söndag 27 november 2011

Advent är här

Gulliver sover i kassen
 Äntligen har vi fått hänga upp adventsstjärnorna och tända adventsljusstakarna i fönstren. Genast blir det lite ljusare. Här ute på landet är det kolmörkt på kvällarna. Inte ens på dagarna är det riktigt ljust, bara grått och disigt. Då hjälper det inte att det är varmt och skönt. Mörkret är det bara ljuset rår på.

Igår var det adventssamling för hela skolan. Vi tågar klassvis till Svenska kyrkan och sjunger adventspsalmer och lyssnar till kyrkoherden som berättar om adventsfirandet i kyrkan. På en del håll får man inte ha adventssamlingar i kyrkorna. Hos oss har det aldrig varit något problem. Nu har det dessutom kommit riktlinjer från skolverket som ger oss rätt att besöka kyrkan bara det inte förekommer bön eller välsignelse över deltagarna. Advent hör till våra svenska traditioner och dem får vi berätta om.
Adventsbak
Jag har en tradition här hemma. Det är att baka en omgång Drottning Kristinas julkaka till advent. Det blev tre kakor på plåten. Medan degen jäste bakade jag saffransbiscotti och pepparkaksstänger. Pepparkaksdegen köper jag. Maken var lite orolig att hela degen gått åt, men jag sparade lite till honom. Han gillar att äta den som den är.

På förmiddagen åkte jag till affären och handlade lite. Det är alltid några lampor som inte fungerar och måste ersättas. Nu lyser alla stjärnorna och ljusstakarna i fönstren. Jag var också inne hos Ida i blomsteraffären och kompletterade med lite fler adventsblommor. Hon hade så fina lyktor utanför. Jag har letat efter en stor lykta att ha utanför dörren. Så jag köpte en av dem. Den står nu vid min trappa, men det var lite för mörkt och regnigt så jag jag gick inte ut och fotograferade den ikväll.
Adventsblommor
Annars har dagen mest ägnats åt städning. Det behövdes verkligen. De senaste veckorna har det inte blivit så mycket städat. Förkylning, utvecklingssamtal, möten och kurser har krympt både tid och ork. När man kommer hem efter fullspäckade dagar, vill man helst bara äta, vila och sedan gå och sova. Hunden måste förstås få sina rundor. Annars skulle det inte bli så mycket motion heller. Idag var vi ute en lång runda på förmiddagen och en kortare på eftermiddagen. Katterna föredrog att sova på soffan eller som Gulliver i en kasse.

Det skulle visst bli storm den här helgen. Kvällstidningarna har stora rubriker. Visst blåser det och regnar också, men inte så som vid Gudrun eller Per. Vi som var med vid de stormarna är kanske lite luttrade. Då var det nio dagar utan ström. Det lär inte hända igen. Men det är gott att kura inomhus, när det viner utanför. 

Imorgon - eller idag, ja - är det första advent. Vi ska förstås fira advent i kyrkan. I år ska jag inte vara med i kören. Jag har inte känt mig tillräckligt kry för det. Så för en gångs skull får jag bara lyssna. Ett nytt kyrkoår börjar. Så gott nytt kyrkoår på er!

1 kommentar:

  1. Känns som om det blir en innekurande första advent. Tycker att det är onödigt att ge sig ut med bil framåt eftermiddagen ... då är det julmarknad med efterföljande gudstjänst i kyrkan i Grimsås. Men jag stannar här hemma och hoppas på att adventsstakar/stjärnor i fönstren får fortsätta sprida sitt ljus och att datorn fortsätter att funka.Ha en bra första advent! Förresten om din vän klokare har en sådan här gps som jag har fixat, kan du sammanföra oss en gång efter nyår så får jag lära mig lite mer. Börjar nog fatta, men det känns som om jag pillat så mycket på alla inställningar så att inte allt viktigt är med på huvudmenyn. Kommer f.ö. att vara i Värnamo ett par nätter 5-7 jan... ska vakta hus och djur när J och M åker till varnmare breddgrader.

    SvaraRadera