söndag 6 mars 2011

Kompisträdet

 I onsdags gick jag över skolgården på väg till matsalen med femmorna när jag upptäckte att min kollega var ute med sina tvåor och en praoelev och försökte klättra upp i ett träd. Det såg lite vingligt ut men när jag kom tillbaka såg jag att de hade lyckats få upp sina gröna löv. Kul tänkte jag, några som inte bara klagar på vintern utan också försöker hjälpa våren fram.

Nu handlade del väl inte så mycket om det egentligen. Förklaringen kom lite senare. En av flickorna i klassen hade varit hos några släktingar och fått en ide med sig hem. Trädet var ett kompisträd. Den som inte hade någon att vara med på rasten, kunde gå till trädet. Alla kollade om det stod någon där och kunde gå dit och fråga om han eller hon ville vara med dem. På löven hade de skrivit bra egenskaper för en kompis.
 Jag tycker det var en bra ide som många borde ta efter. Då skulle ingen behöva vara ensam och känna sig övergiven. Det kanske skulle behövas ett kompisträd på fler ställen än skolgården. Det finns många mäniskor som känner sig ensamma och utanför gemenskapen. Alla har kanske inte mod nog att fråga om man får vara med.

Vänskap är bland det vackraste som finns, men som alla relationer kan det också vara det svåraste som finns. Om det ska funka måste alla hjälpas åt och ta ansvar för varandra. Jag hoppas att den egofokusering som varit rådande i samhället ett bra tag ska ge plats för ett gemensamhetstänkande. Ingen klarar sig själv. Vi behöver varandra.

"Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem." (Luk 6:31)

2 kommentarer:

  1. Kompisträd skulle nog även behövas på arbetsplatser. Läste i tidningen att vi i vårt yrke är sämre på att ta hand om varandra än vad de är på många andra ställen. Det är många lärare som känner sig utfrysta. Sådana artiklar gör mig rädd, vi som ska leva upp till värdegrund för våra elever och föregå med gott exempel.
    Så det är en bra idé som väcker vidare tankar med ett kompisträd!!

    Ha de gott, vila och ta det lugnt.

    SvaraRadera
  2. Eller så blir det så här: "pappa, jag stod vid kompisträdet hela rasten. Ingen kom." /Hågadalsskolan

    SvaraRadera