fredag 29 januari 2010

Här går man varje dag



Vissa dagar är vädret verkligen växlande. På morgonen hade det snöat någon cm. Det var lite kyligt men helt OK att gå en liten runda. med hunden innan man åkte till jobbet. Mitt på dagen hade jag rastvakt. Då blåste det iskalla nålar i ansiktet på mig. Jag fick pulsa runt i flera dm lössnö. Det är ett stort område på skolgården jag ska vakta. Många elever var nere i kanten på grusplanen och grävde i snövallarna. En del flyttade inte på sig när traktorn kom för att ploga bort snön på planen. Det såg livsfarligt ut så jag fick skynda dit och mota undan eleverna. När jag sedan skulle gå hem vid tretiden sken solen och det var helt underbart ute. Bara några minusgrader. Jag skyndade hem för att ta med hunden och kameran ut på skogsrundan.



Solen började dala och himlen var alldeles rosa. Molnen färgades grårosa. Blåsten hade mojnat. Det var så skönt i luften. Däremot blev jag svettig av att pulsa i drivorna. Snön hade yrt och drivit ihop till flera dm på sina ställen. På vägarna gick det lättare att gå för där var det plogat, men på genvägen i skogen och på stigen över kullen låg snön orörd så när som på några spår av skor och tassar.



Det är sådana här dagar man ville sätta upp "Herr Gårman"-skylten. Här går man varje dag, ibland flera gånger om dagen. Man bara måste ut. Det går inte att sitta inne. Stigar och vägar är till för att vandra på. Annars växer de igen. När vi skaffade hund började jag gå mycket oftare på stigen över kullen. Det märktes att den blev mer trafikerad och upptrampad. Tidigare växte det mer gräs på själva stigen. Nu är det lite kalare och tydligare markerad. Ju mer man går, desto lättare att ta sig fram. Både det fysiska och det mentala motståndet minskar ju mer man går. Ofta är motståndet som störst innan man kommer iväg. När man väl ger sig av, är det helt OK även om det blåser, snöar och haglar. Sen är det skönt med en kopp te eller kaffe när man kommer hem.



Invanda rutiner och gamla vanor är lätta att vandra på. Man behöver inte ens fundera. Många saker gör man automatiskt på ett visst sätt utan att tänka på att det finns andra sätt, andra vägar. Ibland borde man pröva att göra på ett helt annat sätt bara för att se om det är bättre eller sämre eller lika bra. Livet blir roligare med variation. Ändå är vi så låsta vid de former och vanor vi lagt oss till med. Det är så här vi gör. Det är nyttigt att försöka se saker från ett annat håll, med någon annans ögon. Det var meningen att vi skulle skugga en annan lärare på en annan skola i höstas. Av olika anledningar blev det inte så för mig i alla fall. Det var så svårt att komma ifrån. Jag hade ju varit borta flera veckor och mitt schema innehåller inte några längre tomma hål. Det kanske skulle kunna gå att ordna på något sätt för roligt hade det säkert varit.



Något nytt har jag i alla fall påbörjat idag. Jag har lyckats få igång Cleverboarden och börjat leka lite med den. Nu gäller det bara att hitta tid mer lek. Jag ser många möjligheter till roliga lektioner. Det är en ny erfarenhet och nya möjligheter som öppnar sig för mig.



Imorgon har vi studiedag. Det bli sovmorgon innan programmet börjar. Vi ska på en fortsättning av en föreläsning som jag missade i höstas när jag var sjukskriven. Jag får väl försöka hänga på. Vi skulle ha med oss en IUP och ett skriftligt omdöme, som vi tydligen ska diskutera i grupper kring. Efter lunch tänker jag kompa för föräldramötena som vi haft två kvällar denna veckan. Det ska bli skönt med en ledig eftermiddag.

2 kommentarer:

  1. Väldigt vackra vyer. Var det så fint i går eftermiddag. Såg ingenting - jag var ju tvungen att baka tårta - och sen var jag så arg, tjurig och trött på allt ( det var en jobig skoldag) så jag gick till sängs tjugo över åtta. Det var väldigt skönt att sova. Hoppas att et blir läge för promenad i helgen ..bara det att jag är så hjärtligt tröttt på all snö!

    SvaraRadera
  2. Jag upplevde samma härliga väder och vyer när jag gick ut efter det att jag kommit hem. Det var så att det började bubbla i kroppen av glädje för att bara få möjlighet till att uppleva det härliga ute!! Det var ett tag sedan jag tog mig tid till att promenera och även jag hade med kameran, så det blev ett och annat vackert vinterkort =)

    Så sant det du skriver om invanda vägar. Man skulle inte vara så rädd för att bryta mönstret vid fler tillfällen. Kanske ett försenat nyårslöfte??

    Hoppas att du får en fin helg, lite bonus får du ju genom att komma hem tidigare i dag. De stunderna är guld värda =)

    SvaraRadera