fredag 22 april 2011

Skärtorsdag med roadtrip och drama

Röd backsippa i min trädgård
 Skärtorsdagen började med behagligt väder. Morgonpromenaden var skön. Allt växer så det knakar. Fåglarna sjunger öronbedövande. Vi såg både tranorna, koltrastar, ormvråk, bofinkar och hackspettar på vår runda. Ibland har vi skrämt upp duvorna också, men inte idag. För några dagar sedan skrämde vi en spillkråkehane som uppvaktade sin hon. Vi får be om ursäkt för att vi störde leken.

Efter frukost var det dags att ge sig ut på dagens uppdrag. Min mor ringde häromdagen och gav mig i uppdrag att åka till morfars och mormors grav och sätta dit lite påskliljor. Granriset och vinterns dekoration behövde plockas bort och ersättas av vårens blommor. Om det skulle bli fint till påsk var det lika bra att ge sig av.
Vitsippshage
 Jag gled fram på vägar kantade av vitsippshagar. Det är så vackert i Sverige när vitsipporna blommar. Här och var lyste det gult i dikena av hästhov. I byar och trädgårdar blommade påskliljor och scilla. Träd och buskar sprider pollen i stora moln till allergikernas förtret. Löven ligger i startgroparna och man kan ana de små gröna bladen på vissa björkar och rönnar.
Anemone nemorosa

Tussilago farfara
 Jag tog det ganska lugnt och körde lite mindre vägar över Bor, Gällaryd och Ohs bruk upp till Nya Hjälmsryd. Det är där graven finns. Det var så gott som tomt på kyrkogården. De flesta hade redan planterat sina blommor. Nu blev det lite färggladare på vår släktgrav också.
Morfars och mormors grav
 Först hade jag tänkt ta samma väg tillbaka, men jag ångrade mig när jag kom till Sandvik och svängde höger upp mot Svensbygd i stället. Jag stannade till vid utsikten över Rusken. Där är så vackert och när lövträden inte har några löv kan man se ännu bättre.
Utsikten i Svensbygd

Vy över Rusken
 Färden gick vidare upp till Nydala där jag tog vänster mot Värnamo. Den vägen är i vanliga fall ganska tråkig, men nu lyste det av vitsippor här och där. Solen sken och det var skönt med en liten roadtrip genom Småland när våren är som bäst. Det hade förstås varit ännu skönare om bilen bytts ut mot motorcykeln. Vi har inte kommit ut på första turen än, men den kommer allt närmare. Om det inte blir i helgen får det bli nästa vecka. Maken jobbar påskafton och påskdagen.

Pojkarna har kommit hem för att fira påsk med oss. Malmösonen fick lift med min syster och karlskronasonen kom med tåget ikväll. Maken hämtade dem i stan. Själv var jag upptagen med kvällens ekumeniska gudstjänst. Numera är det en tradition att vi börjar samlingen i missionskyrkan och sedan vandrar över till Svenska kyrkan för nattvardsfirande.

I år hade vi ordnat ett litet påskdrama som jag hade en liten biroll i. När besökarna kom, fick de inte gå in i kyrksalen. Dramat började ute i foajén som förvandlats till trädgården i Getsemane. Jag var en av lärjungarna som satt och sov i stället för att be tillsammans med Jesus. Vi spelade upp hur soldaterna kom tillsammans med Judas för att gripa Jesus. Lärjungarna flydde. Först därefter fick besökarna gå in och sätta sig i kyrksalen. Där blev det sång och pastorn talade om påskens budskap. Samlingen fortsatte med de dramatiska händelserna hos översteprästen där Petrus förnekade Jesus tre gånger innan tuppen gol precis som Jesus hade sagt. Jesus blev dömd och fick bära korset ut ur kyrkan och alla följde efter.
Påskdrama

Jesus vandrar Via Dolorosa
 I vanliga fall brukar vi ha facklor vid tåget men i år var det så ljust så de hade allt varit lite malplacerade. Tåget gick genom samhället upp till kyrkbacken. Vid pizzerian orkade Jesus inte bära korsets tvärbjälke längre. Jag fick ta över precis som Simon från Cyrene gjorde och bära den sista biten. I backen dramatiserade vi korsfästelsen på Golgata och sjöng "Korset där Jesus gav sitt liv".
Korsfästelsen
Efter dramat i backen var det nattvardsgudstjänst i Svenska kyrkan. Det känns alltid lite extra högtidligt att fira nattvard på skärtorsdagens kväll. Det är ju den rätta dagen då nattvarden instiftades av Jesus. "Gör detta till minne av mig", sa han. Det är därför vi fortsätter att fira nattvard tillsammans. Det känns extra bra att kunna fira tillsammans med alla kristna vid en ekumenisk samling.

Sedan fick vi gå tillbaka till missionskyrkan och hämta våra saker där. Maken hade varit i stan och hämtat malmösonen. De kom precis så jag mötte dem. Vi var alla hungriga så det blev en pizza från pizzerian som vi tog med hem.

Imorgon är det långfredagen eller "Good Friday" som engelsmännen säger. Då ska jag ta det lugnt och umgås med familjen. Maken jobbar ju sedan i två dagar.

2 kommentarer:

  1. Ser att du varit i mina gamla hemtrakter! Jag brukar också stanna till i Svensbygd!

    Hälsningar Bröderna Johanssons Matte

    SvaraRadera
  2. Ni är så aktiva och framåt i er församling. Tror att det är lite smålänskt över det. Sverige är härligt, alla bilder som tas nu blir så fina ... och man kan ta hur mycket bilder som helst...Ha en fortsatt bra påsk!

    SvaraRadera