söndag 1 juni 2014

På två hjul till Skåne, del 3


Från slottsträdgården gick vi i sakta mak genom staden. Maken har lite ont i en fot ibland så vi tog det lilla lugna och stannade ibland. på så sätt fick vi se en hel del längs vägen. En del fastade i min lilla kamera.


Vi strosade längs vattnen som skuggades av pilträden. Det finns en hel del grönområden i Malmö och de utnyttjas verkligen av befolkningen. Det är mycket folk ute i parkerna. Det finns många stora och gamla träd, men vi såg även nyplanterade så beståndet förnyas hela tiden.


Änderna hade ungar som låg och tryckte i gräset övervakade av mamma och pappa And.


De är för söta de små ällingarna. Bra kamouflagefärger har de också, men de kanske inte har så många fiender här i staden. De är ganska orädda och brydde sig inte om att vi stod alldeles i närheten.


Pappa And var mer intresserad av vad dammrestaurangen serverade. Tydligen hittade de en del att äta.


Även gässen gick omkring i parken. De betade av gräset och lämnade en del spillning efter sig som är mindre trevligt.


Det var inga vanliga gräsänder även om det fanns sådana också. De här hade inte gräsandens typiska vingspegel och huvudet skimrade inte i grönt utan i mörkblått.


Inne bland träden höll duvorna till. De flög upp när vi passerade. Duvor är ganska bullriga när de flyger iväg. De låter också en hel del.


Även andra djur fanns att beskåda. Den här raskatten hade fått komma ut på grönbete tillsammans med matte och husse. Det var en vacker liten katt.


Man kan få alla möjliga aktiviteter i parkerna i Malmö. På ett ställe höll ett gäng tjejer på med någon slags fysisk aktivitet. Här var det  några som spänt upp linor mellan träden och tränade på att gå på lina.


Vi kom fram till biblioteket. Här fanns både gamla byggnader och modern arkitektur. Jag gillar när det finns en blandning av stilar. Var tid har sin arkitektur. Men jag gillar inte att man river gamla kvarter i stället för att bevara dem om det går.


Vid dammen växte det gula fina dagliljor. De är så vackra tycker jag. jag har några här hemma som återkommer från år till år.


Utanför Malmöoperan fanns en fontän med olika figurer i. Vi kände igen Charlie Chaplin, men de andra kunde vi inte urskilja. Kvällens föreställning verkade enligt de rullande reklamskyltarna vara La Boheme.


På många ställen blommade rödlila Allium på sina höga stänglar som höjde sig över bladen av överblommade lökar. De hade kommit längre än mina har hemma. En del hade redan blommat över.


Vi gick genom Pildammsparken igen och närmade oss Eriksfält. Malmö har gott om cykelvägar och gott om cyklister. Man får passa sig ibland så man inte blir överkörd. De verkar inte heller ha respekt för bilarna utan köra rakt ut i korsningarna. Här fanns ett ställe att pumpa däcken på och en karta över cykelvägarna. Här intill fanns dagens enda geocache, Bike Tour #1. Vi gick förbi och då tyckte jag vi kunde leta upp den. maken studerade trappan den fanns vid och konstaterade att det inte var någon Welandtrappa. Sonen och jag kikade runt under trappan, men det var maken som plötsligt sa att cachen nog var borta. Det fanns bara några delar kvar, menade han. När jag undersökte delarna, kunde jag konstatera att den visst var där och den var intakt. Det var en snygg gömma, en av de lite bättre för att vara i stan.


Malmö blommade verkligen den här helgen. Min paradisbuske har inte slagit ut än, men här var häckarna översållade med blommor.


Flädern blommade också. Även om jag inte gillar att geocacha i Malmö så gillar staden ändå. Det är en trevlig stad trots allt.


Innan det var dags att åka norrut igen, behövde vi få lite mat i magen. Vi stannade till vid Burger King på vägen tillbaka, men vi tog med maten i påse. Sen satte vi oss i solen på innergårdens picknickställe. Några tjejer höll på att förbereda ett utomhusparty som skulle vara lite senare, men vi hittade ett bord som var ledigt. man blir hungrig av att trava runt på gator i stan.


Vi packade ihop våra saker i väskan och sade hejdå till sonen. När vi kom ut till motorcykeln upptäckte vi att den var nedkladdad av fågelskit. Vi fick ringa på sonen som kom ut med lite saneringsmedel innan vi kunde åka iväg.


Det kanske var den här lilla gynnaren som lämnat sin spillning på motorcykel. Eller så var det hans mamma som tjattrade inne i buskarna. Ungen satt på gräset hela tiden medan vi höll på. Till slut var motorcykeln ren och fin igen och vi kunde åka hemåt. Fast det blev något stopp till på vägen hem. Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar