fredag 20 juni 2014

Glad Midsommar!


Första semesterdagen ägnades först åt att röja och städa här hemma. Det var välbehövligt efter de senaste veckornas obefintliga städning. Ibland räcker varken tid eller ork för sådant som tar energi. Då får man försöka prioritera det som ger energi. Sen kanske man kan orka med även det energislukande.


Uppdrag nummer 2 den här dagen var att agera taxichaufför. Två resor blev det. Det hade kommit en liten skur hemmavid, men på vägen till Forsheda störtregnade det. Vilken tur att Takko och jag inte var ute och gick då. Först ville yngste sonen och hans kompis bli hämtade vid bussen vid fyratiden. De anlände från Uppsala via Stockholm. Då passade jag på att storhandla i mataffären bredvid när jag ändå hade bärhjälp. Andra resan skedde gick till järnvägsstationen för att plocka upp äldste sonen som kom med tåget från Malmö. Det var mörkt på himlen när jag gick ut till bilen och mörka moln låg framför mig på resan mot stan.


Det hade nog regnat en hel del, men det höll uppe. Så jag tänkte logga en cache innan tåget kom. Den fanns på listan redan dagen innan men jag glömde bort att åka till den när jag lämnat av Katrin. det gjorde ju inget för den fanns förstås kvar till dagen efter.


Jag visste precis vart jag skulle. Här vid Lagans meandrar har jag nog varit åtminstone tre gånger tidigare och letat burk. Det var lite blött på stigen och i gräset och blåbärsriset. Så gympaskorna blev blöta och nederdelen på byxorna. Sånt är världsligt. Det torkar ganska snabbt.


Gömman var en hyllning till ett band från 80-talet som jag nog hört talas om men inte lyssnat till. Metal Heart hette den. Den var lätthittad och snabbloggad. Sen skyndade jag mig tillbaka till bilen för att åka till stationen.


Jag parkerade bilen intill en plantering med jättestora bollar av Allium. De hade blommat över, men de är lika fina överblommade, tycker jag. Tåget kom lite senare än jag trodde så jag hade gott om tid. Sonen anlände och vi åkte direkt hem. Det fanns lite fisksoppa kvar från middagen som han kunde värma. Sen åt vi ostkaka med grädde och sylt. Sonens skånekompis måste ju få smaka våra småländska delikatesser.


Hunden bryr sig inte om vilken dag det är. Alla dagar är promenaddagar för honom. Det var lite kyligare nu även om kvällssolen sken på oss.


Nu var himlen ljusare och molnen inte lika kompakt mörka. Det kanske bådade gott inför den stundande helgen. Kan inte spå väder men det har ju inte regnat än den här midsommaraftonen.


Det var dock blött i gräset som kantar stigen över kullen. Man kan bli blöt långt upp på låren. Takko fick många duschar.


På midsommarafton måste man ju ha färskpotatis. I år var den extra billig. När vi handlade för mer än 300 kr, fick vi köpa max 5 kg potatis för 1 öre kilot. Det är billig festmat.


Potatis och matjessill blev det förstås till lunch. Gräddfil, grädde, en liten klick äkta smör, gräslök och salt var tillbehören. Sen fanns det sallad och melon för de som ville ha det. Alla gillar ju inte sill, så jag gjorde kebabspett med ananassalsa till de som föredrar det. Salsan blev het och god.


Kebabspetten grillade vi ute på kolgrillen. Det var längesen jag gjorde efter det receptet men de var lika goda den här gången också.


Svärfar hälsade på oss för att äta sill och potatis. Vi kunde till och med sitta utomhus. Det var nästan lite gassigt mitt i solen. I skuggan var det lite kyligare. Efter lunchen skjutsade jag sonen och kompisen till midsommarfirande med de andra grabbarna från gymnasietiden.


Vi andra åt Mandelbudapest med jordgubbar till kaffet. Jag hittade receptet på nätet och bakade bottnarna i morse. Den blev jättegod, lite seg och härlig med söta jordgubbar. Det blev några bitar kvar till förmiddagskaffet imorgon.


För Takko är inte den här dagen annorlunda än alla andra dagar. Han gillade förstås att träffa farfar. Han kanske kom  ihåg alla promenader farfar och han tog tillsammans när farfar hade bil och brukade åka ut och rasta Takko åt mig.


Jag hittade min virkade blomsterkrans i pysselskåpet. Det får väl komma fram åtminstone en gång om året. Några midsommarblommor har jag inte plockat än. jag kanske nöjer mig med att njuta av dem på plats i naturen.


Trevlig midsommar på er alla önskar vi i Rannäs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar