lördag 9 maj 2009

Ärtigt torn och korgar utan botten

För några år sedan var jag på min första pilflätningskurs och flätade mina första alster i pil. Det blev inte den enda kursen i ämnet. Idag var jag på en heldagskurs i Tuddabo tillsammans med några kollegor/vänner. Pil är ett underbart material att arbeta med. Det blir oftast bra och man kan känna sig nöjd med det man har gjort även om det inte ser ut som vår kursledare Carolines fantastiska konstverk. Det är så avkopplande att stå där bredvid varandra och fläta. Man pratar lite emellanåt, men mest bara är man medan alstren växer. Resultatet kan ni se på bilderna.


När jag kom hem var jag bara tvungen att göra i ordning rabatten och sätta dit ärttornet. Detta var mitt andra tornbygge. Det blev mycket bättre än det första. Man lär sig med tiden. Först fick jag fylla på nästan en hel säck jord i den f d avloppsbrunnen som numera är rabatt. Tidigare har jag haft liljor där men de har jag flyttat. Det kanske finns någon kvar, men det tycker inte jag gör något. Några påskliljor finns där också. Nu ska jag sätta luktärtor som ska få klättra i tornet.


Det andra projektet för dagen var en "korg utan botten". Den kallas så och kan användas som pionstöd eller stöd för andra växter. Pionerna vill ju gärna lägga sig ner. Stjälkarna orkar inte hålla de tunga blommorna uppe. Då är det bra med ett stöd. Dessutom är det vackert i rabatten. Jag gjorde ett stöd förra gången. Idag hann jag med ett stort och ett litet. Nu är det bara två av mina fem pioner som saknar stöd. Men jag köpte lite pil så att jag kan fläta två till hemma.


När jag åkte hem hade jag bilen full av pil. Flätpilen, som jag ska fläta pionstöd av, har jag lagt i blöt i ett badkar som står utomhus. Jag köpte också levande pil att plantera. Så fort jag hinner ska jag göra en portal. Den andra pilen jag köpte var trollpil. Den växer inte rakt upp som den vanliga pilen utan i en spiral ungefär som trollhassel. Den var riktigt läcker och ska få en plats i min trädgård så småningom.


Nu är jag trött och mina fötter värker. Det kändes skönt att komma hem igen och äta våfflor som de andra i familjen gräddat. De hade inte heller legat på latsidan idag. Nästan alla köksskåp var tömda och en del var utburna på gården. Vi har nämligen börjat renoveringen av vårt kök. Det enda jag saknade, när jag kom hem, var vatten så att jag kunde duscha. Det gick inte spola på toaletten heller, men det kunde man ju fixa med en hink vatten ur regntunnan. Duschvatten var värre att vara utan. Men maken har lovat att han ska fixa det i morgon.


Det är viktigt att ha stöd i livet inte bara för pioner. Vi människor behöver också stöd när livet blir tungt. De flesta av oss har familjer och ett socialt nätverk att falla tillbaka på. Men alla har inte det. Då är det viktigt att samhället kan ge stöd. Det bästa stödet är inte pengar eller andra materiella saker. Det bästa stödet vid kriser är ändå personliga medmänskliga kontakter. Det är lätt att tänka att det får någon annan göra. men någon annan kan vara just jag eller du. "Vi uppmanar er bröder: tala de oordentliga till rätta, uppmuntra de modfällda, stöd de svaga, ha tålamod med alla. Se till att ingen lönar ont med ont. Sträva alltid efter att göra gott, mot varandra och mot alla andra." (1 Tess 5:14-15)


I Sagan om ringen-trilogin, som jag älskar, får Frodo bära på en tung börda. Men vid sin sida har han en vän som inte sviker honom. Frågan är om han skulle ha klarat uppdraget utan Samwise Gambi. En del av vägen bar Sam både Frodo och hans börda. En sådan vän tror jag vi också vill vara. Jag har en egen Samwise Gambi hemma. Han har varit borta i flera veckor, men idag kom han tillbaka. Han kallas för det mesta Sammy och är vår stora hankatt. Vi blev glada när den "förlorade katten" kom hem även om vi fick plocka fästingar en bra stund. Han är en mycket trevlig vän som gärna kelar och buffar med oss.


Foton: Inga M Johansson, Ärtigt torn, Korg utan botten och Samwise Gambi alias Sammy

4 kommentarer:

 1. Vad mycket roligt du gör.Jag är så opraktisk.... om jag skulle fläta pil, så skulle det stå åt alla håll, En gång börjde jag på en näverkurs. Gjorde en liten, liten burk. Den blev både vind och ojämn. När jag förstod att det var mycket mer än att fläta på en näverkurs - plocka bark och rensa och skära - då slutade jag.
  Burken fick stå framme och så kom en av min vänner på besök. Hon skrattade åt mitt näverförsök och undrae vad det skulle föreställa.... och sån´t gör ju att man tappar självförtroendet ännu mer. Plus att Johanna ofta - lite anklagande- säger - Ni är så opraktiska både du och pappa - inte undra på att
  jag är opraktisk.

  Men man kan ju inte vara bra på allt :-)

  SvaraRadera
 2. Så fina alster du gjort!! Jag har provat många olika hantverk men inte att fläta pil, det står faktiskt på min önskelista över Att kunna. Pionstödet var vackert och praktiskt, ett sådant skulle jag vilja göra. Likadant funderar jag på att gjuta saker i betong, letar efter bra formar till krukor och kanske lite utsmyckningsgrejer.
  Det är trevligt att förnya trädgården lite år från år.

  Jag gick en gång på kurs och gjorde saker i förgänglig slöjd. Det var otroligt roligt och skojigt. Jag har fortfarande, trots att man inte ska spara dem, kvar två kronor som jag flätade av gräs. Lite grågula, men jag tycker att de är vackra fortfarande.

  Får se vad det blir nästa gång, kanske en kurs i betonggjutning så jag lär mig från grunden.
  Jag tror att jag ska gå med på kommunkvällen när man lär sig att plantera i sina ytterkrukor på ett snyggt sätt. Vi ska vara i kommunenms växthus, där man även kan köpa blommor och krukor, jag är lite av en krukfantast, vill gärna förnya och byta ut från föregående år.
  Så jag får se vad det kan bli i år =)

  SvaraRadera
 3. Alla kan inte vara praktiska men alla kan skapa något. Det måste ju inte vara som alla andras. Är det inte roligare med unika saker? Jag fick god hjälp av vår kursledare Caroline. Kolla in hennes saker på www.tuddabo.se, om ni vill.

  I sommar tänker jag fortsätta med betonggjutningen. Har flera idéer i huvudet som jag vill förverkliga.

  SvaraRadera
 4. Hej! Hittade din blogg via Bobo, roligt att hitta ännu en smålänning som jag! Wow va jag blev sugen på att fläta i pil! Det ska jag definitivt börja göra. Så fint o naturligt! O vilken underbar katt, vilken tur att han kom hem igen! Tack för inspirationen!

  SvaraRadera