lördag 28 juni 2014

Tordön och gubbmos


Det var mörka moln på himlen idag också. Lite muller hördes dessutom ett tag, men det blev inte så mycket av det. Strax efteråt kom det däremot ett skyfall. Regnet vräkte ner och då var det skönt att sitta inomhus i stället. Jag kollade regnmätaren efter regnet och den var full, men den tömdes inte igår så det måste vara på minst två dagar.


Hunden ville förstås ut och nosa på omgivningarna en stund. Nosade gjorde han verkligen. Han gick nästan hela tiden med nosen nere i marken. Uppe i skogen mötte vi en av grannarna med deras hund. Det var nog den hundens spår han nosade sig fram i. Annars var det skönt i skogen efter regnet.


Sonen och jag var i stan mitt på dan för att proviantera och fixa lite utrustning. Det är dags att placera ut lite nya gömmor inför det kommande eventet. Då kan man behöva lite prylar. Vi får se hur många jag hinner få ut. Det finns många spännande platser att visa upp. Jag har rekat en del, andra är på tur. Men jag skriver inte så mycket om det här för att inte avslöja för mycket. Det finns ju vissa FTF-jägare som läser detta.


En låda jordgubbar fick följa med hem. Det var 15 fina liter som blir goda att ha till vintern. Ja, några åt vi förstås direkt. Maken rensade och jag mixade och fryste in. Det luktade jordgubbar i hela köket.


Nu tillbaka till gårdagens äventyr. På vägen hem från Tranemo kom lite regnstänk, men i Gislaved sken solen. Så då bestämde jag mig för att kolla in några gömmor längs Gislavedsleden. Jag var lite tveksam på var leden började, men jag hittade rätt direkt.


Bilen ställde jag på parkeringen bredvid och sen gav jag mig av längs leden. Den första gömman, Skog och natur,  var bara ca 70 m bort och hittades enkelt. Sen var det några hundra meter till nästa. Jag följde leden västerut.


Jag passerade en liten göl med näckrosor. Det mullrade från himlen och mot norr var molnen riktigt mörkt blågrå. Jag hoppades att de inte skulle driva åt mitt håll för jag hade inga regnkläder med mig.


Man hittar konstiga saker i skogen ibland. Vid gömma nummer två fanns delar av en gammal moped. Jag har hittat en cache vid en moped i skogen förut, men den mopeden var i betydligt bättre skick än denna. Cachen var däremot i gott skick. Moped cache var namnet.


Den tredje och sista gömman var den äldsta av dem jag tänkt ge mig på. Den befann sig på andra sidan Nissastigen. Leden förde mig till en tunnel under den hårt trafikerade vägen.


Sen var det bara att fortsätta längs leden en bra bit in i skogen för att komma till gömman med namnet Gislavedsleden. Jag har inte gått den här leden nån gång, men maken gick delar av den för många år sedan. Det var i alla fall lätt att hitta de orange markeringarna. Gömman var också lätt att hitta. Det var en fin gömma som jag inte vill visa på bild.


På vägen tillbaka hittade jag några mogna blåbär. De var inte så många, men de fanns. Jag provsmakade några på hundpromenaden uppe i vår skog idag. Där var inte heller så många, men det fanns lite här och där. De är inte riktigt mogna än, men om några dagar kan man börja plocka.


Snabbt förflyttade jag mig österut mot bilparkeringen. Tunneln passerades åt andra hållet medan bilarna susade förbi ovanför mig.


Leden var spångad på de blöta ställena. Plankorna kan ju bli hala när det regnat. Här fanns nät fastspikat så man inte skulle halka. Det funkar bra. Fast det var inte halt när jag gick. Vid kanterna blommade det för fullt. De små vita blommorna är grässtjärnblommor, De ser så små och spröda ut, men de blommar rikligt och de syns som vita små stjärnor i gräset, som bär upp dem. Är man spröd och skör, får man ta stöd av omgivningen.


Jag klarade mig från regn och åska, men hela vägen hemåt hade jag de mörkgrå molnen till vänster om mig. Där borta måste det regnat rejält så mörk som den grå gardinen var.Det kom en liten skur hemmavid lite senare på kvällen. Jag fick ju också veta att det regnat och mullrat hela dagen. Det hade jag ju inte märkt för jag var på annat håll.

1 kommentar:

  1. Oj att du bara orkade.Jag var rätt nöjd med promenad denna dag Fast denna i Gd måste jag kolla snarast. AL på mobilen

    SvaraRadera