tisdag 29 december 2015

Mellandagspyssel och mellandagsevent


Mellandagarna brukar vara rätt sköna och slappa. Det verkar både sonen och Gulliver tycka. Den förste sonen åkte iväg till Kalmar igår och övernattade sedna i Växjö. Han hittade ett nytt boende i Kalmar och lämnade nycklarna till det gamla i Växjö innan han tog tåget hemåt. Skönt att han fann tak över huvudet inför vårens studier.

Jag har haft lite ont i ryggen några dagar och då tar det emot lite att röra på sig fast det egentligen är det man skall göra. Jag tror vi sitter för mycket nu när vi är lediga. Lite längre promenader vore inte helt fel, men det har ju varit lite kallt på sistone. Inte ens hunden gillar att vara ute en längre stund.


Lite aktiviteter inomhus har det ändå varit. Jag hann inte göra så många sorters julgodis innan jul, men nu gjorde jag både lakritstryfflar och apelsintryfflar. De blev faktiskt riktigt goda. De fick följa med till dagens event och där försvann en hel del av dem. Recept efterfrågades så här kommer dem.

Apelsintryffel:
Värm 1 dl grädde och blanda i 300 g hackad vit choklad som får smälta. Värm i mikro eller över vattenbad om det behövs men se till så chokladen inte blir grynig. Klicka i 25 g smör och rör tills smeten är jämn och blank. Smaksätt med rivet skal av en apelsin plus 1-2 msk cointreau. Jag hällde upp smeten i silikonformar, men man kan ställa in den i frysen och rulla kulor i stället. Jag rullade tryfflarna i florsocker så de inte fastnar i varandra. Lycka till!

Lakritstryffel:
Görs på liknande sätt men här använde jag mörk choklad och smaksatte med lakritsessens på flaska. De här tryfflarna rullade jag i kakao.


Det är väl lika bra att ni får receptet på den enkla fudgen också.

Superenkel fudge:
Denna fudge är jätteenkel att göra i mikron. Jag blandade 3 koppar hackad mjölkchoklad med 1 burk kondenserad mjölk och 1n halv kopp smör. Detta värmde jag en minut i taget och rörde om i smeten  innan jag fortsatte värma. Ca 5 minuter tog det att få en blank och fin smet. Jag hackade 1 kopp valnötter och blandade i innan jag hällde ut smeten i en form 20x20 cm klädd med bakplåtspapper. Sen fick den stelna i kylen innan jag skar upp den i kuber.


Innan dagens event gick jag en runda med hunden. Solen sken en liten stund och det gäller ju att fylla på D-vitaminförrådet. Kallt var det om öron och fingrar.


Det blev inte hela hundrundan, men nästan. Sen skyndade vi oss hemåt. Takko ville in i värmen och jag hade lite att pyssla med inför eventet. Jag packade bilen full med användbara attiraljer som ved, kaffetermos och eventsloggbok. Sen åkte jag via Missionskyrkan för att hämta en eldtunna och ett grillgaller. Jag var vid eventsplatsen knappt en timma i förväg. En del brukar komma i god tid, men jag hann precis tända brasan innan den förste dök upp.


Sen började bilarna svänga in från RV27 mot Kvarnagården på en lång rad. Ett tjugofemtal geocachare hittade fram till Storåns strand till slut. Mellandagseventet var igång för tredje året i rad.


När alla var på plats, hälsade jag alla välkomna till eventet. Sen blev det en presentationsrunda, som brukar uppskattas inte minst av de som är nya. Här är det dock bara gamla vana eventsdeltagare på bild från Värnamo, Skillingaryd och Jönköping.


Blueninja och Snövit  från Rolstorp var på sitt första event och det kommer nog bli fler för de verkade trivas i gänget. De andra hade åkt från Lammhult och Växjö för att delta i detta event som inte var deras första.


Det blev ett gemytligt småpratande med både nya och gamla bekantskaper. Det var tur att i hade eldarna att värma oss vid.


Bakom oss flöt vattnet snabbt förbi i Storån på sin väg ner mot Bolmen. Det är mycket vatten i ån nu. I somras var stranden inte lika nära vindskyddet.


Grimsåsborna hade också hittat hit liksom Hestrabon. De som kom längst ifrån var en mamma med son som varit i Karlskrona och lämnat av en annan son. På hemvägen mot Stockholm tog de en liten omväg för att delta i eventet. De verkade samla på event för de hade varit på runt 200 event det här året. Alla samlar vi väl på olika saker och upplevelser.


