fredag 11 april 2014

Skapande skola på Vandalorum


Nu har hela Hanahöjskolan varit en klass i taget på Vandalorum i Värnamo. Vi sökte pengar från projektet Skapande skola och kunde därför åka dit. Vandalorum är ett konstmuseum som har öppet alla dagar. Där kan man se aktuella utställningar, handla i museibutiken och äta god mat i restaurang Syltan.


Vi åkte buss in till stan och blev sedan väl mottagna av museipedagogen Anna. Vandalorum var inte öppet så tidigt utan vi hade hela konstmuseet för oss själva i ett par timmar.


Först fick vi besöka en utställning med konstnären Lars Kleens skulpturer. Anna höll en lektion och berättade om verken och konstnären. Hon var duktig på att fånga eleverna och deras tankar och funderingar. Lars Kleen använder byggmaterial som plank, betong, metallrör och gamla gummidäck till sina konstverk. Han hade hämtat inspiration bl a från ett filminslag på TV från det forna Jugoslavien. Sen arbetade han med detta i 10 år innan utställningen var färdig att visas. Jag tror eleverna fick en annan bild av konstnärernas arbete efter den här lektionen.


Vi fick se hur han gjorde modeller av sina konstverk och hur de växte fram. Där fanns flera modeller i olika skalor av ett kommande större verk.


Delar av konstverket fanns på plats, men allt var nog inte färdigt. Eleverna var fascinerade av de svävande stenarna.


Vi kunde gå inunder stenarna. Det kändes lite konstigt att ha stenar svävande över huvudet. Nu vilade de på armeringsjärn, men ändå. Det var väl en tanke med hans konstverk att han ville vända lite på verkligheten.


Efter lektionen fick eleverna skapa egna alster av bambupinnar, läderbitar och kartong. I Vandalorums foajé fanns ett långbord och stolar där de kunde hålla till och skapa.


Det blev många spännande konstruktioner. Eleverna gick in för att skapa efter egna idéer. En del var förstås mer kreativa än andra. Några hade svårt att komma på vad de skulle göra. Andra kastade sig över materialet och hade hur många idéer som helst. Sen upptäckte de att det kanske inte blev riktigt så so de hade tänkt från början, men det är så det är att skapa. Materialvalet påverkar också resultatet.


En del blev färdiga tidigare och ville gå tillbaka in i utställningslokalen. De vandrade runt och tog kort med sina mobiler.


Det var stora skulpturer som visades och inget man har hemma i vardagsrummet. Men samtidigt var det spännande att se och uppleva dem. Om man vet lite mer om dem och om konstnären, blir det oftast ännu intressantare.


Den här utställningen fanns i Lada 1. I den andra ladan fanns en annan utställning med mestadels tavlor från Smålands konstarkivs första tid. Det var då arkivet fanns i gamla Swedexpo, som inte finns längre. Sen flyttade det till Knäppen innan Vandalorum blev klart. Nu finns konstarkivet här. En del av eleverna gick runt och studerade även dessa tavlor. Vi frågade vilken tavla som var deras favorit. Det var denna ljusa tavla med ett nät och en badmintonboll.


Det fanns en hel del fina verk från olika tider och olika konstnärer. Jag fastnade för denna tavlan med fåglar i en vinterskog. Jag tror den hette så.


Andra tavlor föreställde andra motiv. En del är lättare att ta till sig, andra får man fundera lite över. Tavlan från växthuset påminner oss om att snart svämmar växthusen över av blommor som ska planteras ut.


Vår vistelse på Vandalorum avslutades med att alla eleverna fick berätta om sina konstruktioner. Vi fick gissa vad de föreställde och vad de hette. Eleverna fick berätta om sina tankar och intentioner. Anna var duktig på att locka fram deras berättelser och funderingar. Sen var det dags att återvända till skolan och äta lunch innan nästa lektion tog vid. Det var ett väldigt trevligt projekt. Alla elevernas alster fick sedan följa med till skolan och ställdes ut till nästa dags slut i biblioteket.


När vi hade det sista passet i foajén, började det anlända matgäster till restaurangen. Den är välbesökt och har god och relativt billig mat vid lunchtid. Butiken öppnade också liksom utställningarna. Vi hade inte tid att handla, men jag såg några trevliga saker som jag kunde tänka mig att ha. De här söta filtade tofflorna var alldeles för små för mig, men de kan ju inspirera till egna mönster. Det är väl så det ska vara - konst föder konst, idéer ger nya idéer.

1 kommentar:

  1. Bra Skapande skola-grej. Får besöka Vandalorum nån gång, om inte annat för att äta lunch.NU har vi påsklov, lite svårt att fatta att man är ledig i mer än en vecka, och att man inte ska träffa eleverna på nästan två veckor. Vi har studiedag direkt efter lovet ( helknäppt) och sedan är det rättardag för so-prov. Tror bara att det var min klass som hade geografi, så jag rättar nog på lovet ( började lite i s kolan igår) och ser om det duger.

    SvaraRadera