fredag 7 juni 2013

Firardagar


Vilket underbart väder vi har fått lagom till nationaldagen och alla skolavslutningar! Jag hoppas det håller i sig. Idag var det lagom varmt. Jag är ju ingen vän av heta dagar, men idag var det skönt.


Det blommar och grönskar överallt. Jag bara njuter. Man blir aldrig mätt på naturens under. Vi får förundras varje år på nytt. Jag tror att när vi slutar förundras, har vi tappat något viktigt i livet. När allt blir vardagsmat, blir livet tråkigt. Så jag fortsätter att förundras.


Igår var jag på studentfest. Det var min brorson som tog studenten vid Vildmarksgymnasiet i Unnaryd. Det råkade bli så att jag åkte tre vändor till stan. Först skulle jag in till vårdcentralen för att lägga om ett sår på benet. I förrgår öppnade de och tömde det på var. Så nu får jag äta antibiotika i tio dagar. När jag sen var på väg tillbaka till Forsheda, fick jag ett SMS. När jag kollade såg jag att malmösonen hade tidigare skickat ett SMS om att han kom till stan. Det hade jag inte sett. Han var redan där och hade väntat ett tag. Så det var bara att vända och hämta upp honom. Sen åkte vi hem en vända innan vi gav oss av till festen.


Där träffade vi förstås släkten. Mamma var där. Hon är ju farmor till studenten. Hon är riktigt pigg nu. Det var roligt att träffa alla som man inte ser så ofta. Det blir oftast vid kalas vi möts. Vi är ju ganska utspridda.


Här ser ni att det inte bara är jag som gillar att fotografera. Min syster tar också gärna fram kameran.


Det är inte bara jag som gillar att åka motorcykel. Det gör alla mina syskon också. Två av dem åkte mc till festen. Detta var sista kusinen som tog studenten. Nästa vecka är det bonuskusinens tur, men sen är det slut. Då har alla klarat av den milstolpen.


Nationaldagen firade vi med att fika i Apladalen, maken, sonen och jag. Egentligen åkte vi in till stan för att köpa en ny gräsklippare på Biltema. Men vi passade på att fika också. jag föreslog Kaffestugan i Apladalen och det behövde vi inte ångra.


Sonen tog en rabarberpaj till kaffet och jag prövade dagens kaka som var en chokladkaka med grädde och jordgubbe.


Maken höll sig till säkra kort, kanelbullen och chokladbollen. Kaffet smakade gott i skuggan under den stora boken.


Det var ganska många som firade i Apladalen, både pensionärer och unga familjer. Senare på eftermiddagen skulle det riktiga nationaldagsfirandet vara där, men då hade vi åkt hem för längesen.


Vi hittade en billig gräsklippare. Så nu kanske gräsmattan kan få lite ans. Det behövs verkligen. Maken sa för några dagar sedan att han blivit överraskad av gräsets snabba tillväxt det här året. jag svarade att det blir han ju varje år. Jaja, sa han, det kanske är så. Vi handlade lite mat till kvällens grillning. Då hittade jag en ny smak på ferraribilarna. Colavrianten har jag ju prövat, men violsmaken måste jag ju testa. Det är en favorit.


Vi fördelade arbetsuppgifterna väl. Sonen grillade bogskivorna. De blev perfekta. maken fixade den friterade potatisen. Jag stod för den grekiska salladen och tzatzikin. Det smakade riktigt gott.


Nu har jag äntligen ställt iordning på verandan så att jag kan sitta där i min hängande stol och gunga. Takko gillar att ligga nedanför på trasmattan, men så fort något rör sig eller grannhundarna i byn skäller rusar han iväg till stenmuren och svarar med att skälla tillbaka. När jag ropar på honom, kommer han tillbaka som tur är.


På gräsmattan brukar koltrastarna hoppa omkring. Det är min favoritfågel för att den sjunger så fint. Takko gillar att jaga bort den, men den bara flyger iväg ett tag. Sen är den tillbaka.


jag har länge försökt fånga den på bild, men när jag fått fram kameran, brukar den vara borta. Idag lyckades jag fånga några bilder på den med lilla kameran. Jag får nog plocka fram den stora och sätta på teleobjektivet.


Den hittade tydligen en mask att äta på gräsmattan. Vi satt länge på verandan och studerade fåglarnas aktiviteter.


Sen tog hunden och jag en kvällspromenad. Tuvullen blommade i skogen. Det gjorde lingonen också. Jag hoppas det blir lite bär. Det ser sämre ut med blåbären.


Vid ett ställe på vägkanten växer det en stor rugge med käringtand. Den lyser upp vägkanten med sina gula blommor. Den hör till midsommarblomstren, tycker jag.


På ängarna blommar hundkäxen med sin skira vita blomklasar. De kantar stigen vi går varje dag. Snart kommer grindarna nog att stängas så att ungdjuren får beta där. Då får vi gå andra vägar några dagar innan de flyttar till nya betesmarker.


Än doftar kullen av liljekonvaljemattan, men snart har de blommat över. Smultronens vita blommor har tittat fram. Varje blomma har sin tid. De avlöser varandra hela sommaren. Vi får bara njuta.

1 kommentar:

 1. Njöt av bild och text i ditt inlägg.
  Denna vackra tid är bara helt underbar.
  Viol-ferrarsi måste prövas.
  Har du dummat dig med bensår också.... mitt sår är numera ett fint - men ganska så iögonfallande- ärr.
  Apladalen... ja, där har jag inte fikat på sommaren. Vore kul att testa nångång. Gott ser det ut .. och beskrivs så.
  Nu ska jag ut bland ogräs i grönsaks/blomlandet och så ska jag planetera ut lite plantor som jag divit upp i lilla växthuset. Hörs!

  SvaraRadera