torsdag 3 april 2014

Vet bäst själv


Idag var det en av deltagarna i Vem vet mest som erkände att han nog var en riktig besserwisser. Det trodde jag inte att en äkta besserwisser höll med om. man har ju stött på ett antal genom åren som alltid vetat alla rätta svar, det bästa sättet att göra något eller som helt enkelt inte kunnat överlåta åt någon annanatt bestämma.


Detta fick mig att tänka på ett samtal vi hade i arbetslaget. Vi pratade om att det blir allt svårare i klasserna att ge gruppinstruktioner. Det brukar alltid vara några elever som har svårt att ta till sig instruktioner i grupp och som måste få individuella instruktioner. Vi konstaterar att dessa verkar bli fler och fler. Dessutom konstaterade vi att många inte lyssnar vid genomgångar och instruktioner. De stänger av och sitter i sin egen bubbla medan vi försöker gå igenom nya moment i undervisningen. Vi har nog kommit fram till att många av dem fått för sig att de inte behöver lyssna för de vet redan hur man ska göra. Då behöver man ju inte lyssna utan kan ta en liten paus medan läraren eller kompisarna pratar. Frågan är om vi har rätt i våra iakttagelser eller om vi bara tror att vi vet.


En som tror att han vet är väl år utbildningsminister. Nu har det varit många utspel på skolområdet och vi som jobbar där börjar känna oss less på alla påhopp. Även på det här området finns det tydligen för många besserwissrar. Min uppfattning är att alltför många tycker utan att ha på fötterna. Så även vår utbildningsminister. När han får från om vilken forskning han grundar sig på, svarar han bara att han inte delar den uppfattningen. Han sätter sig alltså över vetenskapliga rön. Är inte det en besserwisser så säg.


Om jag får tycka något i frågan, så anser jag att alla politiker och andra proffstyckare ska ge oss som jobbar i skolan rätt förutsättningar att kunna klara jobbet innan de sågar oss helt. Deras uppgift är att sätta upp målen och sedan ge de resurser som behövs för att nå dit. De ska inte lägga sig i de pedagogiska frågorna. Det är vår uppgift att lösa, men det kan vi inte göra om inte resurserna motsvarar behoven. Då får vi ingen ärlig chans. När man sedan läser i kvällstidningarna om hur miljardvinster plockas ur skolorna, då blir man arg. Vi behöver varenda krona till eleverna. Nog om detta ämne, som säkert kommer att vara på tapeten ett bra tag framöver. Det är ju valår och alla bjuder över varandra, men efter valet kommer det säkert vara lika tyst som tidigare. Då sitter våra folkvalda säkert i ytterligare fyra år.


Dagens fotoillustrationer går väl på temat vårtecken. De första vitsipporna har visat sig i backarna. Det finns säkert drivor av de på andra håll, men här brukar de faktiskt vara lite sena. Våra tranor har äntligen visat sig igen. En eftermiddag, när jag kom hem från jobbet, gick de nere på ängarna. jag hann få fram kameran och tog några halvdana bilder på paret innan de lyfte sina magnifika vingar och flög en bit längre bort. Vi har bara ett par tranor som häckar här. Jag såg en imponerande bild från Hornborgasjön där 20 000 tranor mellanlandat. Det var ett tag sedan jag var där och tittade på trandansen. Idag noterade jag att sälgen blommar för fullt. De ludna, gula kissarna lyser bland de kala grenarna. Än har ju inga löv slagit ut, men jag såg gröna knoppar på vresrosorna på slänten ner mot vägen. Snart kommer grönskan också.


Takko vill gärna ut förstås. Idag gick vi långa rundan när jag kom hem efter studiedagen. Jag förlängde den med ett par utvecklingssamtal dessutom och kom hem en bra bit efter kl. 17. Solen sken fortfarande,men det blir fort kyligt i luften så här på våren. Imorgon är det fredag och sen tar helgen vid. jag hoppas den blir lika solig och fin som förra helgen.

2 kommentarer:

 1. Håller förstås med i allt som du skriver om skolan. Dessutom finns det ju besserwizzers även inom skolan. Träffade på en i måndags, då vi rättade nationella prov. Det var en prövning värre än på länge att befinna sig i samma rum som hon och dessutom tillsammans med den person som verkligen hatar mig ... ja, det känns så iallafall... och som jag avskyr tillbaka. Vad gör du dina roliga foton i för program? Åker till V-mo i eftermiddag och letar lite cacher. Har ju lagt ut tio till eventet i Fristad, men väljer att inte åka dit.... för mycket folk för mig... och sannolikt en del besserwizzers även där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, vilken prövning. Hoppas arbetet var givande ändå. Vi rättar tillsammans ett par timmar på eftermiddagar. Tar bara sån tid.

   Bilderna gör jag i en app i mobilen som heter PIP Camera. Den är riktigt rolig och bilderna blir enkelt finare och intressanta.

   Åker inte heller till Fristad i år. Vi åker nog ett gäng till Halmstad imorgon. Vi funderar på Musikrundan och sen ett event på em. Ha det gott!

   Radera