onsdag 26 november 2014

Gråväderstisdag


Hela veckan, ja, nästan hela månaden, har varit grå. Det är inte mycket sol som visat sig. Därför blev jag glad när väderprognosen sa att det skulle bli en solig dag. Jodå, den visade sig några minuter i alla fall. Just de minuterna hade jag lektioner inomhus. Så mycket sol blev det för min del.


Planerna var annars att åka på en liten tur till Ljungby efter jobbet. jag slsutar lite tidigare på tisdagar och då får man passa på. Jag bestämde mig för att åka i alla fall.


Bilen rullade på småvägarna över Dannäs och Vittaryd ner till Lagan för vidare transport ner till Ljungby. Där parkerade jag bilen inte långt från Lagans strand. Det var dimmigt och grått hela vägen.


Mlet för dagen var att försöka logga en ny letterbox. Den hade många steg och man följde gångvägarna längs Lagan. Starten var ett par hundra meter från parkeringen där den gamla ångbåtsbryggan hade funnits.


Delstegen följde den så kallade årundan. Det fanns skyltar uppsatta på olika ställen där det fanns något att berätta. Det handlade om industrihistoriska och kulturella miljöer.


Vid en av broarna stod ågubben staty.  Han hade fångat en fisk. Annars var det vanligt förr att man skrämde barnen med ågubben som påstods fånga barn som sökte sig ner till den spännande ån.


Jag gick förbi Lagavallen. Cachen hade åtta steg och jag hittade lätt alla delstegen och de siffror jag behövde för att ta mig vidare. Längs hela vägen hade man placerat ut informationsbord där jag kunde läsa om platserna och olika händelser från förr. Det berättades om byggnaderna som fanns eller hade funnits vid ån, men också om livet förr och om tragiska olyckor.


Skymningen var inne och det blev allt mörkare längs vägen. många ljungbybor var ute och promenerade. Många av dem hade föredömligt nog reflexvästar på sig. jag skämdes lite då jag glömt min i bilens handskfack.


Det var lite olika avstånd mellan delstegen, allt från 15 meter till dygt 800 m. Men det var inga problem att hitta dem eller siffrorna till nästa steg.


Fram till och med steg 6 tyckte jag att det var en trevlig runda. Sen var det väldigt långt till steg 7 och jag började bli både trött, hungrig och lite frusen. Dessutom hade jag gärna vlat besöka ett hjärterum, men den saken kunde ordnas bakom några buskar vid strandkanten.


 För att hitta till finalen måste man addera, subtrahera och multiplicera siffrorna man samlat på. Det brukar inte vara några större problem för mig, men jag fick lite olika svar när jag använde lite olika metoder. GPS:en var inte heller samarbetsvillig. Den ville inte att jag skulle knappa in mer än ett nästa steg på cachen. Men det kunde ju lösas på annat sätt. Värre var att den visade mig till olika sidor om ån. Jag letade på flera ställen utan att hitta någon letterbox. Nu var det mörkt och till slut gav jag upp. Det blev till att traska hela långa vägen tillbaka till bilen. Innan jag vände hemåt räknade jag ihop koordinaterna med hjälp av mobilens miniräknare och fick samma som tidigare. tråkigt slut på ljungbybesöket, men det har ju hänt förut på den här orten att man fått DNF:a. Ibland är cacherna här lite onödigt krångligt konstruerade. Det fanns inte heller någon geochecker eller någon ledtråd.


Planerna var att köra över Värnamo hem och logga en ny gömma där. Eftersom promenaden dragit ut på tiden hoppade jag över ett tånnöbesök. Sen kom det fler gömmor där, så det kanske får bli en tur dit i framtiden. I Värnamo stannade jag precis intill gömman på Hemköps parkering. Det stod några mugglare och pratade en liten bit bort, men jag kunde snabbt hämta ner den högt placerade burken och logga remsan. Sen åkte jag direkt hem och fixade lite te och några mackor med ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar