söndag 10 april 2011

Blåsippan ute i backarna står

...niger och säger att nu är det vår.
 I måndags hittade jag EN blåsippa på vår kulle bakom huset. Idag lyste kullen blå. De har fullkomligt exploderat i vårvärmen. Vi hade 18-20 grader i eftermiddags (hur mycket man nu kan lita på termometern i bilen). Skönt var det. Kändes nästan som sommar.
 På förmiddagen vilade vi oss efter gårdagens danmarksresa. Ja, hundpromenaden får ju inte inhiberas men för övrigt blev det inte mycket gjort. Det blev en enkel lunch innan det var dags att duscha och göra sig i ordning inför gudstjänsten i missionskyrkan.
 Det var min tur att leda mötet och då behöver man vara på plats i god tid så att man kan prata med pastorn, ljudteknikerna, musikerna och sångarna. Det blev en bra samling som avslutade våra "40 dagar i Jesu fotspår". Nu går vi vidare tillsammans med Jesus. Efter gudstjänsten åt vi kvällsmat tillsammans.
Det var fortfarande varmt och skönt ute när vi kom. Hunden ville ta en runda och det fick han. Vi gick lilla hundrundan. Det doftade vår. Ja, jag menar koskit. Gödselspridaren hade varit framme. jag fick ha noga koll på var jag satte ner fötterna så att inte skorna skulle bli nerskitade. Hunden var väldigt intresserad och nosade i alla högarna. Jag väntade bara på att han skulle lägga sig ner och rulla runt, men det gjorde han faktiskt inte den här gången. Det är inte så kul att behöva släpa in honom i duschen och spola av honom.

En vecka kvar innan det blir påsklov. Vi jobbar på för att hinna lära eleverna det de ska kunna. Ändå verkar det inte räcka till. Skolan har varit med en hel del i mediedebatten de senaste veckorna. Det är förstås DN:s artikelserie om skolan som vållat stor debatt just nu. Tidigare var det Jan Björklunds utspel om katederundervisning. Även Aftonbladet har hakat på skoldebatten genom att starta Skolraset. Namnet fick genast kritik. Media skriver bara om skolan i negativa termer. Det kan jag hålla med om. Man får mest läsa om hur dålig svensk skola är, Och även om artikelförfattarna har goda avsikter och vill väcka debatt om angelägna saker så blir det så fel. Bilden av skolan som rasar utför vänder inte trenden i rätt riktning. Den spär bara på. Om man vill vända en trend måste man anlägga moteld.

Som motvikt mot alla negativa skriverier har det på Twitter skrivits om Skollyftet. Det har till och med startats en blogg med det namnet där man kan lägga in goda exempel från skolans värld. Det tycker jag är ett bra initiativ av Anna Kaya. Vi behöver få läsa mer om de goda exemplen som kan inspirera andra till bra undervisning. Jag tror mer på goda förebilder än varnande exempel.

Om man vill läsa mer om debatten på Twitter kan man hitta den under hashtaggen #skollyftet. Några andra bra inlägg i debatten hittar man här:
Svavelosande skolskildring - vem behöver fakta?
En skolas kamp mot överheten?
Det behövs allt lite mer nyanserade inlägg som inte ser allt i svartvitt eller som inte bara skildrar skolan från en sida. Fakta och statistik kan man tydligen vrida och vända på precis som man vill. Nu stänger vi skolan för idag och säger: Slut för idag! Tack för idag!

3 kommentarer:

 1. Blåsippor som är så vackra, det har vi inga alls här i Danhult.
  Ja, man läser så mycket intressanta saker på Twitter...många kloka människor man möt i det forumet. Anna Kaya är en av dem, hon jobbar med svenska som andraspråk på ett sätt som gör att man bara vill träffa henne och prata om det....sådana människor som brinner för något är inspirerande.

  Skönt med enbart en vecka kvar till LOV =)
  Ha en bra vecka =)

  SvaraRadera
 2. JAg är fortfarande lite dålig på Twitter. Känns lite som det kväver mig, allt som komme upp där. Och det där med hashtags, det fattar jag inte hur det funkr, vet bara hur det ser ut.
  Ska kolla skollyftet iaf.... visst finns det massor av positiva skolexempel i vår tid .... bara det att skolmakthavarna, de lever i en annantid, en tid som är förbi. Därför tror jag allt blivit som det har ....
  Ses nästa måndag ... utanför Vandalorum. Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 3. Åh, vad glad jag blev av att läsa vad Bodil skriver om mig! Tack! Och tack för att ni deltar i Skollyftet!

  SvaraRadera