torsdag 28 maj 2009

Rapport från Nova Vallis

Året är 1143. Några munkar har precis anlänt till Nova Vallis från cistercienserklostret i Clara Vallis för att grunda ett nytt kloster. 866 år senare anlände 100 fjärdeklassare och deras lärare.

Idag har vi varit på medeltidsdag i Nydala. Alla fjärdeklassare i kommunen har den här veckan fått besöka den anrika platsen där det en gång i tiden fanns ett kloster. Vi fick en härlig och rolig dag tillsammans. Vädret var omväxlande, lite korta skurar av regn och hagel, blåst och solsken, men humöret var på topp. Alla elever hade sytt kläder och tillverkat svärd och andra attiraljer på slöjden. Alla vuxna var klädda i medeltidskläder. På bilden kan ni se mig i min utstyrsel.

Under dagen har vi fått pröva på att smida, tova, tillverka en pengapung och slunga band. Vi har smakat på medeltidssoppa, lekt och dansat, lärt oss mer om Bernhard av Clairvaux och cistercienserna, blivit guidade i medeltidskyrkan. Vi har provat att sitta i stupstocken. Sist men inte minst har vi upplevt en gycklarföreställning innan vi återvände hemåt med bussarna. Det är roligt att kommunen har satsat på en sådan upplevelsedag för alla fyror. Hoppas den återkommer nästa år och inte bliv bortsparad i dessa kärva tider.

För ett år sedan skrevs det mycket i tidningarna om att munkarna skulle återvända till Nydala. De var också här på ett kort besök. Nu undrar alla när de kommer tillbaka för att bo här mer permanent. Det visade sig att det var svårare än man trodde eftersom flera av dem kommer från Vietnam och inte får utresetillstånd. Vi svenskar har nog svårt att förstå hur det är att leva i ett land utan den frihet som vi har. Vi har mycket att vara tacksamma för. Många elever var nog glada över att de lever nu och inte på 1100-talet.

Vi kallar medeltiden för mörk, men det fanns mycket som var ljust då också och idag finns många mörka saker. Alla tider har både sina mörka och ljusa sidor. På samma sätt är det med oss människor. Vi har både mörka och ljusa sidor. Vi får aldrig sluta att se de goda sidorna i allt som verkar vara ont och destruktivt. Samtidigt får vi aldrig acceptera och låta den mörka och onda sidan ta över. Allt destruktivt och negativt måste vi bekämpa i världen, i samhället, i skolan, i kyrkan, i oss själva. Då kanske vi en dag kan instämma i Paulus ord: "Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron." (2 Tim 4:7)
Foto: Inga M Johansson

2 kommentarer:

 1. I flera år - ja, sedan Johanna flyttade till Värnamo - så har jag sagt -Nu måste jag bara åka till Nydala och se hur där ser ut.Får se till att det blir av i år.
  Vårt rektorsområde låter alla treor åka till Forntidsbyn, Ekhagen , söder om Falköping. Det är intressant - och fänglar barnen.
  Fyrorna brukar vi ta med till Torpa Stenhus ( medeltidsborg, jättefin, har du varit där?) och till ruinerna av fogdeborgen Opensten. Det finns en hel del av kulturminnen, att se i våra trakter.
  Ha en bra helg. Vi åker till Halmstad lö-sö.Det är vår vecka...

  SvaraRadera
 2. Tips: Kom till Nydala i augusti. Då är det krönikespel, som byalaget anordnar. Biljetter behövs.

  SvaraRadera