söndag 22 april 2012

Igår i Fristad

Caching Event
 Framtid i Fristad heter ett event som tydligen återkommer varje år. Vi var där igår tillsammans med 100 andra geocachare. Vi hade en bra bit att åka, men geobilen Fabian plockade upp resten av teamet i Lanna och tog oss hela vägen till Fristad och hem igen. Vi avstod gömmorna längs vägen och stannade bara för en liten fikapaus vid Kroksjöns fiskecamp. Sedan åkte vi vidare.
Djurets föreläser om GSAK
 Framme i Fristad hittade vi förstås platsen snabbt. Vi hade ju koordinaterna dit och såg alla geobilar. När vi loggat vår närvaro i loggboken, kunde vi gå en liten tipsrunda. Så det gjorde vi och passade på att leta upp två gamla gömmor i närheten. Eventet höll till i Kyrkans Hus och där kunde man köpa billigt fika. Jag satsade på en våffla med kaffe. Det fanns också olika föreläsningar att lyssna på. Jag gick på en om GSAK men blev väl inte så imponerad. Det var sista föreläsningen och sedan blev det prisutdelning på tipsrundan och lottdragning. Det fanns många priser att vinna som sponsorer hade skänkt. De andra vann både det ena och det andra, men jag blev som vanligt utan. Det är sällan jag vinner något i lotterier.
Nya cacher att hitta
 När det var dags för cachesläpp, blev det full fart på somliga. Några stod beredda att hugga pappret med alla uppgifter om gömmorna samtidigt som deras chaufförer hade bilen startklar. Vi tog det lite lugnare och studerade kartan ett tag. Det var ju okända trakter för oss dessutom. Så bestämde vi oss för att satsa på en serie cacher i Bredared. Det var fler som gjorde det och det blev en liten karavan av bilar dit.
Många geocachare i skogen
 Vi startade på lite olika ställen och eftersom det var en runda kom vi tillbaka till samma ställe. För vår del insåg vi att någon FTF hade vi ingen chans på. Här och där i skogen stötte vi på andra geocachare. Ibland letade vi många på samma ställe.
Ibland blir det trångt
 Ibland blev det riktigt trångt på stigarna. Många letade i team och hjälptes åt. Alla åldrar var med. Några kände vi igen från andra event eller från grupper på Facebook. Det var kul att träffa dem man bara pratat med via nätet i verkligheten.
Halva teamet på väg
 Idag bestod vårt team av tre personer och en hund. Min hund fick vara hemma. Vi samarbetar bra och alla hjälps åt.
Tess badar gärna och ofta
 Geovovven Tess älskar att bada. Så fort hon ser ett vattenhål vill hon hoppa i. Men hon är också duktig på att hitta geocacher.
Nya gömmor på papper och i verkligheten
 Det fanns ett femtiotal nya gömmor utlagda till eventet. Vi fick koordinater och andra uppgifter på papper, men efter ett tag fanns de även på nätet så vi kunde komma åt dem i mobilen. Vi hittade 13 av eventcacherna. De var omväxlande och roliga. Lite nya idéer fick jag. Det är roligt att hitta nya lösningar och nya modeller.
Fler gömmor bland träden
Vi hade förstås laddat in en massa gamla gömmor i GPS:erna så vi fortsatte sedan att åka runt och leta upp några av dem. Vi hade som mål att hitta ett antal cacher så att vi passerade olika milstolpar, för min del 600. geocacher. Det gjorde vi med råge. Totalt blev dagens resultat 41 loggar inklusive eventet.
Välgömd burk
 I en ekhage mötte vi ett helt gäng som höll på att leta efter en burk. Efter ett tag gav det andra gänget upp, men vi fortsatte att leta ett tag till. Det varnades för fotvrickning och ormar i beskrivningen. Vi nollade vid ett  område med en massa stenar så det kunde stämma. Gömman var verkligen välgömd. Det var många som hade lyft på alla stenar som gick att lyfta på. Ändå var det det jag gjorde, när jag hittade den. jag lyfte på en sten och krafsade undan lite löv och jord och där var burken.
Vänga kyrka
 Det fanns flera vägar med cacher utplacerade på korta avstånd s k trailer. Vi följde en sådan och hittade åtminstone 16 gömmor. Dessutom tog vi några andra. Vi kom till två kyrkor, Bredareds kyrka och Vänga kyrka.
Loggning i lugn och ro
 Vädret var riktigt skönt. Ett tag i skogen blev vi varma och svettiga så att vi fick lätta på klädseln. Framåt kvällen blev det förstås svalare och då fick vi klä på oss igen. Men vi hade uppehållsväder hela dagen. Så var det inte hemma. Där hade det både regnat och åskat. Några av de sista gömmorna vi tog låg vid Vänga mosse. Det var ett fint naturreservat med vandringsled. Vi avstod från hela rundan och tog bara de som låg nära vägen, men det skulle vara trevligt att återvända och gå ut på mossen. Det var spångat och såg ut att vara i bra ordning.
Vänga mosse
Sedan var vi både trötta och hungriga. Därför drog vi oss hemåt och stannade till i Borås för en hamburgare vid Borås Arena. Vi letade förstås efter cachen som skulle finnas där, men den gäckade oss. Alla GPS:erna ville skicka in oss på arenan och dit kunde vi inte ta oss. Den kanske var borta. Vi var inte de enda som gick bet här. Men vi stannade till på ett ställe på hemvägen. Det finns en rondell med flaggor. I höstas loggade vi en cache där, men den hade blivit arkiverad. Nu fanns det en uppföljare, som vi passade på att ta på hemvägen. Det blev den sista för den dagen.

Vi var förstås trötta när vi kom hem. Det tog en stund att logga alla fynd på nätet. Sen sov jag gott hela natten. Idag var maken och jag på gudstjänst på förmiddagen. När vi åkte dit upptäckte jag att Tess koppel låg kvar i min bil. Det resulterade i att Takko och jag gjorde en liten utflykt till Lanna i eftermiddag. Det regnade men Katrin och jag tog en promenad med hundarna, som rusade runt och lekte. Vi gick till två av hennes gömmor, som jag kunde logga. De låg vid två gamla torpställen i Lanna. Det är intressant med gamla platser där människor bott förut. Nu ser man knappt spåren efter dem.

EARTH DAY 2010
Vi människor påverkar vår jord på många olika sätt. Idag är det Earth Day då uppmärksammas de globala miljöfrågorna på ett särskilt sätt. Det är väl därför som det har varit olika CITO-event den här helgen. Det event vi var på var inget CITO-event. CITO står för Cache In, Trash Out. Vid sådana event samlas man och plockar skräp någonstans. Vi såg andra föreningar som plockade skräp längs vägarna igår. Vi såg också ställen där det behövde plockas upp. Vi behöver vara rädda om jorden, vårt hem. Vi har inget annat hem. Gud gav oss skapelsen att vårda och förvalta, inte att bryta ner och förstöra.

2 kommentarer:

  1. Hur ser en geobil ut? Min fantasi skenade förstås väg.... skitig, skruttig, halv nedkörd i lera ... eller kanske t.o.m gömd i en lövhög....
    Var aldrig hos min bror igår, det kom annat i vägen för hans del... Någongång i sommar ska jag leta lite cacher i Fristadsområdet....kan vara kul att se vad man vill visa i närheten av min hembygd.
    Earth day har jag helt missat.... ja,ja ... man kan inte hålla reda på allt ... det är mycket evenemang överallt. Ha en bra arbetsvecka!

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa om ditt besök på ett geo-event. Jag har varit på två, väldigt olika kvalitet. Jag var också ute på en liten cachingrunda igår, men det har jag inte hunnit skriva om än. Däremot har nu svaret på Bildfråga 2 presenterats i min blogg. Tack för att du deltog... :-)

    SvaraRadera