torsdag 5 april 2012

Vackra Västergötland

Älgar bakom stängslet
 En dag på påsklovet var vikt för en lite längre geocachingtur med min teamkompis Katrin. Den dagen var igår. När man viker en hel dag för en utflykt kan man komma lite längre bort och få se nya spännande platser. De gjorde vi verkligen igår.
Tranan i Tranemo
 Vi kom iväg från mötesplatsen i Bredaryd vid tolvtiden och ställde kosan mot Tranemo. Vi har varit där förut och geocachat, men det fanns burkar kvar att logga. Den första hittade vi vid Tranemos landmärke, den stora tranan. Vi parkerade nedanför och traskade upp till den. Sedan tog vi några fler i omgivningarna. jag kan inte berätta om alla cacher vi hittade under dagen. Det blev totalt 36 stycken. Nästan alla var av micro-storlek. Det verkar vara det som gäller i Västergötland. Förutom tranan spanade vi in tre älgar som betade på andra sidan stängslet när vi fortsatte resan mot Limmared.
Trollet och jag
 Innan vi åkte från Tranemo klättrade jag upp i ett träd och kramade ett troll. Det är mycket man får stå ut med om man vill logga en burk. Nu var det inte så farligt högt jag måste klättra och trollet var ett snällt troll.
Katrin vid Trollstenen
 På ett annat ställe hittade vi Trollstenen, men där såg vi inga troll. Däremot hittade vi en cache. Västergötland har verkligen en omväxlande natur. På sina håll är det rena slättlandskapet, på andra ställen är det väldigt kuperat, stenigt och brant. Men ofta hade vi en fantastisk utsikt.
Fikapaus vid S Åsarps kyrka
 Framåt eftermiddagen behövde vi fylla på energiförråden. Vi passade på när vi stannade vid S Åsarps kyrka. Där fanns ett lämpligt bord och bänkar att sitta på. Vi packade upp fikakorgen och satt en stund i solen. Mitt på dagen var det rätt så skönt. Framåt kvällen blev det kallare. På en del håll fanns det snö och is kvar.
Klockstapel
 Fem kyrkor stannade vi vid på utflykten. Det finns ju ofta cacher gömda vid kyrkor eller klockstaplar. Det verkar så även i andra länder. Jag har en TB som heter Pilgrim och vill gärna besöka heliga platser runtom i världen. Just nu befinner den sig i Finland. Där har den besökt en hel del kyrkor i sydöstra delen av landet. Jag hoppas att den snart far vidare till ett annat land. Det är riktigt spännande att följa resan.
Lusthuset vid Skårtebo
 Många vackra platser kommer man till när man geocachar. Det finns ofta gömmor vid naturreservat eller kulturella och historiska platser. En vacker plats som vi kom till låg högt med fin utsikt. Det var Skårtebo, som varit ett prästboställe en gång i tiden. Här fanns många hasselbuskar och gamla träd, både ekar och askar.
Åsunden
 Ett av dagens mål var att cacha vid Åsunden. Birgit Th Sparre bodde vid Åsunden och har beskrivit bygden i sina böcker. Jag har inte läst någon av dem vad jag kommer ihåg, men det kan ju bli tid för det senare. Vackert var det i alla fall vid sjön och vi hittade många cacher.
Hofsnäs
 Vid Hofsnäs på Torpanäset stannade vi och gick en runda. Där var otroligt vackert. Näset delar sjön nästan i två delar. Längst i norr finns en bro över sjön. Hofsnäs har alltså sjön på två sidor. Det verkar vara ett populärt friluftsområde, men nu var där inte så många besökare. Jag skulle gärna återvända hit.
Hästarna välkomnade oss
 På gården fanns highland cattle och hästar. De senare kom och hälsade på oss när vi letade efter en gömma i närheten. Det fanns tre lätta gömmor i närheten av gården, som man kunde promenera runt till. Det blåste inte längre så mycket och solen sken vid vårt besök.
Massor av vårlökar
 Massor av vårlökar växte överallt. Jag har inte sett några här hemma än, men vi har inte så många som på Hofsnäs. Där täckte de marken under träden.
Blåsippor
 Vi fortsatte norrut på näset och kom till ett rastställe på östra sidan. Där växte det blåsippor, men inte lika många som här hemma.
Vitsippor
 Vårblommorna är tidiga i år. Vi såg vitsippor också. Jag hoppas att blomningstiden blir lång så att vi får njuta länge. Nu är det ju lite kallare och då kan våren stanna av lite. Annars blir det drygt till sommaren.
Torpa Stenhus
 Torpa Stenhus har jag bara hört talas om. Det var ett imponerande stenhus som vi stannade till vid. Här gick vi en liten runda och tittade.
Vallgraven
 Det var väl tur att vallgraven var uttorkad. Nu kunde vi gå torrskodda och imponeras av murarna. Det här måste vara en perfekt plats för medeltidsspel. Jag kunde riktigt känna stämningen.
Konsert vid sjön
 När det började skymma, såg vi många fåglar. På ängarna och åkrarna rastade olika sorters gäss, både grågås och kanadagås kunde vi urskilja. Skäggdoppingarna simmade runt vid sjökanten. Småfåglarna sjöng i träden. Det är en underbar tid för fågelskådarna. jag skulle allt behöva repetera mina kunskaper om fågelläten. Förr brukade jag göra det varje år, men det var ett tag sedan. jag konstaterar att man glömmer lätt det som inte används regelbundet.
Aftonsol
Solen sänkte sig över sjön och vi började dra oss hemåt. Det går att hitta gömmor även om det är mörkt. Vi plockade fram ficklamporna och tog några längs vägen. Alla cacher vi loggade idag var traditionella och de flesta var av microstorlek. Det var enkla gömmor med inte alltför hög svårighetsgrad eller för svår terräng. Vi får de kluriga en annan gång.
Många gula, glada gubbar på kartan
Kartan fylldes med gula, glada gubbar, symbolen för hittade gömmor. Det finns några gröna burkar kvar förstås. Till slut kom vi tillbaka till vårt eget spår. Den sista loggade vi vid Limmared. Det var en av bensträckarna som finns längs vägen. Vi hade en kvar. De andra tog vi när vi var i Tranemo sist och på vägen hem från FAD 2011. Nu har vi alla nio. Sedan åkte vi hem till Småland igen. Men vi sa till varandra att det kan nog bli fler turer över gränsen till Västergötland. Vi är lite sugna på att åka till ett event i Fristad 21 april. Det låter spännande med tipsrunda, föreläsningar, lotterier och cachesläpp. Det får vi fundera på.

2 kommentarer:

 1. Känner igen alla platser utom Trollstenen. Tror att jag la in den i mobilminnet en gång, men tyckte att den var för difficult för mig i ensamheten. Torpa och Hofsnäs är ju extremt vackert. Händer ibland att vi bara åker dit och fikar och promenerar. Letade cacher i somras, men hittade inte den som var gömd i stenmuren.
  ( Avskyr stenmurscacher) Få se när vi får ut alla tänkta gömmor i Grimsås... då blir det lite mer lönt att leta här också. Känns som om det inte är riktigt "lönt" att bjuda dej på fem-sju gömmor längre, storcachare där! :) Ha en glad och fin påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5-7 gömmor är helt OK. Det kan räcka med en. Trollstenen var inte så svår. Stenmurscachen hittade jag direkt när GPS:en pep. Föredrar nog stenmurar före gamla stubbar som man får gräva i. Glad påsk!

   Radera