tisdag 1 december 2015

Kalenderstart och mysstund


Det är första december och start för årets Julkalender. Förr hette det adventskalender, men numera lyfter man fram julen. Jag var inte uppe på morgonen och tittade på årets upplaga. I förhandsglimtarna har det sett lovande ut. Vi ska få följa en familj genom tusen år. Vi har brukat titta på Historieätarna och det verkar kunna bli något liknande. Årets julkalender heter Tusen år till julafton. Jag missade både morgonupplagan och den som sändes ikväll. Det är tur att den finns på SVT Play. Idag hamnade vi på vikingatiden hos en rik familj. Det var intressant och kul. Fortsätter det på samma sätt så kommer barnen att lära sig mycket om vår svenska historia och hur folk levde. Imorgon ska de leva som fattiga trälar på vikingatiden.


Efter dagens lektioner var vi ett gäng kollegor som åkte in till stan. Vi var nämligen bjudna till vår f d kollega. Hon slutade hos oss i somras för att börja på SFI. Vi blev bjudna på en god tomatsoppa och gott bröd med underbart vitlökssmör.


Det var trevligt att träffas och prata en stund om ditten och datten. Dessutom fick vi gå husesyn. De hade flyttat till ett nytt hus sen sist.


Vi fick höra lite om hus dagens värdinna jobbar med analfabeter som kommer som flyktingar hit. Det kan inte vara så lätt att lära sig svenska.


Till kaffet serverades vi en god pepparkaka med lingongrädde. Så småningom troppade vi av hemåt mätta, nöjda och glada över att ha träffats igen.


Medan vi var i stan publicerades en ny spännande gömma på andra sidan Bredaryd. Det var förstås 1000sjöar som var i farten igen. Han hade snickrat ihop en niostegs multi inspirerad av årets besök på FAD. Det var mörkt när jag kom hem strax efter sex så det lockade inte att ge sig ut i skogarna. Jag läm,nade jakten med varm hand till andra hugade spekulanter på FTF. Gömman kommer väl att finnas kvar. Det finns nu ett antal gömmor som jag har sparade till framtiden. I stället invigde jag årets Teadventskalender.


Förra årets var första gången jag köpte denna adventskalender, som består av en låda med med en påse te för varje dag fram till och med julafton. Det är nya sorter och nya smaker varje dag. Det finns både svarta, gröna, vita, röda och örtiga teer.


Dagens tesort var svart med lite kryddor. Jag brukar gilla kryddiga smaker, men jag tyckte att denna kunde haft lite mer apelsinsmak. Jag gav den ändå en fyra. Det var en bra start på kalendern. Till lådan hör även en liten bok där man kan läsa mera om teerna och sätta poäng på dem. Det är mysigt att krypa upp i soffan och värma sig med en mugg nybryggt te. Imorgon blir det en ny sort.

2 kommentarer:

  1. Har sett de två första avsnitten på adventskalendern och tycker väl att den är kul för de som är vetgiriga. ( Sen gillar jag inte Erik Haag... men det är en annan sak). Gamla kollegor..kul... var ju på adventskaffe med sådana i fredags. Dricker bara te på morgonen... vanligt te... Blir lite sugen på att övergå även till kvällte om man hänger med ytterligare en advent. Niostegs multi.... njaa... kanske inte helt min grej ! Gjorde ju en fyra stegs i trakten av Rolstorp i somras. Tyckte attd et avr minst etts teg för mycket ... just där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om julkalendern även vad det gäller Erik Haag. Har också sett två avsnitt. Det är ju mer av en historielektion än en berättelse. De kunde levandegjort den mer, men de är ju inga skådespelare. Dags att testa te nummer tre.

      Radera