tisdag 4 november 2014

FAD 2014 i Hässleholm


Efter frukosteventet i Värnamo bar det av söderut. Vi kunde slumra lite i blen, klokare och jag, medan 1000sjöar rattade kärran. Grått och disigt var det. I Vittsjö tyckte han att vi behövde en bensträckare så vi stannade vid Gåsadammen.


När vi klev ur vilen och gick över gatan, kom fullt av gäss och änder snattrande emot oss. En av gässen var tiktigt fullgödd. Den kanske kommer på en gåsamiddag i en snar framtid. Vi tog oss i allaf all runt fågelflocken och fram till gömman, som fanns under en estrad. Här har tydligen kändisar uppträtt men nu är scenen ett minne blott. Gömman kunde vi hitta och logga med gemensamma ansträngningar.


Sen fortsatte vi mot Hässleholm, men ett kort stopp hann vi med vid Vittsjö Info. Sådana snabbloggade burkar fyller statistiken men kanske inte är så minnesvärda även om man nog lunde hitta en hel del information på platsen.


Sen anlände vi till dagens mål, Mega sweden FAD 2014. I år var Fumble after Dark lokaliserat till Qpoolen i Hässleholm. Vi hittade en parkeringsplats inte så långt från ingången. Där hittade vi också gamla bekanta som fått tillökning i familjen sen sist.


Utanför Qpoolen mötte vi Signal the Frog, som hälsade oss välkomna och gärna kramades med besökarna.


Inne i foajén kunde vi snabbt registrera oss. Vi hade ju redan betalat för längesen. Vi fick en tygkasse med lite smått och gott, som vatten i flaska, ettpäron, en reflex, en isskrapa och lite informationsmaterial om FAD och om Hässleholm.


Inne i lokalen under den stora kupolen var några gamla bekanta redan på plats. Vi satte oss och småpratade lite med dem. Dessutom pratade jag med en dansk geocachare som också kommit hit. Till FAD brukar det komma en hel del geocachare från andra länder som Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Holland.


När vi vilat oss en stund, ville vi ut och geocacha. På kvällen brukar det inte bli så många riktiga burkar loggade så vi ville hitta några under dagen. Dessutom är det alltid trevligt att undersöka omgivningarna genom att logga burkar. Den första vi fann var Snapphanar - Hembygdsparken. Den var lite klurigt gömd, men när jag läst ledtråden kunde 1000sjöar plocka fram den. Medan vi loggade dök det upp fler hugade loggare. Det brukar kunna bli lite kö till cacherna när många geocachare är på samma plats.


En annan enkel gömma hete Björksäter. Den hittade vi i närheten av vad som såg ut att vara en gammal Folkets Park eller dyligt. Innan den letade vi upp Coaxial #1. En del gömmor skulle nog bli fulltecknade den här dagen.


Hässleholms kyrka var en stor katedralliknande tegelbyggnad, inte alls lik våra småländska tegnerlador. Här var det vi som avlöste ett annat gäng som höll på att logga när vi anlände till fots. De instruerade oss om burkens placering och sen drog de vidare och vi kunde logga.


Det var inte så svårt att känna igen geocachare på gatorna. De flesta hade friluftskläder på sig och GPS i handen. Några använde förstås mobiltelefonen i stället. Vi hejade glatt på de vi mötte och utbytte ibland några ord.


En del av FAD är alla föreläsningar och seminarier man kan gå på. Dessa hölls i Linnéskolan som lång några hundra meter från Qpoolen. klokare och jag lyssnade på en universitetslektor i geografi som berättade om historiska kartor och landskap i förändring. Det var ett intressant föredrag. jag hade velat gå på ganja1447:s seminarium om hur man kan anväda funktionerna i project-GC för att göra rutter och ladda ner GPX-filer, men det blev lite ont om tid. Som tur var kunde jag idag hitta en inspelning av hans föreläsning på Youtube.


Efter föreläsningen gick vi mot Qpoolen igen. På vägen fanns en gömma vid Begravningskapellet. Där var det först ganska lång kö till loggningen, men vi varr sist och fick återställa den enligt instruktioner från de andra. När burkens magnet fastnade på plåten med ett "klonk", hörde vi någon som sa "jag hörde inget". Det var en ny geocachare som ville logga samma burk, men hon fick leta upp den själv.


Vi sneddade nedför backen mot Qpoolen. Här lyste bokarna och de andra lövträden i vackra höstfärger. Det var ovanligt varmt för att vara november, visserligen bara den första november.


Qpoolen var ett landmärke som syntes på långt håll så det var inga svårigheter att hitta tillbaka. 1000sjöar hade varit på andra samlingar och ute på egna strövtåg bland burkarna. Han hittade nog några fler än vad vi gjorde.


Utanför Qpoolen fanns den stora loggboken för megaeventet. Egentligen behöver man inte signera loggboken vid event. Det räcker att nätlogga. Med burkarna är det tvärtom. Där måste man signera loggen i burken för att få logga på nätet. Vi valde ändå att rita dit våra signaturer.


Här står vi med bland alla andras signaturer. En del alias kände vi igen, andra var helt obekanta.


Nu var vi hungriga och tänkte att det nog var bäst att ladda lite energi inför kvällens aktiviteter. Vi irrade runt lite innan vi hittade Asia Corner som serverade oss en asiatisk buffé som smakade riktigt bra. Lite sushi till förrätt och blandade asiatiska delikatesser som huvudrätt. Sen blev det kaffe och en liten kaka som efterrätt.


