lördag 18 april 2009

After work

Ibland på fredagarna är vi några, som brukar träffas för "after work" på ett café i Värnamo. Vi är i olika åldrar och situationer i livet, men vi tillhör samma arbetslag. Så var det i fredags. Vi satt med vår latte och kaka i solen på bakgården och varvade ner efter arbetsveckan. "After work" är en bra idé. Man kan prata om det som varit bra och det som varit dåligt, snacka lite om kollegor och skratta åt de dråpliga barnen. Man kan dela med sig av erfarenheter och nya tankar och idéer. Sen gick vi var och en åt sitt håll. Någon skulle hem och tvätta, andra till fredagsmys med familjen. Själv brukar jag åka till gymmet och träna bort den där goda kakan jag just smällt i mig. Kanske kunde vi lämna jobbet bakom oss där på fiket och njuta av helgens ledighet.

En dag blir det förstås "after work" på heltid. Den dagen kommer när man ska sluta jobba. Det är inte dags än på åtminstone åtta år. Men många säger att man ska vänja sig vid tanken i god tid och skaffa intressen och andra sysselsättningar. Jag tror inte jag kommer att ha några problem med sysselsättningen. Min tid verkar aldrig räcka till. Jag har många intressen som jag kan ägna mig åt. Jag tror inte på att vänta med att göra det roliga tills man har tid. Jag tror på att njuta av den här dagen och göra så mycket roligt man vill och kan. Imorgon kommer det nya roliga saker. "Ta väl vara på tiden", säger Paulus till de kristna i Kolosse.


Så här års är trädgården en glädjekälla. Jag upptäcker någon ny planta som tittat opp varje dag. Så går jag runt och planerar var jag ska så mina frön det här året. Växelbruk är bra har jag lärt mig. Var hade jag nu morötterna förra året? Ärtorna? Dillen? Varenda år tänker jag att man borde rita en liten skiss så man kommer ihåg, men det gör jag aldrig. Det kanske inte gör så mycket om man råkar ha en växt två år i rad på samma ställe. Fast många år får det nog inte bli. I år ska jag varva grönsakerna med lite fler blommor än jag brukar. Det ser så trevligt ut.En annan aktivitet som jag tänker ta upp igen är att gjuta i betong. Det är ett skönt material för krukor, tråg och andra prylar i trädgården. jag har ganska många idéer som jag vill pröva, när jag får tid. Ibland blir det fina produkter, ibland mindre fina. De blir nästan aldrig fula. Att skapa något nytt ger sådan tillfredsställelse. Jag tror det finns i vår natur att vilja skapa. Det är ett sätt som vi liknar Gud på.
Jag har inte glömt dammen. Den kommer bilder på den senare.
Foto: Inga M Johansson


3 kommentarer:

 1. Oj, vad fina dina betongkrukor är. Köpte en jättesnygg sådan på julmarknaden i Apladalen. Den är veckad.... har stått ute hela vinterna med en mossbol i, och nu har den fått blí plats påskliljor och hyacint.
  Har också flera ljusfat, som döttrarna köpte i en trendaffär i Lund för fem-sex år sedan. Har inte kommit på atnken att gjuta själv, men det kanske inte är så svårt..... Finns det någonting på nätet om hur man gör? Anna-Lena ( en väldigt opraktisk person)

  SvaraRadera
 2. Mina krukor har också stått ute hela vintern med lite mossa i. Det finns flera bra böcker om att gjuta i betong: "Betong som hobby" av Malena Skote eller så finns många olika idéer för trädgården i "Fixa för trädgår´n"a v Anna Örnberg. på nästet har jag bara googlat och hittat en del sajter och bloggar t.ex. tradgard. ifokus.se eller lindastradgard.blogspot.com. Det är roligt och har man väl börjat är det svårt att sluta.

  SvaraRadera
 3. Gjuter du hjärtan också?

  SvaraRadera