söndag 1 juni 2014

På två hjul till Skåne, del 1


Långhelg och hundvakt ordnad - då kunde vi ge oss ut på en tur på motorcykeln ett par dagar. Färden gick till Malmö och ett besök hos sonen. Så var nattlogi också ordnat.


Solen sken och milen försvann under de två hjulen. Snart passerade vi över gränsen till vårt sydligaste landskap. Det blommade för fullt längs vägen. Jag hann se ljuslila trift i mängder, en och annan vallmo, men mest av allt Skånes landskapsblomma prästkragen.


Vi gjorde som vi brukar ett fikastopp vid Skåneporten. Kaffe och en bulle sitter fint efter ett antal mil i baken. Man behöver röra lite på fläsket för att orka med sista biten också.


Några svalor hade byggt bo under taket på Mackedonkan. Vi kunde se fågelungarna gapa efter mat. Mamman flög oroligt utanför, när personalen gick förbi och studerade bona. De var nog inte så glada över hyresgästerna, men vi tyckte de utgjorde ett trevligt inslag så länge de inte flög över serveringen.


Vi flög vidare söderut men nu tog vi de mindre vägarna och övergav motorvägen. Vi skulle göra ett stopp till i Munka Ljungby. Där finns Joel Svenssons Vaxfabrik och maken ville inhandla lite mellanväggar till sin bi kupa.


Vi har varit här förut, men då var affären i en annan gammal byggnad. Nu var det nya fräscha lokaler och massor av birelaterade prylar. Det fanns också en hel del för oss pysselintresserade. Ett paket vaxmellanväggar inhandlades men inget mera. Vi kan ju inte ta med så mycket på motorcykeln. Vi hade minimal packning den här gången.


Snart var vi ute på de stora vägarna igen och avverkade de sista milen ner till sonens lya på Eriksfält i Malmö. Han hade kommit hem från sitt möte på förmiddagen och väntade på oss.


Vår minimala packning stuvades in i hans minimala lägenhet på 19 kvadratmeter. Det är tur att han har balkong som man kan gå ut på om det blir lite trångt därinne.


Eriksfält är en välskött bostadsförening. Innergården har stora ytor med gräsmattor, planteringar, grillplatser och lekområden,men hundar får inte rastas där. Vilken tur att Takko fick bo hos Ambjörn några dagar medan vi var iväg.


Vi gav oss snart ut för att äta en bit mat. Mobilia ligger tvärsöver Stadiongatan och där finns massor av affärer och matställen. Vi tog mixade grillspett med pommes och tre olika sorters röror. Humusen var välkryddad och jättegod. Det är inte alltid jag gillar den, men den här gången hade de lyckats bra.


Efter lunchen delade vi på oss. De andra gick till teknikaffärerna och jag gick till Söstrene Grene och liknande ställen. Där finns jättemycket spännande saker, men tyvärr för lite plats i packningen. Det blev bara några garnnystan inhandlade. Sen gick jag och kollade in ett par geocacher, men det var alldeles för mycket folk runt omkring dem så jag fick avvakta till senare. I stället gick jag en bit bort på Stadiongatan till Europaporten för att försöka fånga en Munzee. Det gick mycket bättre. Jag hittade även en vid Skåneporten. I stan kan det ibland vara omöjligt att leta efter burkar tycker jag. Malmö är ingen lätt geocachingstad och jag gillar inte burkarna där. Då kan det vara lättare att hitta QR-koder och scanna en Munzee.


På kvällen tog vi en lite längre promenad bort till Pildammsparken. Det är en populär park för malmöiterna. Även fåglarna gillar dammarna i parken.Det fanns gott om gäss och änder so simmade runt i dammarna. De är ett trevligt inslag i parken, men de skräpar ner förskräckligt överallt.


Vi satte oss på en parkbänk och väntade på ljusshowen som skulle börja vid kl 22. Sen förstod vi att vi nog skulle se bättre på andra sidan dammen. Så då gick vi runt och satte oss på stenarna som var uppvärmda av solen.


Det dröjde lite innan det kom igång på allvar. De kanske väntade på att det skulle bli lite mörkare så att vi skulle kunna se bättre.


De tre fontänerna sprutade vatten och växlade färg mellan blått och rött medan svanarna och de andra sjöfåglarna simmade runt omkring i vattnet.


För exakt 100 år sedan var den baltiska utställningen i Malmö just på den här platsen. Till jubileet hade man ordnat ett bildspel som visades på en vägg av vatten skapad av fontänerna. Det var mäktigt även om det var ganska svårt att se vad bilderna förställde.


Jag tror det var en hund som skymtade på bilden. Det var tydligen bilder från den baltiska utställningen 1914. De fanns även uppsatta på tavlor lite här och där i parken.


Efter ett tag tog bildspelet slut och ljusshowen fortsatte. Svanarna simmade vidare. Vi gick också vidare och drog oss tillbaka mot lägenheten igen.


Det var en ganska varm försommarkväll. Det doftade av blommor överallt. Vi passerade kaprifoler, paradisbuskar, schersminer och syrener. På hemvägen gick vi förbi de två gömmorna jag kollat in på eftermiddagen. Den ena fanns på den norra parkeringen vid Mobilia. Det var en liten nano som fanns vid en plantering mitt på parkeringsplatsen. Den hette Öppen plats. Det var sonen som till slut kände den med fingrarna under ett räcke. Den andra hette Öppen plats 2 och fanns vid den södra parkeringen utanför Burger King. Även här var det sonen som spanade in den. Denna gången var det en mikro. Så då fick jag loggat de båda burkarna i alla fall.


Sen var det dags att koja efter en händelserik dag. En kopp te och sen kunde vi krypa ner mellan lakanen på madrasserna på golvet. Jag sov riktigt gott hela natten trots att det var lite hårt på golvet. Sen var vi redo för ännu en spännande dag, men det blir en annan historia.

1 kommentar:

  1. JA, ni ser ut att ha det gott. Ljusshowen låter spännande. Finns den bara under en viss tid? Tufft att åka mycket motorväg, fast E4 brukar vara ok. Värre när man närmar sig Helsingborg och sedan Malmö på E6.Om jag skulle väga åka mc, så hade jag nog kört på smålångsamvägar. Det tycker jag verkar härligt. Som det du visade och skrev om i förra inlägget.

    SvaraRadera