tisdag 18 juni 2013

Paradiset


Nu är det nog som allra bäst att bo på landet. Särskilt som solen visat sig igen efter söndagens regn och åska. Men varje väder har sin tjusning. Det blev kvalitetsrapporter för nästan hela slanten igår. Kanske inte det roligaste men ett måste. Någon har bestämt att vi ska göra dem för vår egen skull. Därför gör vi det så enkelt som möjligt. Vi är ganska samstämmiga i vårt arbetslag och vi vet oftast vad vi vill. För det mesta är frågan bara hur vi ska komma dit.


Efter jobbet blev det en runda med hunden. Det är skönt att komma ut och röra på benen, när man suttit på en stol hela dagen. Det gör vi ju aldrig annars. Det är bara på studiedagar. Grannen hade slagit höet och lagt det i strängar.


Fåren kommer alltid springande och bräkande, när vi går förbi på vägen. Takko är väldigt intresserad han också. Inte minst lammen undrar nog om var det konstiga lammet kommer ifrån.


Solen sken där jag gick under trädens kronor. jag kikade upp och fick se de vackra "spetsmönstren" som lövverket skapade mot den ljusa himlen. Rönnarna såg jag först och var tvungen att ta fram kameran och dokumentera.


Sen fortsatte jag till ekarna. Där var det ett annat mönster.


Lite längre bort mot kanalen växer asparna. De har andra former på löven, som darrade i vindpustarna.


Solen lyste så vackert genom björkens lövverk. Koltrastarna, bofinken och gulsparven sjöng för oss i en underbar konsert. Där gick vi och njöt av vårt egna paradis på jorden.


För ett tag sedan skrev jag om några andra fritidsaktiviteter än geocaching. Då hade jag inte provat någon av dem. Nu har jag laddat ner en app och testat Munzee. Det är också en slags skattjakt, men det är inte cacher utan QR-koder man letar efter. När man hittat en, scannar man den med mobilens kamera. De finns bara en i närheten och den är vid rastplatsen vid Bredasten. Igår var jag en runda till stan och då passade jag på att leta upp den. Det funkade och jag inkasserade 5 poäng. Det kan nog passa en del, men jag tycker att geocaching är roligare.


Idag har jag burit omkring saker och städat en del i skolan. Det ska jag väl fortsätta med imorgon. På eftermiddagen fick vi som genomfört nationella prov i sexan och trean berätta för de andra och visa de såg ut. Vi behöver börja tidigare med vissa moment t ex i matte. Annars hinner inte eleverna befästa sina kunskaper innan de ska prövas.


Efter jobbet åkte sonen och jag in till stan för att hämta upp den andre sonen som kom från Karlskrona. Han hade äntligen fått sommarlov. Han åkte med en kompis som lämnade av honom vid Biltema på Bredasten. Innan vi åkte hemåt tog vi oss en glass eller lite annat på MacD. Då var det riktigt gassigt i solen.


En favoritplats i paradiset för mig är på verandan. På sommaren får många av mina krukväxter komma ut. Några är på kollo under rhododendonbuskarna, men porslinsblomman brukar få hänga på verandan. Nu blommar den för fullt. Jag har säkert haft den i 25 år minst och den blommar flera gånger om året. Den behöver inte mycket. Jag vattnar bara då och då. Jag fyller på lite ny jord, men inte varje år. Ändå blommar den så fint.


Takko älskar förstås att springa runt på gräsmattan. Han jagar koltrastar och sädesärlor. Sen skäller han lite mot skogen och då ekar det. Det är klart att då måste han ju skälla lite till mot den där hunden som skäller där långt borta.


Själv sitter jag gärna i min gunga och löser ett korsord, dricker en kopp te eller något kallt och kanske bara gungar lite. Det är ett riktigt paradis Vi fixade en pastasallad och när maken kom hem, grillade vi lite karrékotletter med chipotle- och citrusrub. Det var riktigt smaskigt och för första gången den här sommaren var vi alla fyra i familjen hemma vid matbordet.


Nu är det bara en dag kvar på jobbet. Sen kan jag bestämma själv vad jag ska göra eller inte göra. Då kan jag sitta på verandan när jag vill i mitt paradis. Passande nog blommar paradisbusken som jag fick av eleverna för många år sedan. Det står vid dammen och är översållad med rosa blommor. Så ibland får jag sätta mig en stund på andra sidan huset och njuta av blommorna och grönskan där med. Ett paradis har många rum. Där finns alltid ett rum som passar.

1 kommentar:

 1. Jovisst visar du ditt paradis. Det bär paradisaktigt lite varstans just nu... speciellt i lite öppnare landskap.
  Trodde att ni slutade terminen igår.
  Oj, vad länge ni jobbar-
  Är redan van vid lovet... och snart uttråkad...
  fast skiner solen så är det inte tråkigt... :)
  Er längre termin borde bero på en veckas höstlov... vi har bara två dagar ... och antagligen att ni började någon dag senare i höstas eller efter jul... Vi hade höstlov förra året, och fick betala det med kortare sommarlov.... vet inte vad som är att föredra... men egentligen är väl en vecka mer värdefull på hösten än vad den är som extra på sommaren. Ha det gott med båda sönerna på plats därhemma!

  SvaraRadera