är en Lucia.


Det blev en bra dag trots allt. Det var mörkt när vi kom hem. Idag var det ingen eldröd himmel vid solnedgången eller så missade jag den. Tidigare i veckan var det ett fantastiskt skådespel när solen skulle sänka sig bakom horisonten. Det blev några fina bilder att njuta av.


Nu hoppas vi på en fin Adventstid. Lite roligheter än inplanerade, om jag orkar vara med. Jag berättar mer senare. Om några veckor är det dags för läkarbesöket med uppföljning av behandlingen. Sen är det snart jul. Tiden går fort så här års. Det är nog tur att jag inte jobbar än så jag hinner njuta av Advent.

1 kommentar:

  1. Jo tiden skyndar sig. Fint nu i adventstid. Har bara varit på minimarknad i Grimsås idag. Blåsigt och kallt. Bättre med promenad i skogen. Cykla låter lite kallt! Fin duk. Roligt med saker som är minnessaker.Otrolig solnedgång. Har inte sett här... men kanske missat. Solen går ner så tidigt så man är inte ledig för att kolla. Ha det fint på dina allt längre promenader. Anna-Lena

    SvaraRadera