tisdag 24 april 2012

Det knoppas

Magnolior i stan
 På förmiddagen tog jag bilen in till stan. Jag hade fått en tid på vårdcentralen för igår vaknade jag med en fruktansvärd huvudvärk, lite feber och ont i halsen. Hela dagen kändes knoppen ett nummer för stor. Jag insåg att det var mina bihålor som spökade igen. Därför blev det ett litet läkarbesök idag. På vägen dit körde jag förbi stationen och såg att magnoliorna slagit ut. Så efter att doktorn tittat på mig och konstaterat att jag hade bihåleinflammation men inte av den variga sorten, gick jag först till apoteket och hämtade ut min medicin och sedan till stationen för att beskåda de vackra blommorna.
Min egen magnoliaknopp
 Det finns flera stora magnoliaträd vid stationen. De hade slagit ut men en del blommor hade nog fått en liten frostkyss för de hade bruna kanter. När jag kom hem måste jag kolla in min egen lilla magnolia för att se hur mina knoppar mådde. En liten knopp höll på att spricka ut. Den var alldeles vit och fin, men så står min magnolia i skyddat läge.
Körsbärsblom
 På väg till apoteket gick jag över innergården bakom Café 18. Där hade körsbärsblommorna börjat slå ut. Jag fick en känsla av Japan när jag gick förbi dem. Jag vet ju att de bara ger blommor och ingen frukt, men blommorna är fantastiska. De ger verkligen vårkänsla.
Plommonknoppar
 Vi satte ett litet vanligt körsbärsträd för några år sedan. Det blommar inte än, men knopparna sväller och snart slår de väl också ut. Plommonträden har också stora knoppar. Det händer mycket nu. Länge har vi klagat på kylan och de senaste dagarna på de ständiga regnandet, men idag sken solen och det blev tiktigt varmt.
Blåsippsbacken
 När jag kom hem, gick jag ut med hunden en liten runda. Vi tog vägen över blåsippskullen bakom vårt hus. Där lyser vissa partier i blått och vitt. Blåsipporna har blommat länge i år och än är inte blomstringstiden över för dem.  Nu delar de platsen med vitsipporna, som öppnat sig i solskenet.
Blåsippstuva
 För varje år blir blåsipporna fler och fler. Det är roligt att de trivs och ber ut sig. Det verkar tranorna också göra. De spatserar ofta omkring på åkern nedanför vårt hus. Ibland är de nästan framme vid huset. När jag stiger ur bilen, drar de sig lite längre ner och fortsätter att leta mat. Just nu går de där ute tillsammans med rådjuren som också trivs på ägorna. Fast när jag kommer ut med kameran, flyger de respektive skuttar de iväg. Dessutom var det lite för mörkt för fotografering. Så det blev ingen bra bild.
Vårtörel
 Jag gick en liten runda i trädgården också i eftermiddags. Det blommar lite här och där trots att jag inte börjat vårbruket än. Men nu är det väl hög tid att sätta igång. Jag måste rensa bort gammalt så att det nya kan komma fram.
Backsippor
 Backsipporna hör till mina favoriter och de verkar ha etablerat sig ordentligt nu. De rödlila är tidigare, men nu kommer de vanliga blå också.
Kungsängsliljor
 En annan favorit är kungsängsliljan. Den finns i en rutig och en vit variant. Båda blommade för fullt vid dammen. Jag blir så glad av att se deras vackra klockor. Men stänglarna är sköra och lätta att bryta av. Så här får jag vara försiktig när jag rensar. Det är oftast bättre att vänta tills de blommat över.
Vita varianten
 Allt har sin tid. Att vara sjuk har sin tid, men imorgon ska jag jobba igen. Jag mår mycket bättre ikväll och huvudet har krympt till naturlig storlek. Det är inte roligt att vara hemma och krasslig, när det finns så mycket att göra på jobbet. Men ibland är det nödvändigt.
Kaukasisk förgätmigej
Maken jobbar kvällspasset den här veckan. Så Takko och jag får roa oss själva. Han sover mest och jag vilar. Snart knoppar vi väl in så vi orkar med morgondagen.

1 kommentar:

  1. Backsippor var det länge sedan jag såg. Vet ett ställe... måste kolla där... de har så kort blomningstid. Har också den blå blomman längst ner, kallar den blåöga, men nu vet jag ju bättre. Magnolier är det finaste jag vet....visste inte att det finns i V-mo. Men nu vet jag... Krya på dej!

    SvaraRadera