onsdag 6 maj 2009

Mångsidigt

Alla har vi både bra och dåliga dagar. Så har vädret också. idag var en mindre lyckad dag. Det regnade ihållande större delen av förmiddagen. Men det betydde inte att vi ställde in vår planerade cykeldag med klass 4. Det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Mina kollegor började med en trafiklektion medan jag hade matte i klass 6. Fyrorna fick träna vänster- och högersvängar. Men efter fikarasten klädde vi på oss våra regnkläder och cyklade hem till mig. Cykelturen gick bra. Det var bara någon som inte hade regnkläder. Fast det var fler som kunde haft en tröja till och framför allt vantar.

Hemma hos mig gjorde vi inte så mycket. Vi hade planerat några lektioner, men de regnade inne. Det första jag gjorde var att tända en eld vid vår grillplats där vi kunde värma oss. Vi lekte tillsammans och åt hamburgare som skolans kök skickat med oss. Innan vi åkte hem utvärderade vi dagen "so far". Man kunde förväntat sig fler klagomål, men eleverna var positiva. På frågan om de lärt sig något, svarade en kille: "Jag har lärt mig att man kan ha roligt även om det regnar." Det kallar jag för positiv inställning.

Efter cykeldagen hade vi arbetslagsmöte och lärarkonferens. När jag åkte hem därifrån sken solen. Så kan det skifta i livet. Jag avslutar med en dikt om livets mångsidighet.

Mångsidigt

Vissa dagar vaknar jag

och livet känns härligt

Det sprotter av liv

både i tanken och fötterna

Andra dagar börjar med

en himmel som tonar i grått

Tanken är seg som kola

och benen tunga som bly

Men det är alla dessa dagar

som är livet

Både ljusa och mörka,

glada och gråa

påminner de om livets mångsidighet

Det finns många sidor av livet,

som jag inte har mött ännu

Det finns många oskrivna ark

i livets dagbok

Ändå vet jag att den sista dagen,

när den väl kommer,

bara är en språngbräda till ett annat liv,

ett liv med oändligt antal sidor

Foto: Takko blickar mot framtiden? av Inga M Johansson

3 kommentarer:

 1. Ja visst är det tur att vi inte kan styra över vädret, då hade det varit krig för länge sedan.
  Det har alltid varit min inställning också, det om dåligt väder och kläder, är man klädd på rätt sätt finns det inga bekymmer om vilket väder det är.

  Kul att eleverna kommer hem och hälsar på. Jag ska ta hem mina elever jag har i svenska som andraspråk, men det blir lite jobb med att lösa det när det inte är cykelavstånd. De får ju inte åka i min bil, utan jag måste ta mig till Falkenberg för att låna en minibuss hos kommunen, sedan hämta eleverna i Ullared för transport till mig. Sedan samma visa när de ska hem, men det är värt allt arbete för de längtar redan så mycket till utflykten.

  Vilken tankvärd och fin dikt du skrivit, för det är på pricken så livet är.
  Ha en fin dag Bodil

  SvaraRadera
 2. Mitt dåliga samvete ... jag har tänkt ta med mina elever hem till mig en vacker dag. Måste bara ha en vuxen till med - ger mig inte ut ensam på trafikerad väg, även om det bara är ca 3 km.Jag hade ju tänkt cykla.
  Nu har ni fått i gång tankarna hos mej... det är ju faktiskt tre och en halv vecka kvar ( minus några friluftsdar) efter Göteborgsäventyret. Nu får jag ta mig i kragen!

  En jättefin dikt Inga - du är så bra på att få till det med få ord!

  SvaraRadera
 3. Tack för era trevliga kommentarer! Terminen rusar mot sitt slut. Det är så mycket man vill avsluta. Cykeldagen var trevlig trots regn. Vi var två vuxna som cyklade plus en i bil. Vägarna är inte så trafikerade heller. Vi har en cykeldag till innan vi slutar. År 4-6 har en fiskedag vid Storån strax norr om utloppet i Bolmen. Då cyklar vi 2 mil fram och tillbaka. Brukar vara kanonbra. Vi har oftast några pappor som tar ledigt för att följa med och fiska gös.

  SvaraRadera