torsdag 17 april 2014

Kniporna i Fristad - del 1 - Kring Gingri


Om jag inte minns fel så kallas onsdagen i veckan innan påsk för dymmelonsdag. Det var då man ersatte metallkläpparna i kyrkklockorna med dymblar, stavar av trä, för att ge klockorna en dovare och tystare ton. Detta märkte vi inget av, men jag tror inte heller vi hörde några kyrkklockor även om vi passerade flera kyrkor. Igår gick färden nämligen till Fristad. Katrin tog bussen och sedan tåget ut till Forsheda. Sen fortsatte vi därifrån till Grimsås för att hämta upp Anna-Lena, som skulle ta oss med på en tur till sina barndomstrakter, men först bjöd hon på kaffe med dopp. Vi åkte sedan på vägar jag inte åkt så många gånger på, men några turer till Västergötland har det blivit.


Vårt första fynd blev en klurig gömma av berrasnobben, som vi träffat några gånger. Kolla posten hette den, men det var enklare sagt än gjort. Nyckeln till postlådan hängde där, men vi var tvungna att lossa den genom att klara ut en kluring. Det var tur att Katrin var med för hon har både fingerfärdighet och tålamod med sådana uppgifter. En rolig start på dagens geocachingrunda blev det också. Vi loggade under teamnamnet Kniporna, som vi tog i somras när vi bodde hos Anna-Lena på Knipan i Halmstad. Totalt loggade jag 26 gömmor och för en gångs skull blev det inga ohittade. Jag kommer inte att berätta om alla våra fynd. Den här gången väljer jag att berätta om några och att dela upp resan i flera avsnitt.


Gamla platser, som har en historia att berätta, gillar vi att besöka. Här fanns en gammal bro bredvid den nyare, där vägen nu gick. En gömma fanns det också och jag såg den på långt håll. Katrin hade lite ont i sitt knä så vi valde först att inte gå så långa sträckor utan ta bilen fram till gömmorna.


En annan gammal plats hittade vi vid ett gravfält bredvid Gingri kyrkplats. Det hade funnits en gammal kyrka här men den revs när Gingri införlivades med Fristad. Kvar fanns väl bara ett klocktorn och information om gravfältet. Dessutom fanns ju gömman, som jag kunde sträcka mig efter och plocka fram.


Vi fortsatte till fler platser i Gingri. Det finns en vandringsled med flera gömmor, men vi valde att ta några per bil. Vid Gingri lider berättades om landskapet och hur det formades av inlandsisen. Här kunde det ha funnits en Earthcache, tycker jag, för det var en unik plats. Vi fick leka turister och studera tavlan ett tag medan några passerade förbi, men sen kunde vi logga cachen också.


På ett ställe fann vi en Tomtearmé. I 7härad brukar de lägga ut geocacher i december som en adventskalender. Detta var förstås en sådan gömma. Burken fanns under en av luvorna och jag fick lyfta på alla innan jag hittade rätt.


När vi precis hade loggat och skulle gå, kom två andra geocachare. Vi kände igen dem för vi hade träffats nån gång förut. Det var Hilfer och Flou från Gränna. De var också ute på en liten tur i Fristad med omgivningar.


På många platser hade vi en fantastisk utsikt. Det märktes också att detta var historiska bygder för det fanns fornminnen överallt. På nästa ställe hade dock fornminnet försvunnit. Hällkistan som försvann hette cachen. Det lät ju nästan som titeln på en deckare. En del av de stora stenarna kanske var kvar men flyttade till en stenmur. Gömman var kvar och Katrin hittade den under en sten förstås.


Hilfer och Flou följde i våra fotspår och anlände strax efter oss. De skulle fortsätta en annan runda så här var sista gången vi såg dem den här dagen, men vi såg spåren efter dem i loggböckerna senare under dagen.


Här hade vi en finfin utsikt över en sjö. På många ställen såg man väldigt långt och det var en hel del skog man kunde blicka ut över.


Det blev en snabb gömma till innan vi kände att det var dags för lite mat. Anna-Lena bjöd oss på lunch i Fristad. Vi åt oxjärpar med stekt potatis och brunsås med lingonsylt och en salladsbuffé. Det smakade efter alla gömmor vi loggat. Nu behövdes lite mer energi.


På andra sidan gatan låg Fristad torg. Det var bara ca 80 m till en gömma men det fanns folk precis bredvid. Tre damer stod och pratade alldeles intill. Anna-Lena brydde sig inte om dem utan slängde sig ner på marken och letade upp burken. En av damerna blev lite konfunderad men så kom hon på att det kunde ju vara skattjakt på gång. Hon frågade oss och vi bekräftade att så var fallet. Katrin passade på att ge dem en liten lektion i geocaching. Vem vet, vi kanske värvade tre nya geocachare i Fristad.


Styrkta av maten satsade vi nu på att gå en slinga längs Munkån med ett antal gömmor och bonusgömma. Den fina lilla slingan och våra upplevelser längs den berättar jag en annan gång. Nu är det dags att krypa ner i sängen och sussa några timmar.

1 kommentar:

  1. Blir spännande att läsa fortsättningen... :) Föredömligt lång text idag... ska försöka få till en sådan också. Blir så lätt att man skriver för mycket, när man är skrivare.... Bättre att dela upp som du gör... och höja förväntningarna.

    SvaraRadera