fredag 6 april 2012

Roligt besök på långa fredag

Maken eldar påskbrasan
 Regn, regn, regn. Dagen började med en promenad i småregnet. Hunden misstyckte inte, men jag var inte lika förtjust. Maken passade på att elda lite. När det regnar är risken mindre att elden sprider sig okontrollerat. Han ordnade påskbålet redan idag. Det kanske var lika bra då vi ska bort imorgon eftermiddag. Vi andra höll oss inomhus. Jag städade av lite. Det hade jag ju inte hunnit tidigare i veckan. Det kom annat emellan. Det är ju visserligen röd dag idag, men det är ingen vilodag.

Förr var det många regler kring långfredagen. Mörkt och dystert skulle det vara. Man skulle bara sitta stilla och inget göra. I varje fall inget roligt. Djuren var ju tvungna att få sitt, men annars hände inte så mycket. Inga affärer var öppna. Det var den längsta och tråkigaste dagen på hela året. Den ville aldrig ta slut. Idag är det annorlunda. Nu ser man mest påskhelgen som några extra dagars ledighet.

För mig som kristen betyder påsken mycket. Hela påskveckan får vi följa i Jesu fotspår och vara med om de händelser evangelierna berättar om. Igår hade vi ekumenisk getsemanestund som började i missionskyrkan. Det blir fler och fler för varje år som vill vara med. Samlingen är ganska kort med lite sång, ett litet drama av konfirmanderna och några ord av pastorn. Det är händelserna i Getsemane det handlar om. Det var där Jesus bad och lärjungarna sov. Judas kom med soldaterna för att förråda Jesus som fördes bort.  Efter den samlingen blir det fackeltåg till Svenska kyrkan, där samlingen fortsätter med nattvardsfirande. I år var jag bara med på första delen. Det är vår värdsvecka och vi hade lite att plocka undan i kyrkan innan vi kunde åka vidare. jag tog bilen och hann ifatt fackeltåget i kyrkbacken, men jag stannade inte utan fortsatte hem.

Idag har jag kunna fortsätta följa händelserna i Jerusalem för 2000 år sedan. På långfredagen är det korset som är i centrum. Vi får påminna oss om detta. Det kan man väl göra även om man pysslar med annat. ibland kan det vara bra att avsätta tid för bibelläsning, meditation och bön. Men den kristna tron fungerar för bäst i vardagen. När som helst kan jag påminna mig själv ett ord ur bibeln, meditera över det och be en bön. Det gick faktiskt lika bra att göra det medan jag dammsög och torkade golv eller när jag var ute och plockade vitsippor.
Isak och Signe
 Medan jag städade ringde telefonen. Det var Isak, vår fosterson, som ringde. För ett tag sedan fick vi en inbjudan till hans bröllop, men vi hade svarat än. Nu ringde han och sa att han och hans fästmö var på väg till Småland från Stockholm. Han ville komma och besöka oss. Det är klart man blir glad över ett sådant telefonsamtal. Det är ju ett bra tag sedan han var här och Signe har vi aldrig träffat. Det blev ett kärt återseende och en stund tillsammans innan de skulle träffa gamla kompisar till Isak. I augusti åker vi till Stockholm för att vara med på deras bröllop. Det blir långväga gäster. Isaks mamma kommer från Eritera och Signes släkt kommer Lettland, så vi blir inte de som har längst väg att åka. På lördagen är vi bjudna till kyrkan och sedan till mottagningen på ett hotell. På söndagen ska det sedan bli stor eritreansk fest med en massa gäster. Det ser jag verkligen fram emot.
Påskpyntet kom fram till slut
Så blev långa fredagen en trevlig dag. Nu kan vi fira svensk sekulariserad påsk också om vi vill. Huset är städat. Påskpyntet har fått flytta fram ur lådan. Vi kan äta påskägg och påskgodis så mycket vi vill. men för mig blir det ingen riktig påsk utan Jesus. Den viktigaste dagen har inte kommit än. Det är påskdagen som gör hela skillnaden och den ser jag fram emot. Det är glädjens stora dag.

PS. Nu har tranorna varit framme och visat sig för oss. Vi vinkade förstås och sa välkomna tillbaka, kära vänner. Det var det andra roliga besöket på långa fredag. DS

1 kommentar:

  1. Tycker så mycket om din "kristenhet". För det är ju så det är, man måste inte gå till kyrkan eller "hedra" helgdagen för att ha en kristen tro. För mig blev ju kyrkan i det närmaste ett hinder.... trots att jag verkligen försökte.
    Låter kul med eritreansk fest, ett sådant bröllop måste vara kul att bevista.
    Här har tuppar och kycklingar varit framme en hel vecka. Och godiset också. Ha en fortsatt bra påskhelg.

    SvaraRadera