fredag 25 april 2014

Fredagsmys för geocachare

Fredagen kom fort den här veckan. På fredagar ska man ju ha fredagsmys. Vad passar bättre som fredagsmys för en geocachare än att det släpps en hel hög med cacher i närheten.

Fredagar börjar jag lite senare och ibland kan jag kompa ut lite tid på morgonen. Idag var jag ganska trött efter gårdagens mastiga jobbardag så jag råkade sova lite för länge. När jag steg upp kollade jag mejlen och såg fem nya gömmor i trakterna. Jag insåg att det inte skulle bli någon FTF-jakt för mig. Jobbet kallade alldeles för fort så jag skulle inte hinna ta en enda. jag laddade i alla fall ner dm i GPS:en innan jag åkte till skolan.

I skolan var det lektioner och planering som vanligt. Dagen flöt på och snart kunde jag packa ihop och åka hem. Det var en solig och skön dag som gjord för geocaching och promenader. Hunden hade varit hemma och sovit medan jag jobbade så han ville gärna ut en runda. Han fick följa med när jag åkte för att leta burkar.

Jag hade ju sett att andra hittat de fem morgonburkarna, men nu hade kommit ytterligare fyra cacher och en till var på gång. Sandhäll lade tio nya gömmor på samma dag. De är hennes första egna gömmor så det var inte dåligt med så många i ett svep.


 Hunden var förstås nyfiken på vart vi skulle. Jag såg att det fanns några gömmor åt Dannäs kyrka till och eftersom vi kom från Hjälmarydshållet var det nära dit. När jag passerade kyrkan såg jag två bekanta bilar på parkeringen. Den ena var en Geely och tillhörde 1000sjöar. Den andra var en Yaris och rattades av klokare och pjf70. Alltså måste de vara i närheten.

Sen skymtade jag några individer inne bland buskarna och jag hörde en hund skälla. Det måste vara Tess. Takko lystrade också och viftade på svansen. Vi hoppade ur bilen och tog oss närmare buskarna. Där var de och letade för fullt efter en multi. De hade letat väldigt länge utan resultat. Jag fick ta del av deras uträkningar och letade tillsammans med dem en stund.

Sen gick vi tillbaka till kyrkan och kollade alla siffrorna igen. Vi var inte helt säkra på hur vi skulle tolka en del uppgifter. Katrin fick kontakt med Sandhäll som kunde bekräfta våra uträkningar. Fast två bokstäver hade bytt plats med varandra i beskrivningen. Då var det inte så konstigt att vi kom lite fel. men nu visste vi att vi hade rätt siffror.Det var bara att fortsätta att leta efter burken.
 Några små tips fick vi av CO men vi letade och letade. Sen utökade vi sökområdet ännu mer. Vi visste ju att en del av de andra gömmorna hade haft koordinater som varit lite off. CO hade bara en Iphone och tog ut koordinaterna med appen. Då är det inte alltid så exakta koordinater.

Till slut hörde vi 1000sjöar jubla. Han hade hittat den lilla burken och hinten stämde även om vi inte tänkte att den skulle vara i den storleken. Så är det ibland. Man tänker lite annorlunda än CO och då blir det svårare. Ibland krånglar man till det också i stället för att ta den enkla och mest uppenbara lösningen.

Nu kunde vi i alla fall signera en tom loggremsa. En FTF lyckades vi knipa. Multin hette Los gemelos. Jag gissar att det betyder Tvillingarna och syftar på en bildsten som står vid kyrkan. Multisar är ofta roliga men de kan vara svåra. Därför hoppar många över dem. Det tar ju lite tid att klara av dem.
 Efter det första fyndet fortsatte vi i tre bilar till nästa gömma. Den fanns vid ett gravfält på vägen mot Gavlö. Sådana gömmor gillar ju vi. 1000sjöar följde med fast han redan FTF:at den. Vi stannade på vägkanten och började söka efter burken. Här var det en vanlig tradd som hette Sökresultat.

Jag nollade nere i diket vid vägen och det gjorde Katrin också. Vi trodde inte att den skulle vara bland gravhögarna. Då skulle den aldrig blivit godkänd av en reviewer. Så vi letade på andra sidan vägen i stället. Till och med 1000sjöar hade svårt att hitta den igen, men plötsligt ser jag något som skulle kunna vara en gömma. Där var burken och vi kunde logga ytterligare en gömma.

Takko var glad att få komma ut tillsammans med Tess till nya spännande jaktmarker. Men ingen av dem gillade att bli bundna och lämnade vid ett träd medan vi gick för att leta. Då skällde de tills vi blev lomhörda och gav upp. De vill ju vara med och leta förstås.

Därefter lämnade 1000sjöar sällskapet. Han hade ju redan loggat alla gömmor. Vi andra tänkte fortsätta till ett par till.

