torsdag 20 juni 2013

Dunder och brak


Sommarlovet började med dunder och brak. Jag hade precis kommit hem från de sista timmarna på jobbet, när det brakade loss. Ett rejält åskväder drog fram över Rannäs. Strömmen var borta några sekunder. Den återkom väldigt snabbt, men jag fann det bäst att stänga av datorn mitt i läsandet av femfemmans blogg.


Sista dagen på skolan rensade jag skrivbordet och datorn. Det var många papper och filer som hamnade i papperskorgen. Det viktigaste är förstås att fika tillsammans. Vi var ovanligt många kvar in i det sista. Vår speciallärare hade bakat jordgubbstårta som hon bjöd på. Den var fantastiskt god. Sen fortsatte vi att rensa och plocka in material i skåpen. En del ska ju byta klassrum och har mycket att bära omkring. Jag ska förhoppningsvis få en hemvist. I två år har jag inte haft det utan hoppat runt hela tiden. Jag har bara haft mitt skrivbord i arbetsrummet. Fast jag kommer fortfarande att ha lektioner i olika klassrum, men matterummet skulle kunna bli min bas. Jag hade matlåda med mig, men när de andra åkte till Bredaryds värdshus, följde jag med. Efter lunchen droppade kollegorna av en efter en. Jag undrar om inte jag var kvar sist av alla. Men när datorn var undanstoppad och gömd, kunde jag ta mitt pick och pack och åka hem till pojkarna.


Efter åskan kom regnet. Det störtregnade ett bra tag. Det skvalade i alla rännor och smattrade mot tak och trädäck. Regnmätaren fylldes av vatten ända upp. Jag vet inte hur mycket som fanns i den innan, men det måste ha kommit en hel del.


Vattendropparna låg kvar på blommor och blad. Daggkåporna samlar ju en stor droppe på sina fina blad. De blommar just nu med sina limegröna små blommor. Fuchsiorna har inga knoppar än, men stjälkar och nerver är vackert röda mot de gröna bladen.


Både den blå salvian och den vita har slagig ut i rabatten på södergaveln. jag tog en runda i trädgården tillsammans med hunden. Vi njöt väl på lite olika vis. han njöt av att skutta runt och ta in alla spännande dofter. Jag njöt också av dofterna efter regnet, men kanske ännu mer av färger och former hos blommor och buskar.Acklejorna hör till mina favoriter. De frösår sig själva och skapar hela tiden nya varianter. Från början hade jag bara de vita fyllda och de enkla mörkt purpursvarta. Alla andra är korsningar mellan dem.


Det kommer lite rosor i år också. Än så länge har jag bara sett de vita. Ikväll lagade pojkarna maten. Det blev Pasta Carbonara, som den yngre av sönerna stod för. Den äldre fixade efterrätten, Päron After Eight. Det hann bli efter åtta innan vi åt den gamla klassikern som alla verkar gilla.


Sonen tog en kvällspromenad och kom tillbaka med årets första skörd av sommarkantareller. De brukar komma den här veckan och det stämde i år också. För bara några dagar sedan kollade jag ställena när jag gick förbi. Då syntes de inte. Nu fanns det små knubbiga goda primörer. Det är sonen lika bra på att hitta som jag eller ännu bättre. Förra veckan åt vi nog de sista kantarellerna i frysen. Så det passar bra att de nya kommer nu.2 kommentarer:

 1. Oj, kantareller redan. Sommaren rusar fram. Här har det inte åskat alls, men regnat en del... Kommer nog i morgon istället. Iaf enligt smhi.
  Du skriver att du inte sysslar med trädgård., Underbart att ha en som sköter sig så bra själv.... fast jag tror nog att du gjort en hel del för att det ska blomma så här fint.
  Funderat på det där su skrev om sällskapsspel... vad jag mest gillar med et, det är sällskapet ... att vinna är inte så viktigt... fast ärligt ... tp och andra kunskapsspel, dem vill jag gärna klara mig bra i. Ha en bra midsomamr. Vi åker till Hd i morrn och spelar sällskapsspel med J och M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den här trädgården får klara sig bäst den kan. En del växter har nog försvunnit, men många är sega och klarar sig utan vård. Det är nog bara kryddgården jag saknar. Den finns där gömd bakom ogräset, men men... Ska försöka rensa bort lite vid dammen åtminstone vad det lider. Men just nu har jag lite för mycket värk i handleden. Trevlig midsommar, alla midsommarfirare!

   Radera