söndag 6 november 2011

Fumble After Dark 2011

Fumble After Dark 2011
Flyttblock vid en gömma längs vägen
  Då han man varit på ett Megaevent. Igår förmiddag gav vi oss av mot Fumble After Dark 2011 i Floda där årets geocachingevent skulle äga rum. Givetvis stannade vi på några ställen på vägen dit för att logga några cacher. Från en gömma kunde man blicka ut över en sjö med detta stora flyttblock i förgrunden.
klokare och pjf70 har checkat in
Vi kom fram strax före två, anmälde oss, skrev i loggboken och fick en kasse med lite prylar. Receptionen fanns i Alléskolan i Floda och dit var det enkelt att hitta. Det fanns många bilar på parkeringen men vi lyckades ta en plats som blev ledig.
Bryan och Colin från USA
 Eventdeltagarna kom från många länder. Bryan och Colin jobbar på Groundspeak i Seattle. Vi stötte på dem flera gånger. De höll en av föreläsningarna som man kunde gå på. Bryan delade ut trackables med en tecknad bild på honom till alla som ville ha. Här finns Bryans logg från eventet.
Reviwerna föreläser
 Vi besökte två föreläsningar. Den första kom vi lite sent till. Den hölls av de fyra svenska reviewerna, de som granskar och publicerar alla nya cacher. Dessutom går de igenom alla geocacher i Sverige fyra gånger om året fick vi veta. De berättade hur de jobbar och vilket uppdrag de har. Vi fick tips om olika saker att tänka på. De svarade på frågor från publiken. Efter den föreläsningen letade vi reda på matsalen och åt lunch bland de sista gästerna. Det var gott med lite mat. Därefter besökte vi ytterligare en föreläsningen. En tjej från Riksantikvarieämbetet berättade om en community som de har. Den heter Platsr och där kan alla berätta i ord, bild, ljud och film om olika platser. Det här är något som kan passa både i skolan och för geocacharre som vill berätta om spännande platser. Här kan man nog också hitta information om platser. Sidan är ganska ny och håller på att byggas ut.
Spårbart fordon
 Efter föreläsningarna var det dags att ladda inför kvällens stora cachejakt. Man kunde gå runt och logga spårbara bilar. Jag hade mitt geopatchmärke fastsytt på ryggsäcken så många ville skriva av koden eller ta en bild på den så att de skulle kunna logga att de sett mig på FAD.
Här lämnades och hämtades TB och geocoins
 Kvällens cachejakt startade i Novahallen. Där fick man stå i en lång kö för att komma in. Det kändes som att köa till en rockkonsert bara det att alla var ordentligt utrustade för utomhusvistelse i november. Vädret var verkligen idealiskt för ett sådant här event, varmt för årstiden, inget regn, ingen blåst. I hallen fick vi sedan ansluta våra GPS:er till datorer och ladda upp koordinaterna till cacherna som skulle släppas. Det gick snabbt. Lite svårare var det för de som bara hade smartphoneappar. Vid ett bord kunde man lämna av travelbugs och geocoins och även plocka med sig sådana om man så ville. Jag bytte mina mot några nya.
Kö till gps-laddning
 Det var roligt att se alla geocachare från hela Sverige och många andra länder också. Jag såg bilar från Tyskland, Danmark och Norge. Alla åldrar var representerade. Där fanns familjer och kompisgäng. Vi hade namnlappar på oss och jag såg många kända nicknames som jag bara sett i loggarna förut. Det är kul att få ett ansikte till namnet.
 Vid sex öppnades dörrarna och vi kunde ge oss ut på cachejakt. Det var ingen större rusning. Alla verkade ta det i sin egen takt. Det fanns ca 100 geocacher utplacerade i åtta olika sektorer. Varje cache bestod av en genomskinlig plastbit ca 10x10 cm med FAD ingraerat och cachens nummer. På en del brickor fanns delar av koordinaterna till sektorfinalen, en bonuscache som man kunde logga på nätet. De andra gick inte att logga utan skulle bara sökas upp. De kommer att plockas in efter eventet. En del fanns i vita plastlådaor gömda på traditionellt sätt. Andra satt fastsurrade i träd, bakom stubbar eller under bänkar. Vi såg givetvis inte alla spännande nya varianter som fanns. Vi höll oss till sektor H och hittad nästan alla där innan vi hade fått ihop alla siffror till bonuscachens koordinater. Till slut kunde vi skriva våra namn i loggboken vid bonuscachen. Sedan var vi nöjda.
Trötta geocachare pustar ut
 Vi återvände till Novahallen. Klockan elva var alla tvungna att vara tillbaka. Hunden Tess hade varit med oss ute på jakten, men hon fick vila i bilen när vi gick in. Det fanns ett café som innebandyklubben skötte där man kunde köpa lite fika och godis under kvällen. Det behövdes påfyllning då och då.
Väntar på avslutningen
 Stämningen var god i hallen medan vi väntade. En del hade tagit bilen till sektorer längre bort. Man kunde se en del leriga kängor och många trötta geocachare som pustade ut och fikade tillsammans.
Prisutdelning
 I en del cacher fanns det vinstbevis. Om man kom först dit fick man ta ett vinstbevis och då kunde man vinna fina priser. De finaste var en ny GPS. Tyvärr hittade vi inga sådana lappar. Men 1000sjöar, som vi stötte på vid en gömma, hade hittat en och han vann en ryggsäck. Det fanns också en utställningshall som man kunde besöka under dagen och köpa prylar till geocaching. Jag inhandlade några plaströr och lite småsaker för kommande gömmor.
Tack till reviewerna som utför sitt jobb ideellt
 Så var det dags att tacka alla funktionärer och deltagare. Vi förstår att det är en enorm apparat att ordna ett så här stort event. Planerna för nästa års event är redan igång. Jag hoppas jag kan vara med då också. Det var faktiskt en positiv och inspirerande upplevelse.
Pausaktiviteter
Sedan gav vi oss av hemåt. Vi stannade till vid McDonalds i Borås vid halvett för att tanka lite energi för hemresan. Det blev ett antal cacher på hemresan också . Vi hade sparat en serie som kallas bensträckare och som finns vid parkeringsplatserna längs väg 27. På hemresan hamnade vi på rätt sida. Det finns nio stycken och vi hade redan tagit två. Av de sju återstående lyckades vi ta sex. Den sjunde såg vi men det vr för blött i diket och ingen ville offra sig och plaska dit. Det kan ju vara bra att ha en bensträckare för senare tillfälle. Strax efter tre var jag hemma igen. Idag har jag inte gjort så mycket. Det blev ingen gudstjänst. Jag sov länge och vilade resten av dagen. Förkylningen vill inte ge sig än. Ikväll har jag loggat alla mina fynd. Nu har jag inte så många kvar till årets mål 250 cacher.

2 kommentarer:

  1. Låter som om du haft riktigt kul. Hoppas att förkylningen inte blev alltför lidande. Träffade du någon av de kända cacheutläggarna häromkring? Skulle vara kul att träffa dem.... Event (mini-sådant) i Försheda framåt våren? Krya på dej!

    SvaraRadera
  2. Tack för senast! Det var inte lätt att ta sig ur sängen igår söndag, kroppen ville inte riktigt lyda, men det var det värt:). Jätteroligt att ha fått vara med om detta. Det gör vi väl om nästa år? Krya på dig!

    SvaraRadera