tisdag 12 april 2011

Marodörernas framfart

 Förra veckan planterade jag penséer och påskliljor i några krukor på olika ställen i trädgården. Det är så roligt att få plantera de första blommande plantorna för året. På väg till bilen i morse upptäckte jag att trädgårdsmarodörerna slagit till igen. En av mina penséer låg lemlästad och uppryckt, utslängd på gräsmattan. Nej, det var inte Carola som varit i farten. Det var rådjuren som besökt trädgården under natten. Vidare undersökningar gav vid handen att de också mumsat på tulpanernas uppstickande blad. När jag kom hem i eftermiddag plockade jag fram antirådjurskitet, läs hinken med blodmjöl och ammoniak i vatten.
 De flesta tulpanerna hade klarat sig i alla fall. Jag upptäckte också att gullvivorna i rabatterna börjat visa lite gult och en tidig röd tulpan slår snart ut. Värmen som kommit och nu det fina vårregnet gör att allt exploderar. Man kan redan nu skönja det gröna gräset som är på väg upp genom de bruna stråna från i fjol.
 Det är inte bara blommor som kommer nu. Nässlorna skjuter upp sina späda skott. Snart kan jag plocka de läckra primörerna till en riktig vårsoppa. Jag får nog behålla den för mig själv. Av de andra är det bara malmösonen som förstår sig på denna delikatess och han är ju inte hemma.
Ikväll har jag suttit klistrad framför datorn, men det var varken Facebook eller några spel som lockade. Jag har deltagit i en tweetup om den senaste tidens debatt kring skolan som utlöstes av jan Björklunds artikel i DN. Det är spännande och intressant med de möjligheter som de nya sociala medierna ger oss lantisar. Även vi som inte kan ta oss till Lärarnas Hus i Stockholm kunde vara med via Bambuser och Twitter. Jag skapade ett Twitterkonto förra året någon gång, men det är inte förrän nu jag riktigt förstått möjligheterna. Via Twitter kan man både följa och delta i debatten kring skolan och det Björklund kallade katederundervisning. Det skapades snabbt en hashtag, #merkateder, som gjorde det möjligt att följa vad som skrevs i ämnet. Vid kvällens möte kunde man konstatera att den hashtagen troligen spelat ut sin roll. Vi kanske borde gå vidare och ta diskussionen till ett annat plan. En annan hashtag som skapades som motvikt är #skollyftet. Det finns också en blogg med det namnet. Jag skrev om detta i mitt förra inlägg.

En intressant kommentar i kvällens tweetup var att alla säger att skolan är så dålig, men det gäller inte vår egen skola. Om alla säger så, kanske inte skolan är så dålig ändå. Dessutom sades det att alla drömmer sig tillbaka till en skolan man inte vill återvända till. Alltså, nostalgi. Men vi behöver se framåt. Det handlade en del av sändningen om. Det som lyfts fram är mycket av det som finns i våra styrdokument, språket, kreativiteten, entreprenörskapet och de digitala resurserna.

Skolan har fått många påhopp de senaste veckorna. Trädgårdsmarodörerna har fått sällskap av skolmarodörerna. Visst, vi får tåla lite kritisk granskning. Den är bara bra, men inte om den som granskar redan har sin uppfattning klar innan granskningen startar. Då hittar man säkert det man vill se. Men man får inte samtidigt blunda för allt det positiva och upplyftande som också finns i skolans värld. Det positiva av debatten kan man väl ändå säga är att det som startade som "skolraset" har övergått i "skollyftet". Lärare har gått ihop och startat något positivt som att visa på de goda exemplen som faktiskt finns. Jag önskar bara att fler ville delta aktivt. Jag gick "lärarlyftet" för några år sedan. Nu lyfter vi hela skolan.

1 kommentar:

 1. Har lagt skollyftet bland favoriterna, så att jag inte tappar bort det.Men jag vet inte riktigt vad man ska skriva där .... om man vågvar vara personlig. Akademinsk klarar jag inte att vara .... det är för mig inte verkligt tänk.
  Och Twitter .... det är lite för opersonligt för mig ... och allt som tipsas om är väl kanske inte SÅ bra. Man blir ju lätt insnöad åt ett håll, och jag vill se i lite större perspektiv.
  Men visst är det bra att vi lärare äntligen tycker ... bara det att det borde vara fler ... och fler skolledare också.
  Läste idagen BT om lärare i Svenljunga som fått nog av allt administrativt arbete och startat ett upprop. Tyvärr tror jag inte attt upprop hjälper ...MEN är man tillräckligt många så..Sorkarna hade maroderat vår gräsmatta i vinter. Det tar nog ett tag innan den blir sej lik igen.... Men sådan är naturen. Rådjur har vi just nu inga på riktigt nära håll....
  Syns på måndag!

  SvaraRadera