söndag 8 juni 2014

Grattis, Kyrkan! Grattis, syrran!


Långhelgen lider mot sitt slut, men denna pingstdag har vi hunnit med en hel del. Först var det gudstjänst på sommarhemmet. Det är klart man vill vara med och fira den kristna församlingens födelsedag. Det är faktiskt det idag. Den kristna kyrkan föddes på pingstdagen och sedan ökade den för varje dag med nya medlemmar. Vi håller väl inte riktigt samma tempo, sa vår pastor idag, men vi har medlemlemsintagning varje vecka.Åtminstone två veckor i rad. Förra helgen hälsade vi tre nya medlemmar välkomna. En tjej kunde inte vara med då så hon blev välkomnad idag i stället. Efter gudstjänsten var det fika innan vi åkte hem. Jag passade på att byta loggremsa i en av mina gömmor på vägen hem. Det var den som fanns vid Missionskyrkan. Loggboken skulle vara full, men  det visade sig att halva boken var tom. Någon hade lämnat många tomma blad så det var bara skrivet i början och i slutet. Det fick bli en remsa i stället.


Hemma igen tog jag en promenad med hunden som gärna sprang lite. Sen planterade jag lite i krukor och vattnade. Vid halv två klädde vi på oss mc-ställen och åkte iväg. Vi tänkte göra det lite enkelt för oss och ta en hamburgare på vägen ut till Kolvarp. Vid Burger King var det en jättekö fram till kassan. Vi fortsatte till McDonalds i stället. Där var kön mer normal. Mätta kunde vi fortsätta färden. När man sitter där bak, kan man se lite mer vad som händer vid sidan av vägen. Strax innan Horda fick jag syn på en stor älg kanske trettio meter från vägen. Den stod och tittade på trafiken som var ganska tät just då.


Vi kom fram till mitt föräldrahem i Kolvarp och kunde plocka av oss stövlar och allvädersställ. Vi hittade mamma på verandan där hon satt i en stol och njöt av det fina vädret.


Anledningen till besöket var en inbjudan till födelsedagsfika med jordgubbstårta. Det var min syster som var hemma från Malmö och firade sin födelsedag här. Idag var det bara systrarna på plats, bröderna var på annan ort.


Visst får man vara glad på sin födelsedag. Det är liksom meningen att man ska vara. Det fanns flera jordgubbstårtor, en lite stramare dekorerad och en kaosartad, enligt födelsedagsbarnet.


Gästerna slog sig gärna ner vid borden på gräsmattan. Vi fick flytta runt borden lite eftersom skuggan flyttade på sig och det kunde bli för varmt i solen.


Vi högg förstås in på kakor, bullar och tårtor. Det var vi systrar med respektive, vår mor och några från den yngre generationen.


Coolast var nog mamma i sina häftiga solbrillor.


Efter fikat blev den en kubbmatch mellan två tremannalag. Ena laget bestod av syrran, svågern och systersonen.


I andra laget tävlade systerdöttrarna och pojkvännen till den ena. I början var det lite si och så med precisionen på kasten, men det tog sig längre fram.


Publiken hejade på båda lagen och applåderade fina kast. Det var skönt att sitta där i skuggan och titta på när andra kämpade.


Matchen tog lite tid, så jag gick över vägen till dammen och kollade lite på fiskarna som hoppade och simmade runt i den.


Vid kanten var det gott om grodyngel. De höll sig intill stenarna och simmade runt genom att vifta på stjärtarna.


Karparna kom fram till stenarna för att hälsa på mig. De flesta var mörka men några var röda och de syntes mycket bättre i vattnet.


När jag kom tillbaka höll matchen fortfarande på. Lagen verkade jämnstarka så ingen hade övertaget.


Min svåger gick över till dammkanten och lockade på karparna. Då kom de och simmade ända upp på den flata stenen som låg bara några centimeter under vattenytan. Han slängde i små brödbitar som de försökte fånga. Sen plaskade de med stjärten så att de kom ut på djupare vatten igen.


Det var gott om karpar i dammen som kom för att sluka brödbitarna med sina stora munnar. Det finn tre olika sorters karpar. Gräskarparna ser man inte för de håller till på bottnen. De andra båda arterna kommer upp till ytan. De äter rötter, grodyngel, insekter och så brödbitar förstås.


Den nedre dammen är lite djupare och det var gott om vatten i den. Svågern och jag gick dit och där kom också en massa karpar för att fånga brödbitarna han slängde ut. De flesta var mörka och en del av dem var bara småyngel. De förökar sig tydligen.


Framåt kvällen hade vi firat färdigt och åkte hem igen. Vi hamnade bakom några bilar och husvagnar och trafiken var även tät från andra hållet. Jag hann se en hel del längs vägen. Älgen hade försvunnit, men jag såg både tranor och en räv som nosade runt på en åker. I Ulås svängde vi av på gamla värnamovägen. Det var den vägen man åkte innan den nya sträckningen av RV27 kom till. Dels slapp vi all trafik, dels kom vi rätt på den el av stan jag ville till. Det var dags att byta loggremsa i en av mina fotomystar i stan. Den här var verkligen fullskriven så det behövdes en ny. Det känns alltid skönt att ha åtgärdat servicen så att gömmorna är redo för nästa loggare.


På hemvägen tog vi de mindre vägarna och kom ut på RV27 vid Nästa. Det doftade verkligen sommar ikväll. Det doftade nyslaget gräs och nysträngat hö redo för balning. Det är sommarminnen för en bonnatös. Vid vägkanterna blommade mängder av midsommarblomster och påminde om att snart är det just midsommar. Först ska vi bara avsluta skolan och jobba de sista dagarna innan semestern börjar. Det blir skönt med ett antal veckors ledighet efter denna hektiska vårtermin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar