söndag 15 april 2012

Vägen till Möbelriket

Möbelriket
På 40-talet bodde min mamma i Lammhult. Morfar jobbade på en av möbelfabrikerna där. Än idag präglas orten av möbelindustrin. Idag har jag varit i Möbelrikets huvudstad, men det var inte möbler jag tittade på. Hunden fick stanna hemma, när Katrin och jag gav oss iväg för att geocacha i Möbelriket.
Vi mötte Jesus
Innan vi gav oss på hela serien av geocacher som kallas Möbelriket, tog vi två andra. Den ena var en gammal rök i en krök som vi snabbt loggade. Den andra, som egentligen var dagens första, kallades Betongmannen. Jag hade väl inte förväntat mig att möta Jesus där ute i skogen. Det var ett spännande ställe vi kom till, men vi stannade inte så länge, bara tills cachen var loggad.
En av platserna i möbelriketserien
Därefter gav vi oss på cacherna i serien Möbelriket. Det fanns fem vanliga cacher och ordentliga som vi är tog vi dem i nummerordning och började med ettan. Cacherna var placerade vid olika företag i möbelbranschen, de flesta välkända märken.
klokare loggar en av cacherna
Det var inga svåra gömmor och snart hade vi klarat av alla fem. Det var de två sista vi fick leta lite efter, men egentligen var de inte svåra. Ibland snurrade koordinaterna för oss i GPS:en. Men envisa smålänningar ger sig inte och till slut hade vi alla siffror vi behövde för att kunna leta efter slutgömman i serien.
Finalen i Möbelriket
Finalen var nämligen en myst där två av siffrorna till koordinaterna avslöjades i var och en av de fem vanliga cacherna. Terrängen var lite svårare på finalen, men vi traskade dit och hasade oss fram till gömman. Så var ett av dagens uppdrag avklarat, att ta hela Möbelriketserien.
Vita sippor i drivor
Vi hann även njuta av våren. I dikena fanns det drivor med vitsippor. De börjar slå ut på allvar nu. Ibland kom solen fram en liten stund, men för det mesta var det molnigt. Ibland regnade det lite smått. Men när vi åkte hem, kände vi hur det hettade i kinderna efter dagens utevistelse. Vi hade inte bara rosor på kinderna, vi var knallröda i ansiktet.
Draken håller på att sluka mig
Innan vi lämnade Lammhult passade vi på att besöka några andra gömmor. Den enda som vi inte hittade idag, var en som skulle finnas vid en soptipp. Vi letade en stund, men fick ge upp. Drakens hemliga skatt hittade vi däremot.
Jag matar älgarna
I tunneln under järnvägen fanns det en stor väggmålning. Där stannade vi till och fotograferade oss till en challenge. Det är en sorts uppdrag, som går ut på att fotografera sig själv på olika platser i olika situationer. Denna hette Stand up for art. Man skulle leta reda på något konstverk på en mur och ta en bild där.
Eva Spångbergs Björkelund
Därefter fortsatte vi norrut till Gamla Hjälmsryd. Katrin hade aldrig varit hos Eva Spångberg. Det var inte öppet, men vi stannade till och tittade lite på djuren. Vi får väl återkomma efter första maj för då ska det vara öppet fick vi veta.
Geten var inte så intresserad av oss

Inte hästen heller

Hembygdsgården i Stockaryd
Vi tänkte fortsätta till Sävsjö, men vi gjorde ett stopp på vägen i Stockaryd. I hembygdsparken fanns en liten klockstapel som tillägnats en cache. Den letade vi reda på. Sen fortsatte vi till Sävsjö.
Alehög
Det verkar som om vi idag dragits till soptippar och reningsverk. På fleraställen hamnade vi i närheten av sådana. Här fanns en liten spångad stig intill några dammar och ett vattendrag. Vi följde stigen fram till gömman vid Alehög. Vad som var Alehög fick vi nog aldrig reda på. Men gömman hittade vi.
Klassisk lunchlåda
Sen började energin tryta och vi kände att det inte skulle räcka med en macka. Lite varm var vad vi ville ha. Därför tog vi en tur genom staden för att försöka hitta något ställe som serverade någon form av mat. Det var inte så lätt att hitta, men macken serverade en klassisk mosbricka med korv och räksallad så det fick duga.
Gamla pumpen
Styrkta av denna klassiska maträtt gav vi oss på gömmorna i Sävsjö. Vid Pumpen fick vi räkna till elva. Det är ju ingen konst för en mattelärare. Det gamla pumphuset förföll. Det är synd att det inte får vara i fred. Det borde kunna användas till något annat.
Hos Rike-Pelle
Vi parkerade bilen vid stationen och besökte först denna, men där gick vi bet. GPS:erna ville inte visa oss rätt och vi fick ge upp letandet. Det fanns fem gömmor i centrum och vi promenerade till dem. Hos Rike-Pelle fick vi vänta ut några mugglare som spatserade förbi. Sedan kunde vi med avledande manöver plocka fram burken och logga cachen.
Krokus i Perennparken
I Perennparken är det säkert vackert när alltblommar och frodas. Idag var det bara krokusar och några andra lökväxter som färgsatte rabatterna. Cachen hittade vi ganska fort, men vi förstod inte ledtråden till denna. men huvudsaken var ju att vi hittade den och fick se parken.
Vi fortsatte till nästa park vid det gamla sanatoriet. Där hade vi bra koordinater och GPS:en ledde oss rakt på gömman. Sedan vände vi tillbaka och passerade Perennparken igen på vägen mot stationen.
Näcken spelar för oss
Då såg vi att Näcken satt och spelade för oss vid strömmen. Hit borde man återvända för att få se blomprakten.
Sävsjö station
Tillbaka vid stationen bestämde vi oss för att göra ett nytt försök. Vi tog bilen runt till andra sidan och attackerade gömman en gång till. Då fick Katrin syn på den. Den var inte så svår egentligen. Vi borde ha sett den förut. Men nu hade vi i alla fall loggat den.
Förfallet på dansbanan
Nu började vi bli lite trötta så vi begav oss hemåt via Vrigstad. Det skulle finnas två gömmor där. Den första hittade vi enkelt vid Ostkakasbageriet. Den andra fanns vid den gamla dansbanan i Gubbakulan. Jag kommer ihåg att detvarett mycket populärt ställe, men idag var det helt förfallet. Det finaste på hela området var nog plastlådan till cachen.
Markdimma över ängarna i Rannäs
Det började bli sent och solen hängde som ett stort eldklot över trädtopparna i väster, när vi körde hemåt. Snart var vi hemma igen. När jag parkerade bilen här hemma, såg jag att markdimman steg från ängarna. Solen hade gått ner över ännu en dag. Maken hade förstås kommit hem från dagens arbete. Själv fick jag börja förbereda lite inför morgondagens lektioner och utvecklingssamtal.
Kväll i Rannäs
För att sammanfatta dagen, så blev det en bra geocachingtur med 18 nya cacher och en challenge loggade. Vi bestämde oss också för att anmäla vår närvaro vid nästa lördags event i Fristad. Det ska bli kul att träffa fler geocachare. Det verkar bli ett stort event. Då har vi något att se fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar