lördag 15 juni 2013

Mystmaster forjoi


Så lugnt som det var idag i skolan har det nog inte varit en enda dag den här terminen. Alla som var på plats gick runt och plockade och städade bland sina saker. Jag avslutade arbetet med nationella proven med att utvärdera och fylla i lärarenkäten. Det fanns vissa saker jag ville påpeka. Vi fikade tillsammans. Sen droppade kollegorna av en efter en. Jag packade också ihop och drog hemåt.

Sonen och jag skulle åka på studentuppvaktning i Habo var det tänkt. Vi gav oss av med blomsterkvast och geocachingväskan. Planerna var att också försöka avsluta Jorden Runt-serien. Det var pojkarnas bonuskusin som tog studenten. Nu har alla kusiner fått sina vita mössor. Festen var i Habo Missionskyrka där mycket folk uppvaktade honom. Vi som representerade vår del av släkten var två bonusmostrar, tre bonuskusiner och så bonusmormor. Vi fick god mat och sen tårta och kaffe. Studenten får passa på att fira i helgen. På måndag börjar han jobba. Det är inte dåligt att ha fått jobb så snabbt.


Efter festen hade vi tänkt att leta upp några geocacher. För lite drygt en månad sedan var jag i Habo och geocachade med Team Silver. Då hittade vi sex av de åtta mystgömmorna i serien Jorden Runt på 8 Mystar. Jag hade löst alla mystarna hemma tidigare. Vi hade tänkt logga alla så att vi skulle kunna hitta finalen också. Tyvärr var två av burkarna mugglade. Nu var de återställda.


Den första körde vi förbi på väg till festen, men då susade vi bara vidare. Men efter festen åkte vi tillbaka för att leta. Här behövde vi inte någon GPS. Jag kom mycket väl ihåg var vi letade som dårar efter den lilla burken utan att hitta den. Idag var det sonen som fick göra grovjobbet och rota fram burken så att jag kunde logga cachen. Efter ett tag hittade han den lite högre än väntat.


Sen blev det värre för alla cacher från Habo-resan var bortrensade ur GPS:en. jag hade förstås glömt att kolla innan vi åkte. Jag fick plocka fram koordinaterna i mobilen. Jag kom ihåg var vi stannade och gick in i lunden med det fantastiska vitsippshavet. Idag var det betydligt grönare på platsen. Det fanns nässlor, men jag tog ig förbi utan att bli bränd. Midsommarblomstren blommade vid vägkanten.


Genom den intensiva grönskan vandrade vi fram till gömman. Vi gick nog inte raka spåret, men fram kom vi till slut. Jag kände igen platsen och kunde snabbt hitta burken. Då var även den sista mysten i serien hittad. I alla mystcacherna fanns det en kod som gav en siffra till finalkoordinaterna. Jag hade redan räknat ut efter förra besöket vilka siffror det borde vara. Visst stämde det. Jag hade helt rätt i mina antaganden.


Vid finalen skulle det vara en fantastisk utsikt över Vättern. Det stämde nog innan grönskan kom och skymde. Vid själva gömman var sikten inte så stor, men på vägen dit hade vi fina vyer. Vi åkte förbi studentfirare längs vägen. Snart skulle vi fira på vårt sätt med att logga finalgömman.


Jag stannade bilen ett par meter från gömman och klev ur bilen. Direkt förstod jag var den fanns. Några steg och så hade jag den i handen. Det kändes alldeles utmärkt att kunna plita ner min signatur i loggboken. Samtidigt noterade vi koden som fanns på första sidan. Sen satte vi tillbaka den på samma ställe, vände bilen och åkte hemåt.


När vi åkte hemifrån regnade det lite. På vägen kom några skurar mellan solskensstunderna. men hela tiden i Habo sken solen. På hemvägen mötte vi regndropparna igen. Det var inte mycket det regnade, men det var blött på vägen och stänkte upp på rutan. Hemma igen kunde jag sätta mig vid datorn och nätlogga alla dagens tre fynd. Därmed var cirkeln sluten. Den består numera av nio gula glada gubbar.


Den här mystserien har en egen hemsida, där man kan skaffa sig ett pass för resan jorden runt. Där kan man registrera alla koder man fått under resans gång och därmed få stämplar i sitt pass. När även finalgömman registrerats, får man en utmärkelse och kan kalla sig Mystmaster. Så det är min nya titel. Det är alltid skönt att kunna avsluta ett sådant här projekt. Det var riktigt roliga mystar att lösa och inte helt enkla. Nu har jag påbörjat en annan serie mystar som finns i Silverskogen. Den heter egentligen något annat och ligger i Norrköping. Där finns 50 mysteriecacher och jag har snart löst dem alla. De är inte så svåra och kan rekommenderas för nybörjare. De är alldeles utmärkta som en skola i mystlösning. Det är förstås bara lite långt att åka för att logga dem. Men nu får jag njuta ett tag av att ha lyckats ta hela Jorden Runt-serien.

3 kommentarer:

 1. Grattis! Jag har löst 1:an i serien. Vi har kompisar i Habo och passade på att logga den i påskas. Får se om det blir fler vid tillfälle./catrin

  SvaraRadera
 2. Ja, du är värd all respekt! Ser ram emot vad du kan planer för rundor för oos när vi utgår från Halmstad. Vi kan ju ta en dag lite söder om staden och den andra norr om.... eller vad tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra idé. Katrin är också intresserad. Vi får planera lite noggrannare sen.

   Radera