onsdag 22 mars 2017

En helg i Rom - del 3


Den italienska lördagsfrukosten var en kopia av fredagens. Ingen hit men vi fick något i magen och kunde ge oss av ut på nya äventyr. Det blev Metron till Ottaviano och en promenad mot Vatikanen för nu ville vi se Sixtinska kapellet. Vi blev haffade av en tjej på gatan som ville sälja en guidad tvåtimmarstur med engelsktalande guide till oss. Lite dyrt men vi hoppade på. Det var gott om folk som skulle in i Vatikanmuseerna så det var tur att vår grupp kunde gå förbi alla köerna.


Vår guide hade ett lila paraply som han höll upp så att vi kunde följa honom. Andra guider hade andra igenkänningstecken som pinnar med scarfar i olika färger eller flaggor. Det kunde verkligen behövas i trängseln i gallerierna. Vi började ute på gården där vi fick höra en del intressant historia om Vatikanen. Guiden hade mikrofon och sändare och vi hade en mottagare med hörselsnäcka. Det var en blandad grupp vi hamnat i och inte helt lätt att hålla styr på. Några försvann under turen men återfanns. Dessutom ville många inte trängas med oss andra utan ställde sig och spärrade framfarten för andra grupper som passerade medan vi lyssnade på guiden. Jan fick hela tiden be dem komma närmare. Jag tror han var ganska utpumpad efter guidningen. Vi skötte oss i alla fall exemplariskt.I trädgården fanns även modernare konst som detta stora bronsklot. Det gick att snurra på som guiden visade oss. En riktigt häftig skapelse!


Inne i Vatikanmuseerna fanns det gott om gamla statyer. Det var många grekiska och romerska gudar och romerska kejsare. Enligt guiden behöver man 3-4 dagar för att se hela museerna, men vi hade bara två timmar på oss. Det räckte för oss. jag blev lite trött av allt gående men jag hade mina stavar att luta mig emot.Även djuren hade sitt galleri med statyer. Många av dem var väldigt naturtrogna. man trodde nästan att de skulle hoppa på oss.Takvalven hade sin konst. De var rikt bemålade i olika stilar och av olika konstnärer. De var lite svårt att ta in allt som guiden hade att berätta. De blev nästan lite för mycket med allt man hade att titta på.
I det sista galleriet var väggarna täckta av gamla kartor över italienska provinser, men taket skimrade i guld. Det blev väldigt effektfullt när det belystes.


Även golven var täckta med vackra konstverk i mosaiker. Vilket arbete det måste ha varit att skapa dessa bilder med så små bitar av sten i olika färger, men hållbart blev det.
I ett galleri fanns det stora gobelänger med bilder bland annat från Jesu liv. Det började med hans födelse. På slutet visades hur han stiger ur graven med den bortrullade stenen.


Sedan var det dags att få se det vi ville, Sixtinska kapellet. Det var inte så stort som man kunde tro. men vi fick se de vackra bilderna i taket som skapats av Michelangelo. Den mest berömda är väl Adams skapelse. Det var en ganska liten bild bland många andra. Tyvärr fick man inte fotografera där. Det fanns en hel del vakter och man måste vara tyst därinne eftersom det är en helgad plats. Det är ju påvens personliga kapell.


Därefter lämnade guiden oss och vi fick fortsätta till Peterskyrkan på egen hand, om vi ville. Vi gick in i den och följde strömmen av människor fram mot kupolen.
Vi stannade inte så länge därinne för nu var vi ganska så trötta och dessutom hungriga. Nu hade vi ju sett det vi ville.


Utanför stod vakter från Schweizergardet vid sina kurer. Vi fick veta att de faktiskt kom från Schweiz och tjänstgjorde här i tv år innan de återvände till hemlandet.


Vi hittade ett litet café och matställe precis utanför Vatikanen där vi kunde äta lite pasta. Det blev en pasta Carbonara och den smakade riktigt gott. Sen var vi redo att åka vidare till andra sevärdheter.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar