måndag 4 maj 2009

Jordens svar


Ibland hör man något riktigt bra på radio, när man sitter i bilen och inte har papper och penna till hands så att man kan skriva ner vad man hörde. Men idag kom jag ihåg det ändå. Det var så bra. maken och jag var på väg ner till Malmö för att hämta grejer till köket. Vi ska äntligen renovera vårt nedslitna kök. Tyvärr hann vi aldrig träffa sonen som bor i malmö. Han hade labb till fyra och jag måste vara hemma innan sex. Det fick bli några SMS.

När jag satt därhalvsovande i bilen och slölyssnade på radio, hörde jag att de citerade ett meddelande från en lyssnare. Det handlade om våren och vitsipporna. "Vitsipporna är jordens svar på himlens stjärnor." Visst var det fint sagt. Jag gillar sådana där poetiska uttryck, samlar på dem. Särskilt sådana som på pricken beskriver hur det är.Det känns som om jag suttit i en bil hela dagen. Vi åkte mest fram och tillbaka, men jag fick i alla fall se hur långt våren kommit i Skåne. Rapsfälten blommade vid vägkanten. På vissa ställen lyste de så starkt gula att man blev bländad. Det var som att kisa mot solen. Rapsen kanske är jordens svar på himlens sol. Min bild tagen genom bilrutan medan jag körde kan inte ge färgen rättvisa.
Det var så vackert när man tittade ut genom bilrutan. Vart man än såg, var det grönt i alla nyanser. Det var inte bara fyra nyanser av grönt. Det var hur många som helst, skirt ljusgrönt med dragning åt lime, gulgrönt, klargrönt, grönt med en dragning åt brunt eller rentav rött, mörkgrönt när vi kom in i barrskogen. Det är fint i gamla Sverige just nu. Mitt i allt detta gröna lyste de vita blommande träden. Det var körsbär, fågelbär, häggmispel och inte minst häggen. Nu börjar den vackraste tiden på året, den mellan hägg och syren. Det är då man borde vara ledig och bara njuta. Men oftast är det då man jobbar som mest.

Ikväll var jag med våra scouter på Naturum i Store Mosse. Där fick man lite olika perspektiv på livet. Utställningen visar hur mossen bildats. Den torv som finns underst var levande vitmossa för sjutusen år sedan. Det tar tid att göra torv. Samtidigt bodde det en nötväcka i en "Big Brother-holk". Vi kunde med webkamerans hjälp se hur hon inredde holken och precis skulle börja värpa sina ägg. Om ett litet tag finns där nya små varelser. Livet är underbart.

Om nu vitsipporna är jordens svar på himlens stjärnor och rapsen jordens svar på solen, vad är då jordens svar på himlens inbjudan till gemenskap? Det måste väl vara vår lovsång.

Foton: Inga M Johansson

2 kommentarer:

 1. Du har så härliga tankar och tankefraser.... helt undrbart det där med vitsipporna!

  SvaraRadera
 2. Jag håller helt med Anna-Lena, så vackra ord, jag kommer att använda den liknelsen själv framöver =)

  Sedan är det så att vår värld är helt fantastisk! Vi har länge pratat om att åka till Store Mossen, nu måste det bli av!! Det verkar vara en härlig utflykt där man lär sig mycket.

  Håller med om att en träff vore trevligt, vi får jobba på det när lovet börjar =)
  Ha de gott/ Bodil

  SvaraRadera