torsdag 17 mars 2011

Studiedag med blivande legendariska lärare

Hela dagen har vi studerat. Det var nämligen studiedag för oss lärare idag. Vi försökte sätta oss in i upplägget av de nya kursplanerna. Det blev bra samtal och diskussioner som säkert kommer att leda till utveckling av vår verksamhet. Våra implementeringsansvariga ledde arbetet mycket bra. De inledde med en liten jingle. Det var synd att jag inte hann filma deras dans, men jag fick den på bild i alla fall.
Implementeringsdansen
Det händer en hel del för oss lärare just nu. Det är ny läroplan med nya kursplaner. Hos oss är det dessutom ny organisation vilket innebär ny chef. Vi ska också skicka in våra examensbevis och andra papper så att vi kan bli legitimerade lärare. Vi måste nämligen vara behöriga i de ämnen vi ska sätta betyg i. Det är nästa grej vi måste sätta oss in i - betygssättning i år 6.  Snart kan vi trycka upp fina visitkort med titeln Leg. lärare.

I helgen hade vi ju besök av Alf B Svensson, leg. psykolog. Vår pastor berätta att några ungdomar som han pratade med, hade funderat över vad förkortningen leg. stod för. En av dem trodde att hon fått kläm på det. Leg. måste ju betyda legendarisk. Det kanske stämde det också. Tänk när vi blir legendariska lärare. Det lär väl inte hända mig. Jag får nog nöja mig med att bli legitimerad lärare.

Det är klart att vi har många funderingar kring de nya kursplanerna, men de flesta jag pratat med är positiva och ser fram emot att få jobba efter dem. En viktig uppgift för de som tagit fram de nya kursplanerna var att göra dem tydligare än de förra. Nytt är det centrala innehållet som är angett för varje ämne. Det ställer större krav på oss att få med alla moment. Det finns inte längre utrymme för att bara syssla med de områden vi är mest intresserade av själva. Vi konstaterade snabbt att det är mycket som ska hinnas med på den korta tid vi har eleverna i skolan. Det betyder att vi måste jobba ämnesövergripande och tematiskt. Man måste inte jobba med film bara på bildlektionerna. Det kan lika gärna ske på engelskalektionerna. Bildanalys kan ske på SOälektionerna. Vi har en spännande tid framför oss. Vi som gillar variation och gärna prövar nya saker kan se fram emot en rolig tid. Det är värre för de som ser förändringar som problem.

Studiedagen avslutades med att vi alla såg en TED-föreläsning av Sir Ken Robinson. Han gästade ju nyligen Skavlan. Han hade många träffande beskrivningar och intressanta tankar som vi tog med oss hem. För den som vill se filmen så finns den här:
Ken Robinson says schools kill creativity | Video on TED.com

Ikväll har jag dessutom varit och gratulerat en 65-åring. Församlingens ordförande fyllde år idag. Vi i styrelsen sjöng för honom och överlämnade en liten blomma. Sedan blev det både smörgåstårta och vanlig tårta med kaffe. En riktig fest blev det så här en vanlig torsdagskväll.

Dagen började med sol och slutade med snö. Nu är marken vit igen, täckt av ett tunt snölager. Våren stannar upp ett tag, men jag har hört att den kommer tillbaka med ny kraft kanske redan på lördag.

1 kommentar:

  1. Du blir legendarisk Inga, jag lovar! En som sitter kvar i väggarna i dfecennier.
    Ken Robinson förerläsningen är synnerligen tänkvärd - har sett den flera gånger. ska tipsa våra utvalda att de visar den vid nästa studietillfälle.
    Ha en bra helg... hoppas det vita försvinner snabbt .. för det var mycket nu på morgonen.

    SvaraRadera