onsdag 12 november 2014

Tröttheten är grå i Krigszon Skolan


Det är en hel vecka sedan jag skrev något här. Jag har inte orkat. Sen har det ju inte hänt så mycket heller. November är en grå månad och den trötta tanten önskar att hon kunde gå i ide. Det är gråmulet när jag vaknar och tar den första promenaden med hunden. Det är lika grått när jag kommer hem från jobbet. Vissa dagar som idag är det redan mörkt. Egentligen gillar jag inte att det tjuvstartas med advents- och julförberedelsena, men i den här gråtrista månaden välkomnar jag nästan allt som bidrar till en ljusare tillvaro.

Så sitter jag vid datorn och scrollar lite bland inläggen på FB. Jag hittar en länk som gör mig ännu tröttare och samtidigt ännu argare. Det är våra kära politiker som ger sig ut i strid igen. Skolan har blivit en krigszon och jag var tvungen att vädja till deras sunda förnuft och be dem om fred och arbetsro. Hur ska vi annars kunna skapa världens bästa skola för våra barn.


Jag här väl inga stora förhoppningar om förändringar till det bättre på det här området. Så jag får försöka hitta de små ljusglimtarna på annat håll i höstmörkret. På mitt skrivbord står en liten låda från Teadventskalendern och väntar på att julmyset ska börja. Väntar gör jag också. Snart är det här får vi tro.


Det finns lite glädjande tecken här och där. Vi har börjat fundera lite på julpyssel både i skolan och med scouterna. Jag är visserligen inte scoutledare längre, men man kan ju göra ett inhopp då och då.


I helgen var det vår värdgrupp som tjänstgjorde i Missionskyrkan. Det råkade bli en sådan där långhelg med möten från fredag till söndag. Maken städade vår del redan i torsdags kväll medan jag var på ett annat planeringsmöte inför 40 dagar som börjar i slutet januari. I fredags handlade jag in till fikat som skulle serveras mellan de båda samlingarna på lördagen. Sen åkte jag hem och vilade. Jag var bara med på lördagens samlingar. Mer orkade inte jag. Maken för representera oss. På söndagen bjöd han på middag på Hotell Vidöstern så då slapp jag laga mat och kunde vila hela dagen. Det behövdes tydligen.


Måndagen var vanlig skoldag, men igår hade vi studiedag. Så mycket studier blev det väl inte, men vi arbetade med det systematiska kvalitetsarbetet och planerade en del i arbetslaget. På lunchrasten, som varade en hel timme i stället för den vanliga halvtimmen, åkte vi till Bambu i Bredaryd och tog för oss av deras lunchbuffé. Sen fortsatte vi planeringsarbetet.


Onsdagar har vi Elevens val de två sista passen. Den här perioden har eleverna fått välja att utveckla sina kunskaper efter de fem förmågorna. Jag har en grupp på 20 elever från fyran till sexan som jobbar med begreppsförmågan. Idag har vi beskrivit och förklarat olika begrepp. Jag valde att fokusera på geografiord när jag presenterade uppgifterna. Sen spelade vi spel. Det finns många sätt att öva begrepp på och det finns hur många begrepp och viktiga ord som helst att jobba med. Kanske kan några av eleverna få upp ögonen på att de måste aktivt lära sig att använda dessa på rätt sätt.

Nu ska jag fördjupa mig i begreppen sömn och vila. Godnatt!

1 kommentar:

  1. Bra idé för Eleens Val. Diskuterar här direkt med min kollega Emma. Vi fixa begrepp, information, kommunikation... men hur gör ni med metakognition och analys..? Analys är det mycket matte?????Skulle gärna komma på studiebesök hos er då ni har Elevens Val om detta.
    Bra tillsagt om skol-politik! Idioti! Försökte dela det du tyckt, men fick bara med tidningslänken.
    Hoppas att du snart blir lite piggare. Jag dricker ett glas rödbetsjuice varje morgon. Det är en bra start-kick på dagen. Köper från Bodystore. Har heller inte mycket att skriva om på bloggen. Få se om jag får till nå´t till helgen.

    SvaraRadera