lördag 11 april 2009

Mellandagstankar

Påskafton är påskhelgens mellandag, en vit dag mellan de röda. Den ligger mellan kristendomens två stora dagar, långfredagen och påskdagen. Hos oss är påskafton äggdagen. Jag gömde godisäggen till pojkarna i år igen fast de är myndiga. De är fortfarande mina pojkar. Vi kokar ägg och äter. Ägget är nog den perfekta maten, gott och nyttigt i en bra förpackning. Till och med katterna älskar ägg. De får ofta äggulorna, när maken steker sina äggvitor till frukost. Det ger dem en len och glänsande päls. Undrar om det funkar lika bra på hunden. Hans päls är lite sträv. Men han är skön ändå. Här är han idag mitt ibland blåsipporna.

Blåsipporna är helt underbara nu. Man ser dem inte från trädgården. Men om man tar några steg upp på kullen norr om vår tomt, lyser de som blå fläckar bland fjolårslöven. Om man böjer sig ner och studerar dem, ser man att de är små skönheter. Jag hittade några bladrosetter av gullvivorna också. Först var jag rädd att de försvunnit, men de kommer så småningom. för några år sedan, när vi grävde ner rör i trädgården, råkade min man och grävmaskinisten lägga jättestora stenar rakt på gullvivstället. Gissa om jag blev arg. Men det finns fortfarande några kvar och de har hittills blivit fler varje år.
I trädgården har de första odlade varianterna av gullviva slagit ut sina gula klockor. De lyser som solar. Idag var jag ute och krafsade i rabatterna en del. Det känns skönt att få börja med det. Jag funderar på att göra om hela min stora söderrabatt, men jag får vänta tills alla lökarna har blommat och perennerna tittat upp. Det är kul att planera och mycket jobb att genomföra.
Nu väntar jag bara på nästa dag. Det är den största dagen på hela året. Egentligen borde man ha påskotta i stället för julotta för det var ju i gryningen det hände. Mer om det imorgon.

1 kommentar:

  1. Ën så jättefin blåsippsbild. Blåsippor år mina absoluta favoriter på våren ... och det hänger samman att det växer så många bland min barndoms stenar.

    SvaraRadera