Vi fortsatte vägen mot Gavlö, men vi körde förbi den första gömman och fortsatte till Gavlö City. Så står det på skylten vid vägen. Jag har sett den förut och den framkallar onekligen ett leende. Gavlö är ingen stor ort snarare en liten by. Det kanske är samma humorist som gett badplatsen namnet Gavlö Havsbad. Bolmen må vara stor, men något hav är den ju inte. Gömman fanns vid en busshållplats med brevlåda och kallades följaktligen City Mail. Ganska fyndigt tycker jag.


Bilarna vändes sedan och vi körde tillbaka till Vackert minne, gömman som vi passerade på vägen till Gavlö City. Vi parkerade vid en liten väg där man inte fick köra in varken med bil eller mc. Sen började vi leta men vi gick på 1000sjöars koordinater i stället för originalkoo. Här hade det funnits ett sågverk. Nu fanns det en porlande bäck och några gamla stenmurar. Innan vi hann mer kom det en bil farande på den förbjudna vägen. Vi fick rusa tillbaka till bilarna och flytta på dem. Under tiden hade klokare letat upp gömman och loggat den. Det var ett fint ställe att stanna och fika på, men nu hade vi inget fika med oss. Katrin och Fredrik tänkte åka hemåt i stället medan jag återvände till Dannäs för att leta upp resterande gömmor. De hade redan tagit en av de andra.


Först hade jag tänkt logga en cache mitt i byn, men den stod ett helt gäng ungar, så då fortsatte jag mot Hångerhållet. Jag stannade till vid hembygdsparken. Hunden och jag tog en liten promenad genom parken och fram till Happy cow. Även här använde jag 1000sjöars koordinater och då hittade jag gömman direkt.


Sen gick vi tillbaka genom hembygdsparken. Jag tror att jag har varit här en gång för längesen. Det måste ha varit när jag jobbade i Dannäs skola. Vi var nog på utflykt hit. Numera är skolan nerlagd, men hembygdsparken finns kvar och verkar välskött.


Det fanns flera trevliga gamla hus och parken omgärdades av smålandsgärsgårdar. Här var också ett bra ställe för en fikapaus.


På parkeringen blommade maskrosorna. De tar sig upp var som helst. Jag såg nyligen en bild på en maskrosplanta som skjutit upp en kulle i asfalten. Det var en häftig bild som påminde mig om uttrycket maskrosbarn. Egentligen tycker jag maskrosor är ganska vackra, men många ser dem bara som ogräs. På samma sätt ser många också på maskrosbarnen.


I Dannäs har man en egen ljusstake. Den är som en symbol för samhället och socknen. Därför står en stor ljusstake vid alla infarter och välkomnar alla besökare till Dannäs. Ljusstaken vid Hånger/Värnamovägen har numera en egen cache, Välkommen till Dannäs. Gömman var enkel och jag hoppas den får vara kvar när de städar bort alla gamla färdigbrunna marschaller.


Det var den sista gömman åt det hållet så jag fick vända bilen och åka tillbaka mot Dannäs samhälle. Varenda litet samhälle har förstås en egen fotbollsplan. Så fanns det även här. Eftersom jag är totalt ointresserad av fotboll brydde jag mig bara om att leta upp gömman. Annars var planen redo för säsongens matcher. Gömman hette Soccer.

Sen var det bra Barnens cache kvar. Den hette så den gömman där barnen stod tidigare. När jag kom tillbaka, var alla borta och jag kunde stanna bilen vid busshållplatsen och logga. Det är nog tur att invånarna i husen bredvid vet om gömman. Annars skulle de nog undra över alla som letar där. Efter den gömman var jag klar och kunde åka hem och fika på den soliga altanen.

Det fanns en ny gömma till och den var vid macken i Forsheda. Där har jag funderat på att lägga en enkel gömma som kunde locka fler besökare till mitt TB-hotel som finns längre in på vägen  till Myggavallen. Nu finns där en lockfågel. 1000sjöar loggade den på förmiddagen. Senare på kvällen åkte jag för att plocka in en av mina egna burkar som blivit blöt. Det var knappt jag hittade den, men nu är den här hemma så att jag kan torka loggboken. Då passade jag på att åka till macken och logga cachen Gazoline. Jag hittade den i skogen. Det var inget trevligt ställe att leta på. Det påminde om en sunkig rastplats men burken kom fram och loggremsan fick en signatur till.

Detta var allt från fredagsmyset hos mig. Både hunden och jag var nöjda med dagens äventyr. När jag satte mig för att nätlogga alla fynd, kom ytterligare en gömma neråt Gavlö, men den lämnade jag till någon annan. jag får väl logga den när jag har vägarna förbi. 

Imorgon är det event  i Läckö/Mariestad. En av dem som ska dit hade lagt upp en bild på sina nygjorda naglar på FB. De ser rätt häftiga ut med geocachingloggan på. Min kommentar blev Läck(ö)ert! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar