måndag 7 december 2015

Andra Advent


Den andra helgen i Advent brukar vara vikt åt sång och musik. Så var det i år också. Det var åter dags för julkonserten i Missionskyrkan. I år hade vi två konserter på lördagen, men vi började med genrerp redan på fredagskvällen. Det tog sin tid att ta oss igenom programmet. Genrep bruar kännas lite kaotiska, men som vanligt reder det ut sig till slut.


På lördagen samlades vi redan vid tvåtiden för att sjunga igenom programmet en gång till innan publiken skulla anlända. De första kom en timme innan utsatt tid. Vi vilade fötterna och tog det lite lugnt nere i soffan medan kyrksalen fylldes.


Första konserten började kl 16 och då var kyrkan fullsatt. Vi blev ganska många i kören det här året. Det var ungefär 30 körsångare och fyra man i kompet. Vi sjöng både gamla och nya julsånger.


Vår pastor och vår ungdomsledare berättade mellan sångerna. Barnkören var också med i år. De var inte så många men de sjöng fantastiskt. Det fanns många unga tjejer med i kören också. Jag var nog äldst. Sen fanns alla åldrar däremellan. Många av tjejerna har fantastiska röster, men de sjunger så svagt. Utan förstärkning skulle de inte höras alls. Barnen är bättre på att ta i.


Detta var en av sångerna som barnen sjöng vid konserterna. Det var också temat för julkonserterna, När natten blev ljus.


Vi såg inte så mycket av publiken medan vi sjöng. De var mörkt i lokalen, men publiken bestod också av alla åldrar.


Efter konserten var de fika nere i församlingsvåningen. Det ingick i biljettpriset. De allra flesta stannade kvar för att fika och prata med andra konsertbesökare.


När de som varit med på första konserten gick hem, var det en liten stund till nästa konsert skulle börja. Vi kunde ta det lugnt och vila lite innan det var dags igen att stå på scenen.


Kyrksalen vädrades ut. Det blir rätt varmt med så mycket folk i lokalen. Sen kom nästa gäng och släpptes in för den sista konserten.


Hela föreställning varade 80-90 minuter. Vi stod nog på scenen 50 minuter innan kören gick ut en runda medan några solister sjöng och EFI:s arbete i Rumänien presenterades. I flera år har överskottet från konserterna gått till deras arbete bland romerna i Rumänien. Efter konserterna kunde man också bidra till verksamheten genom att köpa julgåvor och matkassar. Matkassarna delas ut till fattiga familjer.


Det finns många duktiga solister bland sångarna som medverkade i olika sånger. Repertoaren var blandad. Det fanns gamla välkända psalmer och nya kanske mindre kända sånger, det fanns lugna stycken och lite ösigare, koraler och gospel. Det är blandningen som gör repertoaren intressant, men det är ändå budskapet som är det viktigaste.


Några av sångerna kändes verkligen aktuella. Innan I denna natt blir världen ny fick vi höra om två livsöden, två tjejer i Israel, där en var palestinska och en jesustroende judinna. Den första tjejen hade tänkt utbilda sig till självmordsbombare men ändrade sig när hon mötte Jesus. Den andra var på väg in i militärtjänstgöring. De förenades i sin tro på Jesus.

Efter sista konserten fiakde jag tillsammans med maken och några fler, men vi stannade inte så länge. Det hade varit en lång dag och det var skönt att komma hem.


Det blåste rätt bra och regnade. Om jag inte haft fullt upp den här helgen och om vädret varit lite bättre, hade jag följt med några andra geocachare på en spännande tur i göteborgstrakten. I så fall hade jag fått stiga upp kl 5. Jag vaknade redan kl. 4 av blåsten. Vid femtiden var jag ute med hunden och då bestämde jag mig för att avstå från resan. Det hade varit roligt, men ibland är det bäst att känna sina begränsningar.


I stället tog jag det riktigt lugnt hela söndagen. Hunden och jag gick några korta rundor i regn och blåst. Maken lagade mat till oss. Sen tittade vi på TV en stund. Det blev ingen tur till julmarknaden i Apladalen i år. Imorgon är det en ny arbetsvecka och nya utmaningar.

1 kommentar:

  1. Låter som en fin helg, regnet till trots. Ska lyssna på julsånger den 19 dec.

    SvaraRadera