fredag 21 november 2014

Fredag på is och i skogen


En gång om året, i november närmare bestämt, brukar vi åka med mellanstadiet in till stan en hel dag. Först åker vi skridskor i Aplarinken. Det är ju inte säkert att det blir någon kyla så att utomhusbanorna spolas på hemmaplan. I år tänkte jag först inte ta med mig mina gamla skridskor, men så ändrade jag mig och lät dem komma ut och lufta sig en gång till. Det blev i alla fall några minuter på isen. Jag lär väl få träningsvärk efter detta för man använder ju helt andra muskler än vid hundpromenader i skogen. När så alla ätit pastasallad från skolans kök, gick vi över till simhallen. Eleverna simmade ett antal längder och sen fick de leka och hoppa ett tag. Klockan 13 hämtade bussarna oss igen och då var vi ganska trötta. Simhallen är värst tycker jag. Det är varmt och fuktigt och ljudnivån är nästan olidlig, men jag överlevde i år också. Det är en uppskattad dag och vi har roligt under skoldagen.


Efter arbetsdagens slut åkte jag direkt hem och hämtade hunden. Cachingväskan fick följa med och sen åkte vi ut på en liten runda. Det har blivit väldigt dåligt både med cachingturer och hundrundor på sistone. Jag får väl skylla på mörkret och tröttheten. Idag ville jag kompensera hunden för de korta promenaderna och ge honom en utflykt i främmande skogar.


Dagens mål var att logga exakt fyra gömmor. Då skulle jag uppnå det trevliga talet #3333. Det är inget jämt tal men lite kul. Första stoppet blev utanför Smålandsstenar. Vi hittade en plats att ställa bilen på och sen traskade vi ut i vegetationen för att hitta finalen till en myst som jag löste när den kom för ett tag sedan. Jag var nog först med att lösa AtoyotA, men det var lite för långt att åka för en FTF-jakt. Idag passade det bra att logga denna. Vi hittade den välgjorda gömman utan problem och sen gick det lika lätt att få fram loggremsan. Det var en ny konstruktion som jag inte sett tidigare. Kul, när det kommer lite nya modeller!


Därefter återvände vi till Smålandsstenar och medan hunden väntade i bilen inhandlade jag ett par goda semlor på Göstas konditori innan färden gick vidare norrut. Det fanns en annan gömma som legat väldigt länge på attgöralistan och som skulle få ett besök den här dagen. Vi parkerade bilen vid kanten av grusvägen. Här i närheten hade det tydligen bott en sälle. Undrar vem denna sälle var.


Vi gav oss in i den täta granskogen, men vi hittade en liten öppning som förde oss över blöta marker in i en annan lite glesare skog där det skulle bo en älg. För längesen var jag här och då hade jag tänkt leta upp Westbo Mighty Mooses, men det drevet blev inställt av någon anledning. Det kanske var p g a älgflugornas härjningar eller knott och mygg. Annars kan det ha varit ett skyfall eller möjligtvis mörkrets inbrott som ställde till det. Expeditionen avbröts i alla fall, men idag blev den återpptagen.


Efter att ha traskat på en halvt igenvuxen skogsstig och genom blöta mossbevuxna partier där hunden tvekade lite, kom vi fram till en trevlig skog. Där fann vi älgen vi letat efter. Han spottade ur sig den lilla loggremsan så att vi kunde tatuera in mitt alias på den innan vi återställde allt som tidigare. Det var en trevlig gömma det här också och ytterligare ett favvopoäng försvann ur lagret.


Nu hade det blivit mörkt vilket det blir tidigt nuförtiden. Jag ville ju gärna hitta två burkar till så vi drog oss tillbaka in mot Gislaved. Där finns ett antal av mig ologgade. Det har kommit några nya utläggare det senaste året. Vi sökte oss först till Gamla Nissastigen. Sista biten var vägen avstängd men det fanns en öppen bom och vi chansade på att den skulle förbli öppen ett tag till. På så sätt slapp vi gå 600 meter. Det blev bara 60 m i stället. I mörkret var det inte så lätt att upptäcka gömman, men när jag cirklat runt GZ ett tag höll jag nästan på att snubbla över den.

Efter ännu en lyckad skogsloggning tänkte vi att det var lika bra att försöka hitta En "bök" i skogen också. Det var en ny utläggares första gömma i en liten skog mellan bokstadsområdena inne i Gislaved. Vi hittade parkeringen och traskade iväg upp i skogen. Där följde vi stigarna fram till GZ. Det tog några minuter att leta fram burken i mörkret men det var en fin förstagömma. Sen var vi nöjda med dagens resultat. Det blev de fyra loggarna som jag önskade.


Klassiska gömmor i skogen


Därmed står räkneverket på #3333 i min profil på geocaching.com. Vi fick en rolig eftermiddag. Hunden fick sin utflykt till skogen och jag fick en geocachingtur. Nu var det gott att komma hem, sätta på kaffet och avnjuta de inhandlade semlorna. Hunden fick förstås något annat, men jag mumsade glatt i mig det delikata bakverket. Även maken gillade semlan.

Nu tar vi helg, den sista mörka helgen på kyrkoåret. Nästa helg tänder vi ljusen och börjar det nya kyrkoåret med att fira Advent. Mörkare än så här blir det inte. Snart vänder det och det ser jag verkligen fram emot. Jag längtar egentligen inte så mycket till den hysteriska julen utan det är ljusen och glädjen jag ser fram emot. Och så vilan och avkopplingen förstås.

1 kommentar:

  1. Älgen känner jag igen. Var där i våras/försommaren. Böken är inlagd i gps, Nissastigen ...den har jag nog inte sett.... Tänkte just under dagens städning att jag sannolikt åkt skridskor för sista gången... och det är minst tio-tolv år sedan. Ont, ont i fötterna gör det.... och så har jag ingen hjälm... men det går kanske med cykelhjälm....
    C-E vill ut på geocaching i morrn. Får väl följa med :) Svårt med rundor i närheten. Tänkte Jönköpingshållet. Vad tror du om Sandseryd? Barnarpsrundan? Vad skulle du föreslå. Du vet att jag vill hitta ganska snabbt, inte leta halvtimmesvis.

    SvaraRadera