Även Forshedabor hade hittat till Kvarnagården. Extra roligt var det att två nya geocachare hade hörsammat inbjudan jag skickade. Det visade sig att en av dem var en f d granne. Han bodde i Rannäs tidigare innan han flyttade in till samhället. Han och hans fru har bara geocachat några månader. Det är kul när fler hittar denna roliga hobby.


Efter presentationsrundan var det lagom att lägga på korvarna och annat grillbart på gallret. Det smakade som vanligt gott med en svedd korv med bröd.


När det är så här kallt, vill man gärna äta något varmt. Mina två första korvar blev alldeles svart medan jag gick runt och pratade med alla deltagare. Så det fick bli två nya korvar som passades lite noggrannare.


Korv finns i många olika former och med massor av olika kryddor och smaker. Man skulle nog kunna äta olika sorter varje dag på året. Mina var två helt vanliga grillkorvar från Vaggeryds.


Loggboken var förstås på plats och kunde signeras. Dessutom fanns det en hel låda med spårbara som ville vidare mot nya mål.


Stämningen var på topp och efter en stund plingade det till i mobilerna. De fyra nya gömmor som skulle släppas i samband med eventet var nu ute och jakten kunde börja. En och annan kanske satte den sista krovsnutten i halsen innan det bar iväg. Den närmsta gömman var en multi och den började med första steget precis där vi var. Det blev alcel53 och tomasb65 som var först att hitta finalen
till Mellandagsminnen.


De andra tre gömmorna var en serie med två traddar och en myst som final. De var en liten bit bort på andra sidan RV27. Några bilar susade snabbt iväg åt det hållet. Det var de långbenta FTF-jägarna som var snabbast iväg. Detr blev ett helt gäng som gav sig på den lilla promenaden längs skogsvägen för att hitta Twin Owls-serien. Först måste de leta upp de båda tvillingugglorna innand e kunde hitta deras mystiska skatt. Twin Owls #1 och Twin Owls #2 ledde fram till Twin Owls´Mystery.


Själv stannade jag kvar på eventsplatsen vid vindskyddet tillsammans med dem som inte jagade FTF:er. Några valde att spara gömmorna och komma tillbaka senare. Jag plockade fram kaffetermosen och julgodiset, som vi kunde smaska på medan de andra letade burkar. Så småningom kom de tillbaka och värmde sig med en kopp kaffe de också. Deltagarna droppa av en efter en och det var dags att städa undan och packa ihop efter eventet.


Solen hade försvunnit ned och kvällskylan började kännas i skinnet. Snart hade alla gett sig av och då kunde jag åka hemåt. Jag stannade till vid Uggleserien och tog en liten promenad längs spåret för att se så de sista hittade finalen. Nu började det bli mörkt så pannlampan behövdes. Jag mötte några guppande ljus och där var de sista loggarna. Det blev ett lyckat event även den här gången, mitt fjortonde event.


Hemfärden gick förbi Missions kyrkan där jag lämnade tillbaka tunnan och gallret. Nästa stopp blev vid ICA för att fylla på lite i kylskåpet. Det gapar tomt mycket fortare nu när pojkarna är hemma. Även äldste sonen hade anlänt från Växjö när jag väl kom hem till stugvärmen igen. Med mig hade jag den första tulpanbuketten. Den brukar inte inhandlas förrän det nya året inletts, men den stod där vid kassan och ville följa med mig hem. Tulpaner påminner om den vår som väntar, men än är det vinter ett bra tag till.

3 kommentarer:

 1. Ja visst var det roligt att träffa alla. Gillar att det är tämligen blandade åldrar när geocachare träffas. Undrar var vi ska ses nästa år vid samma tid? Säkert kommer du att fixa något event där emellan... och nu vågar jag ju mej på att komma också. Event är ju kul. Och tulpaner är vackra. Missade tyvärr lakritstryffeln.... men kan ju fixa själv. Ha det gott! Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Kanon som vanligt, vi blir bortskämda. Undrar om det funnits lika många kanotister, totalt, som stannat till vid skyddet som vi var idag? Tror inte det.

  SvaraRadera
 3. Synd jag missade att du hade event. Hade gärna försökt få med maken men det kommer ju fler tillfällen!
  Kul att det blev lyckat!

  SvaraRadera