måndag 11 maj 2009

Prioritera mindre - välj mer

Alla har vi väl någon gång klagat på att vi inte hinner med det vi ska. Det finns för många uppgifter och för lite tid. Ibland får vi då höra att vi måste prioritera. Vi måste välja vad vi ska satsa vår tid på. Men då måste det finnas en möjlighet att välja bort. Så är det ju inte alltid - i varje fall inte i skolans värld. Allt måste göras på mindre tid. Eller mera ska göras på samma tid. Det är så tankarna går inför nästa läsår.

På UV-scouterna ikväll pratade vi också om val. Ibland vet vi vad som är rätt och fel och ändå gör vi ett felaktigt val. Det gäller att våga stå på sig, när andra försöker få oss att välja fel. Jag tycker bättre om ordet "välja" än ordet "prioritera". Välja känns mer positivt. När man prioriterar väljer man bort. Man skalar bort allt som inte är prioriterat. Det är som när man valde lag i skolan. De sista blev egentligen inte aktivt valda, de blev placerade. "Ni får resten."


Att välja är en aktiv handling. Det känns mer positivt att välja att t ex rensa ogräs än att prioritera det. Att prioritera det kan innebära att det var det minst tråkiga av ett antal saker. När man väljer det, har man valt bort andra saker för just det här. Skillnaden är kanske hårfin, men det känns som om det är en viss skillnad.


Idag valde jag att påta i trädgården i stället för att skriva en rapport om mitt arbete med rika problem. Jag vet att imorgon, eller någon annan dag den här veckan, måste jag ta itu med rapporten. Men idag valde jag att njuta av trädgårdsarbetet. Jag gjorde klart mina pionstöd. De blev jättebra. När jag tittade över mina krukor, upptäckte jag att några kornellgrenar, som jag stuckit ner som bågar, hade börjat grönska. Några hade dessutom fått tunna vita rötter. Jag flyttade över dem i andra krukor för att driva dem vidare. Det ska bli spännande att se om jag får nya buskar av dem. Jag fick låna en trädgårdstidning av min kollega. Där fanns ett underbart hjärta av myskmadra. jag önskar att mina plantor med myskmadra hade varit lite större. Då skulle jag gjort ett sådant.

Det börjar arta sig i trädgården. Det känns bra eftersom det blir rörigare och rörigare inuti huset. Idag åkte det gamla laminatgolvet i köket ut liksom det gamla kaklet. Snart kommer ett nytt golv att efterträda det gamla. Det blir ett randigt linoleumgolv. Men det är mycket arbete kvar.

I det gamla äppelträdet har jag hängt upp min skyddsängel. Andra har tomtar eller buddhafigurer i sina trädgårdar. En ängel passar mig bättre. Det är knappt man ser den, men det är så med änglar. De finns där, men man ser dem inte alltid. jag skapade min ängel förra sommaren av lite kycklingnät, pärlor och metalltråd. Under vintern hängde den under taket på verandan, men nu har den fått komma ut i trädgården igen.

Jag hittade en bön i en bok. Den passar att be som aftonbön eller när som helst under dagen. Den kan jag be när jag sitter i min hängande stol på verandan och bara tittar ut i trädgården. Då kan jag kanske ana att ängeln finns där.

Herre, kom till oss i nåd

och fördriv allt ont ifrån oss.

Låt dina heliga änglar bo hos oss.

och bevara oss i frid.

Genom Jesus Kristus, vår Herre

Amen

Foton: Inga M Johansson, Myskmadra, Äppelblom och Änglavakt

1 kommentar:

  1. du har så rätt i det du skriver, välj istället för att prioritera. Jag ska tänka på hur jag använder de orden framöver. För de får verkligen olika innebörd fast det betyder samma sak...eller nästan samma sak.

    Vilken fin ängel du gjort, jag har en hel hög med änglar som jag plockar fram till jul. men jag har en ängel som är framme jämt, det är en skyddsängel till oss alla. Jag har lite pippi på änglar, de är ofta väldigt uttrycksfulla om man granskar dem, alla har just sitt drag som gör den unik.

    Äppelträden blommar fantastiskt nu, jag var ute på en promenad i kväll och såg en vildapel som var mer rosa än grön. Den var helt underbar!!

    Se till att få en fin dag i morgon med/ Bodil

    SvaraRadera