lördag 19 mars 2011

Detektivarbete och familjemys

Snö på taken
 Flera decimeter snö var inte vad vi ville ha nu. Nu vill vi ha sol och plusgrader, snödroppar och flyttfåglar. Igår var det varken sol eller plus, åtminstone inte på morgonen. Pulsa i snö fick jag göra fram till bilen. Idag var det däremot både sol och plusgrader. Så det blev till att plaska i snömodd.
Snön har rasat
Hela fredagen fick jag ägna åt mindre roliga uppgifter. På torsdagskvällen ringde en av mina kollegor och bad om hjälp. En förälder hade ringt till henne och berättat att hon fanns på Facebook med ett mindre trevligt mellannamn. Någon hade lagt upp ett konto i hennes namn. Hon har varken Facebook eller Internet hemma och kunde inte se själv. Jag försökte hitta profilen. Med hjälp av föräldern kunde vi göra skärmdump av den falska profilen. Sedan fick vi ägna hela fredagen åt att kontakta våra chefer och med hjälp av dem luska reda på vem som gjort detta. Vi kände oss lite som detektiver. Vi fick fram både namn och erkännande, men sådant här gör en både trött och besviken. I den här klassen har jag haft många lektioner om nettikett och kränkningar på nätet och så gör de så här. De flesta som vi pratade med visste mycket väl var gränsen går, men tydligen inte alla. Man kan visst inte prata för mycket om detta. De förstod nog inte vidden av vad de gjort. De ville vara coola och visa sig tuffa. Då gick de för långt och passerade gränsen för vad man får göra. Även om det inte var jag som drabbats, blev jag väldigt trött och orkade inte göra så mycket mer den dagen.

Idag sken solen över de snötäckta markerna. jag började med att åka till kyrkan och städa. Här hemma blev det inte så mycket städat. Maken kom hem med magsjuka igår och var inte riktigt återställd. Själv har jag suttit vid datorn och filat på min predikan som jag ska hålla imorgon. Yngste sonen ringde från Karlskrona och sa att han var på väg hemåt. Det var omtentavecka och eftersom han klarat alla tentor hade han inte så mycket han måste göra. Jag hämtade honom i Värnamo och han stannar hemma några dagar. Så ringde jag till äldste sonen i Malmö. Han hade inte heller någon för sig den här veckan. Så jag tyckte han kunde komma hem han med. Jag bokade en tågbiljett åt honom. Så imorgon kommer han också. Det är trevligt att ha alla hemma. Det blir bara så lite jag hinner umgås med dem. På måndag kväll åker jag till Stockholm på kurs och kommer inte hem förrän onsdag kväll. Å andra sidan har jag ju hundvakt ordnad och de hinner ju umgås med varandra och sin pappa.

Kursen handlar om Algebra och Mönster, ett nytt NTA-tema i matematik. Jag har provat en del av uppdragen i fyran och femman. Nu ska jag gå kursen så att jag kan utbilda andra. Det ska bli kul och passar bra ihop med vårt matteprojekt.

Fullmåne
Igår började en ny säsong med ett av mina favoritprogram i TV, Så ska det låta. Jag var orolig att det skulle bli för mycket moderna låtar och artister som jag aldrig lyssnar på nu när pianisterna är två yngre tjejer. Men så var det inte. De var jätteduktiga och det blev ett program med fullt ös. Vi kan bara se fram emot flera veckor med trevlig fredagsunderhållning. Själv sjunger jag inte så mycket nuförtiden. Jag kraxar fortfarande bara och överlåter skönsången åt andra. Nu väntar vi bara på lite mera fågelsång i buskarna.

2 kommentarer:

 1. Man tror ju inte att sådant änder, sån´t som du beskriver med FB. Jag är alldeles för naiv och tror alla om gott. Jo, man blir besviken och undrar vad man håller på med när man pratar om social medier och hur de ska användas, och ändå inte barnen tar till sig.
  Kul att få hem "alla" barnen samtidigt. Vår "lilla" i Malmö fyller 29 idag. Nästa år hoppas jag att det blir stor fest.
  Ha det bra i Stockholm. Är så nyfiken på lådorna ... funderar på om inte det är ett bra ämnesövergripande sätt att jobba enl Lgr 11.
  För att den ska funka, så måste det ju materiella möjligheter till genomförande.

  SvaraRadera
 2. Det syns att man inte kan prata för mycket om nätet och dess möjligheter, på gott och ont. Jag har inte hört någon starta ett nytt konto i annans namn så, men jag är väl som A-L tror alla om gott. Trist, trist när det händer sådana saker.
  Kul att få hem barnen, vi har haft hemma äldsta dottern över helgen, hon jobbar med konfirmanderna så hon kommer hem med jämn mellanrum.
  Spännande att du ska åka till Stockholm, det vill jag höra mera ifrån...

  Hoppas att ni andra klarar er från magsjukan.
  Ha en goo vecka!!

  SvaraRadera