Vi återvände sedan till den stora kupolen och kollade in vad geocachingbutikerna hade att erbjuda. Fyra eller fem olika företag var på plats och visade upp sina prylar till försäljning. Garmin var där också och killen som representerade dem hjälpte mig med inställningarna på min GPS. Vid halvfemtiden började de plocka fram laddningsstationerna. Vi närmade oss cachesläppet.Först fick vi trängas lite i foajén innan dörrarna öppnades till stora salen och alla vällde in igen för att ladda sina GPS:er. Det brukar gå snabbt. Så även i år. Sen kunde vi sätta oss igen på läktarna och lägga upp taktiken för kvällen. Vi kunde också hämta listan på papper. I år var det lite rörigare än vanligt. Jag förstår alla förstagångsbesökares frustration över den obefintliga informationen. Vi som varit med förut vet ju att det hör till vanligheterna. Det fanns tillfälliga cacher, cacher som skulle bli permanenta och labcacher. Jag förstod aldrig vitsen med de tillfälliga gömmorna. De kunde man inte logga på nätet oh de verkade inte ge någon ledtråd till de andra finalerna som brukligt är. Vi satsade på några labcacher och några cacher med GC-nummer, som kunde loggas på nätet.


Det var rörigt och långa sträckor att gå. Många av gömmorna hade flera delsteg som gav delar koordinaterna till slutsteget. Vi började följa någon gömmas delsteg och hamnade på en annan. Det slutade med att vi struntade i de gömmorna och satsade på att ta oss till Baren. Det fanns fem delsteg, men när vi hitat två hade vi redan koordinaterna till den. Vi såg dessutom ljusstrålarna som rörde sig på natthimlen och de färgade strålkastarnas ljus. På andra sidan staketet vi gick utefter låg en stor snöhög. Man kan undra var den kom ifrån i den här höstvärmen som vi upplevde.


Baren brukar finnas med på FAD varje år. I år liksom förra året var den en av labcacherna. En labcache är också en tillfällig, lite annorlunda gömma. Den här gången fick vi klara av lite olika uppdrag för att få tag på koden som man behöver för att kunna logga labcacherna.


På ett ställe fick vi blåsa i en slang medan ett räkneverk tickade ner. Om vi höll ut till det kom ner till noll, fick vi några siffror till koden.


En del uppdrag kände vi igen sen tidigare år. labyrinten gav oss ytterligare en siffra. Det fanns fem olika uppdrag att utföra och vi klarade av den i rask takt.


Sen kunde vi njuta av lite varm glögg och pepparkakor medan vi tittade på andra deltagares försök att knäcka koden. Labcacherna loggas via en speciell länk på FAD:s sida och den är bara tillgänglig några dagar. Det blev två labcacher även i år. Den andra snubblade vi över längs vägen utan att vi letade efter den.


Sen tröttnade vi ganska snart på att traska runt på gatorna i mörkret utan att hitta vad vi letade efter. Vi fick tag på slutkoordinaterna till tre gömmor, men de var så långt borta att vi skippade dem. Vi återvände till Qpoolen och vilade fötterna en stund. Det var rätt skönt att byta kängorna mot gympaskorna. En macka och lite dricka ar inte heller fel.


Vi hittade länken och kunde logga labcacherna direkt. Numera syns de i statistiken på GC.com men inte i project-GC. De syns inte heller i listan över mina senaste loggade burkar. resten loggade jag inte förrän dagen efter när jag kunde sitta vid datorn hemmavid.


Vid tiotiden samlade arrangörerna ihop sig och tackade för sig. Det blev prisutdelning och jag vann inget det här året heller. Efter en kort avslutning kunde vi åka hemåt i novembernatten.


Det fanns en gömma som vi ville logga eftersom den var lite speciell. Det var en Earthcache med namnet Backwards flowing river. Det var väl inte ideala förhållanden att logga denna mitt i natten. Vi hamnade vid en liten å mellan två sjöar där vattnet ibland rann norrut som nu och ibland söderut. Det berodde på i vilken sjö det högsta vattenståndet var. Vi lyckades hitta de uppgifter vi behövde och tog några foton av oss i mörkret. Sen åkte vi vidare norrut.


Några bensträckare till hann vi med längs vägen. Den ena var Bjärnum Info, en tvilling till den i Vittsjö. Den andra fanns vid Cykelvägen mellan Bjärnum och Vittsjö. Det var en liten nano i en stolpe, Vi parkerade vid vägkanten med lyset på bilen. Sen rusade vi över vägen för att logga burken. De andra bilisterna som passerade saktade alla in och de undrade nog om det hänt något. Sista stoppet blev Futtog Vittsjö. Vi undrade först var tågstationen var men så hittade vi det lilla tåget i mörkret. Där fanns också en liten nano som vi loggade med gemensamma ansträngningar.


Sen rullade bilen raka vägen mot Värnamo. Där skjutsade vi hem klokare innan vi fortsatte västerut. 1000sjöar lämnade av mig vid macken i Forsheda där min bil väntade. Då var klockan ett. Det var skönt att komma hem, packa upp en del, dricka en kopp te och sedan hoppa i säng efter en lång rolig dag. En ny souvenir var dessutom bärgad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar