fredag 20 juni 2014

Hindsidan vid Rusarebo


När de sista papperna var kastade och jag sagt adjö till skolan för det här läsåret, åkte jag först hem och gick en runda med hunden. Sen packade jag cachingväskan i stället för skolväskan och åkte till stan. Där plockade jag upp Katrin för en liten tur ut till  Rusarebo vid södra änden på Hindsen. Vi parkerade vid den lilla båthamnen och gick stigen längs sjön bortåt naturreservatet.


På ängen blommade alla midsommarens blommor. Ängsvädden hade besök av en färgglad spindel. De lila knapparna brukar dra till sig många olika sorters insekter.


Vitmåran bredde ut sig på ängen. Blommorna är så små, så små, men de är många och ger ängen ett skirt, vitt lager. Man kan färga garn med rötterna, men det är jobbigt att samla in dem för de är så små och tunna.


I skogskanten hittade vi darrgräset i rikliga mängder. Det brukar finnas på kalhyggen och här hade man avverkat en del. Vi fortsatte stigen framåt. Vi stampade hårt för här har vi sett huggormar vid tidigare besök. Den här gången slapp vi dem.


Inne i bokskogen var det svalare och skuggigare. Grenverket bredde ut sig över oss som ett grönt tak. Vi gick förbi stället där 1000sjöars cache Svarta björn befinner sig. Vi var ju på väg till en ny gömma utlagd av en ny utläggare här vid Hindsens strand.


Hindsidan var det vi letade efter. Det var Katrin som fann den. Den satt fast och vi fick lirka fram loggboken och skriva våra alias i den.


Då var dagens cache loggad och vi kunde dricka lite vatten innan vi vände tillbaka. Det var ganska svettigt att gå även om det inte kändes så varmt. I bilen såg vi att det var 23,5 plusgrader den här dagen.


I vattnet flöt näckrosorna. Vid strandkanten blommade svärdsliljorna med sina gula irisar. de är en riktig färgklick i det gröna. Det slog några fiskar i vattnet och fåglarna sjöng och varnade oss för att komma för nära deras bon.


De stora bokarna hade fått små frukter. Längre fram kommer de mogna bokollonen. Rester av förra årets trampade vi på när vi gick tillbaka samma väg som vi kom.


Stigen är inte så svårtrampad. Den slingrar sig fram vid strandkanten och är lätt att följa. Det finns gott om stenar att kliva på och fjolårslöv att trampa på.


Nyponrosorna blommade vackert vita. De enkla rosorna är så vackra. Snart vissnar de och lämnar över till frukterna att växa och mogna till nypon.


Det kom en motorbåt ute i viken. Den skapade svallvågor som kluckade rogivande mot stenarna i strandkanten. Vi hörde röster på andra sidan viken. Hindsen är inte så bred har längst ner i söder.


Snart var vi tillbaka vid bilen och vände hemåt igen. Det blev en kort utflykt för vi hade andra saker att göra, men vi fik en trevlig promenad i gott sällskap och en ny cache loggad.


Jag stannade till vid ICA i Forsheda för att handla lite mat. Där köpte jag en glass, som jag avnjöt på hemvägen. Det var den nya smaken i Magnumserien. Den skulle smaka champagne. Det var väl ingen riktig höjdare, men en glass är en glass.


Hemma blommar det också. Hunden och jag satte oss på verandan och njöt av ledigheten. Nu dröjer det ända till augusti innan jobbet kallar på mig igen.


Nu blommar flera av rosorna och de har många knoppar. Lite bladlöss hade de också fått.


Borstnejlikorna dyker upp lite här och där. De finns i så många olika färgställningar. Den mörkröda tycker jag är vacker. Sen finns det ljust rosa och de med flera färger.


Vid dammen trivs tydligen stjärnflockan. De vackra röda blommorna ser ut som stjärnor när man studerar dem närmare.


Klematisen har blommat över för ett bra tag sedan, men nu kommer de lurviga fröställningarna i stället. De är både roliga och vackra.


Fingerborgsblomman har intressanta mönster om man tittar riktigt nära på dem. Den långa stängeln är alldeles översållad med klockliknande blommor. De frösår sig från år till år och sprider sig gärna.


Jag sådde lite olika sorters krasse för ett tag sedan. Nu kommer de första små plantorna i krukorna. Det är både slingerkrasse och buskkrasse blandat. Här ska finnas vita, mörka nästan svarta och den vanliga orange och gula. det är alltid spännande att se vilka som går bäst i år.


Tomaterna har vuxit bra. De har blommor och nu blir det blommor även på chilipepparn. Tomaterna får man tjuva hela tiden. Snart kan vi kanske njuta av de solmogna frukterna. plocksalladen är snart klar att plockas. Men i midsommar får vi äta köpemat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar