torsdag 24 april 2014

Gamla elever och nya gömmor


Efter helgens varma och soliga väder blev det lite kyligare lagom tills vi började jobba igen. Det är lite kallt om öronen på morgonen, när hunden och jag tar vår morgonpromenad. Eftersom det oftast blåser, är det kallt på dagarna också även om solen skiner.


Vitsipporna verkar inte bry sig. De blommar mer och mer. Så nu är det vitt igen på marken. Den här gången består drivorna av vitsippor i stället för snö.
 

Arbetsveckan började med ett studiebesök på räddningstjänsten i Bredaryd. Det är femmorna som brukar besöka det stället och lära sig lite om bränder. Vi åkte med länstrafikens buss från stationen i Forsheda till Bredaryd. Framme vid brandstationen delades vi in i fyra grupper som fick pröva olika saker. De fick se vad som fanns i brandbilen och provsitta den.


På en annan station fick de kväva en brand på en docka med hjälp av en filt. Här träffade vi på en gammal elev som gått på vår skola. Nu var han brandman och hade hand om den här övningsstationen.


Alla fick prova att släcka en brand med bradsläckare. Det var roligt tyckte grabbarna i min grupp. De ville pröva flera gånger. De var kanske mest imponerade av att  det brann i vattentråget.


De fick också prova på att spruta vatten med den stora vattenslangen kopplad till brandbilen. Det var lite blött men kul, tyckte de. De sprutade både med en tjock stråle och en skydsstråle som skulle skapa en barriär mot elden.


Sen fick vi gå in och fika på brandstationen. Där blev eleverna förhörda på brandkunskap som de jobbat med i samhällskunskapen innan besöket. Det sista de gjorde var att åka nedför brandstången. Sen tog vi bussen tillbaka till skolan. Jag fick slänga i mig lite mat innan det vardags för engelskalektion i fyran. Det var fullt ös hela dagen och lika bra det. Då hann jag inte känna mig trött efter helgens aktiviteter.


På eftermiddagen åkte jag till Bredaryd igen. Jag behövde inhandla lite till ett projekt i No. Jag trodde att Smålänningen skulle ha vad jag behövde, med så var det inte. De har inte allt de heller. Men på vägen ut träffade jag en gammal elev till mig. Han kände igen mig som sin gamla fröken i fyran läsåret 84/85. En kram fick den gamla fröken av sin gamla elev som ju nu är 40 år. På hemvägen åkte jag för att logga en gömma strax söder om samhället. Hyresledig etta utan kokvrå stod det i beskrivningen. det fanns många lediga "ettor", men jag vet inte vem de var tänkta för.


Den "etta" jag letade efter var tänkt att hittas av geocachare. Det gjorde jag också. Holken var inte svår att hitta, men loggboken var klurigt gömd. Ändå tog det inte så många sekunder innan jag hade den i handen. I påskägget fanns det kolor som man kunde mumsa på medan man loggade.


På kvällen var det så dags för malmösonen att återvända till Skåne. Jag skjutsade in honom till stationen i Värnamo lagom till tåget 20:13. Sen åkte jag upp till södra parkeringen uppe vid sjukhuset. Där fanns också en ny gömma. jag ställde bilen längst in på parkeringen och gick mot den. Inte visste jag att det fanns en liten skog här. Det fanns julgranar i många olika storlekar och björkar med vita stammar.


Även här var det en holk jag hittade. Det hade jag redan gissat på så jag blev inte förvånad. Gömman var utlagd av Stampis för att fira hennes och Sandhälls 30-åriga vänskap och kallades Las amigas. Det var en jättefin gömma värd sitt favvopoäng.


Det hade börjat skymma rejält när jag återvände till bilen och körde hemåt. Himlen färgades rosa framför mig. När jag kollade mejlen upptäckte jag ytterligare en gömma av Team Fridhem bara 3-4 km hemifrån. Nu var det nästan helt mörkt så jag tvekade om jag skulle åka. Sen gjorde jag det i alla fall. Det var eländig terräng att leta i när det var mörkt trots att ficklampan var med. Jag letade en bra stund utan resultat. Sedan åkte jag hem och gick och lade mig. 


 Under onsdagen fick jag rapporter om att 1000sjöar och Ploffe inte heller hade kunnat hitta gömman. Den verkade vara borta. Triple X hette gömman, men den verkade vara ett trippelmysterium. På eftermiddagen satt jag ute och fikade på altanen. Jag hade en watch på gömman ifall koordinaterna skulle uppdateras eller något sådant. Men mobiltelefonen plingade inte till som den var tillsagd så jag upptäckte inte direkt att det kommit ett nytt meddelande. När jag väl såg det, skyndade jag mig att knappa in de nya koordinaterna och hoppa i bilen. 1000sjöar var redan på plats och hade letat en stund, när jag anlände. Sen  letade vi en bra stund till innan han kunde plocka fram den fint kamouflerade burken. Det var en riktigt klurig gömma som fick mitt sista favvopoäng. Men den av mig en delad FTF i alla fall.


Idag var det en riktigt lång arbetsdag. Först hade jag lektioner som vanligt hela dagen. Jag var hemma hos hunden på min lunchrast. Sen fortsatte eftermiddagen med fler lektioner. Den sista fick jag avsluta några minuter tidigare än vanligt för att hinna till ett möte på Campus i Värnamo. Vi har varit ett gäng mattelärare som gått igenom de olika uppdragen i NTA_temaladan Mönster & Algebra och jämfört dem med LGR11. Vi blev klara lite tidigare än planerat, men jag kunde inte åka hem ändå. Jag fick åka direkt tillbaka till skolan för en kvällskonferens och kom inte hem förrän framåt sjutiden. Då kändes det att dagen varit lång. Kvällen blev därför lugn och det hände inte så mycket mer. Imorgon är det fredag igen. Arbetsveckan blev ju kort. Helgen är snart här.

1 kommentar:

  1. Förstår att det är läge att åka till Vmo och leta gömmor när suget efter sådana infinner sig igen. Många nya... Känns som det är en hel del annat som man vill göra istället för att geocacha, nu när våren är alldeles ny. Men får man bara hänga med ett tag till, så finns det tid för både det ena och det andra. Ha en bra helg.

    SvaraRadera